TivoliVredenburg en Vineyard Premium Catering bewijzen met nieuw foodbook hoe heerlijk healthy food kan zijn

“Het moet bovenal ongelooflijk lekker zijn”

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Rondom gezond voedsel heerst vaak het stigma dat het ‘vast niet lekker’ is. Zo zonde, want dat stadium zijn we inmiddels wel voorbij. Niet voor niets dat veel locaties en cateraars met hun cateringconcepten een slag slaan op het gebied van duurzaam eten en drinken. Maar slechts weinig zorgen voor de spreekwoordelijke homerun.

TivoliVredenburg en Vineyard Premium Catering zijn er echter wel in geslaagd. Met een alternatief foodbook tot gevolg dat barst van de gerechten die er niet enkel voedzaam en gezond, maar bovenal ook enorm lekker uitzien. Wij spraken Arnout van der Kolk, executive chef bij Vineyard Premium Catering, en Menno Tielemans, manager sales van TivoliVredenburg, over de totstandkoming van dit foodbook en de eerste reacties van opdrachtgevers.

Van waar de introductie van dit nieuwe foodbook?

Menno: “Gemeente Utrecht zet zich in voor een vestigingsklimaat met focus op urban healthy living. We zien via Utrecht Convention Bureau dat opdrachtgevers hierop aangaan en hun event graag in Utrecht organiseren. In onze samenwerking met Vineyard Premium Catering hebben we al een foodbook vol heerlijke items met een duurzaam element. Echter wilden we ons hierin als locatie nog meer onderscheiden. Daarom een tweede foodbook met een focus op duurzaam, lokaal en voedzame catering. Het zorgt ervoor dat we de mogelijkheid bieden een waardevollere dag te organiseren omdat gasten geen dip ervaren.”

Duurzaam lunch _ TivoliVredenburg _ Vineyard Catering _ Fotograaf Ward Mevis ©Ward Mevis

Arnout: “Bijna elke cateraar werkt met dezelfde duurzame waarden, zoals het gebruik van seizoensgebonden producten en met het oog voor de eiwittransitie. Maar vaak is het vet-, suiker- en zoutgehalte onnodig hoog. Met dit nieuwe foodbook richten wij ons 100% op healthy catering vol ontbijt-, lunch- en borrelconcepten.”

Klinkt goed. Zie je dat ‘inkakken’ ook in de praktijk bij gasten?

Menno: “Absoluut. Heel vaak zien we bij business events dat mensen sneller achter in de zaal gaan zitten, omdat ze niet genoeg focus meer hebben. Dan pakken ze hun telefoon erbij of gaan gapen. Als je wilt dat mensen de hele dag fris en energiek zijn, dan hoort daar ook een gezond foodconcept bij.”

Jullie geven opdrachtgevers nu de keuze uit twee verschillende foodbooks?

Menno: “Dat klopt. We willen niets opleggen, maar wel adviseren. Je mag bij ons prima ‘minder gezond’ eten, maar we willen wel benadrukken dat een gezonde optie daadwerkelijk resultaat oplevert bij de gasten in de beleving van het event.”

Lunch buffet duurzaam _ TivoliVredenburg _ Vineyard Catering _ Fotograaf Ward Mevis ©Ward Mevis

Hoe moet ik dat gezondere foodbook voor mij zien?

Arnout: “We gaan uit van de vijf basisprincipes, te weten: lokaal voedsel, gebruik van seizoensgebonden producten, inzet op eitwittransitie, zo weinig mogelijk verspilling en het stimuleren van gezonde keuzes. Per gerecht zie je dit overzichtelijk terug, zodat je als opdrachtgever gelijk de waarden ziet.”

Het allerbelangrijkste; smaakt het net zo lekker?

Arnout: “Misschien zelfs wel lekkerder. Als chef hoor ik geregeld de vooroordelen over gezonde voeding. Maar een gezond item kan heel feestelijk zijn in uitstraling én ook nog eens heerlijk smaken. Zo hebben we bij de lunch een salade waarin we ‘lokale scharrelkip’ verwerken, maar ook bacon op basis van kokos. Zo behoudt de salade zijn sappige crunchy inhoud, maar met lokale producten en goede vleesvervangers. En minstens zo belangrijk; het ziet er smaakvol en visueel aantrekkelijk uit.”

Vegan bite _ TivoliVredenburg _ Vineyard Catering _ Fotograaf Ward Mevis ©Ward Mevis

Menno: “In het foodbook zijn ook lekkere snacks opgenomen. Want wie lust er nou geen Snicker. Wij bieden er een aan, maar dan zonder al die suiker en vetten. Zo voelt het alsnog als een guilty pleasure, maar zonder dat je ervoor gestraft wordt.”

Communiceren jullie dit ook duidelijk aan de gasten tijdens het event?

Menno: “Met signing bij de items laten we zien of er sprake is van bijvoorbeeld no waste of de eiwittransitie. Maar verder willen we het vooral niet al te veel benoemen. Heel eerlijk, waarom zou je? Het is gewoon heerlijk eten. En we zien het eerder als een vanzelfsprekendheid dat we bewust omgaan met de voeding richting onze gasten.”

Arnout: “Mensen willen tijdens een event gewoon lekker eten. Dus het is vooral belangrijk dat het niet alleen smaakvol is, maar er ook smaakvol uitziet. Dat wij dat aan de achterkant extra gezond insteken, is minder relevant. Voor de gasten moet het vooral ongelofelijk lekker zijn. En dat is het.”

Personeel serveren _ TivoliVredenburg _ Vineyard Catering _ Fotograaf Ward Mevis ©Ward Mevis

Dan een belangrijke vraag: zijn de kosten hoger als je voor dit foodbook kiest?

Menno: “Het is zeker niet duurder. Dat was ook echt ons uitgangspunt bij de creatie van dit foodbook.”

Hoe reageren opdrachtgevers op dit nieuwe foodbook?

Menno: “Heel goed. Ze omarmen het initiatief en zijn na afloop aangenaam verrast. Maar zoals Arnout al zegt: het is ook echt ongelofelijk lekker. Wat dat betreft raad ik iedereen aan om het foodbook te checken als ze naar TivoliVredenburg komen.”

Kortom, tijd om jullie healthy foodbook te komen proeven?

Tegelijkertijd: “Absoluut”

Beeld: Ward Mevis Photography