Warmte op de (thuis)werkvloer tijdens koude coronadagen

Hans Klaver (Obsession) daagt je uit

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Inspiratie event - lamp

De dagen worden korter, grijzer, kouder. En dan ook nog zo’n strenge persconferentie die alle evenementen verbiedt en thuiswerken verplicht. Donkerder kan ons laatste kwartaal er niet uitzien, toch? Ik geef je graag een lichtpuntje om naar uit te kijken!

Sinterklaas komt niet op bezoek dit jaar en de medewerkers moeten het zonder kerstborrel stellen. Dat is jammer, maar natuurlijk te overzien. De echte pijn zit hem bij medewerkers, bijvoorbeeld van overheidsinstellingen en corporates, die al sinds maart verplicht thuis moeten werken.

Je personeel betrokken houden, of met een duur woord: Internal Engagement. Het staat bij veel bedrijven op nummer 1 van de HR-agenda. Er is behoefte aan ‘samen’ en aan ‘buiten’, na al dat alleen thuiswerken, digitaal onboarden en talloze online team-meetings.

Doos met chocolade bonbons

Méér dan chocola

Met een reep chocola win je deze wedstrijd niet, dus daag ik leidinggevenden uit om eens na te denken hoe ze hun medewerkers weer in verbinding kunnen brengen met elkaar. Hen laten zien, voelen, ervaren dat ze één team zijn.

Kom je er zelf niet uit, pols dan vooral eens een evenementenbureau, want zij zijn meester in het bedenken van activaties, emoties opwekken, prikkelen, het in beweging brengen van mensen en het creëren van een gevoel van trots. Hen om advies vragen levert gegarandeerd een frisse blik op jouw communicatievraagstuk op, want ook al is een event organiseren nu lastig, communicatie blijft communicatie. Daar weten zij als geen ander over na te denken en creatief mee om te gaan.

Tips en ideeën voor warmte op de (thuis)werkvloer deze winter

Als creatief zit ik uiteraard boordevol tips en ideeën die ik graag met je deel. Zie het als mijn kerstcadeau aan jou en alle mensen om je heen die je hiermee kunt verblijden. Als presentje voor interne warmte tijdens de koude Decembermaanden. Klaar? Komt ie:

1. Breng in beweging

Denk niet alleen in digitale middelen en breng mensen fysiek in beweging, bijvoorbeeld in hun huiskamer of tijdens een wandeling. Weleens gehoord van een luistercoach in 8D audio? Die zou het kerstverhaal kunnen vertellen met daarin de merkwaarden van jullie bedrijf daarin verwerkt. Een inspirerende wandeltocht verzekerd!

Unicef goede doel posters

2. Focus op anderen

Andere mensen helpen geeft jezelf een goed gevoel. Zet bijvoorbeeld een actie op voor het goede doel, dat je team of organisatie samen kiest. Laat alle medewerkers een hobby oppakken of leuke acties bedenken en daarmee geld inzamelen. Goede doel blij, medewerkers blij, jij blij! Daarnaast is dit natuurlijk positieve PR; een mooie manier om aan de buitenwereld te laten zien dat je juist nu aan anderen denkt. Snijdt het mes aan nóg meer kanten!

3. Maak het leuk!

Wat de thuiswerkers nodig hebben, is fun! Organiseer je al een online bingo? Of kunnen twee van je medewerkers wekelijks een spelshow à la Lingo presenteren? Vanuit een studio op kantoor zorg je voor een herkenbaar terugkerend moment om naar uit te kijken.

Of wat dacht je van een virtuele kerstmarkt? Met een levende kerststal waar medewerkers verhalen delen, je in een digitale stube een glühwein kunt drinken en luistert naar een prachtig kerstconcert van de bedrijfsband of het teamorkest. Wat je ook doet, zorg voor die glimlach op hun gezicht!

Kerstman voor een green screen

4. Doe dingen samen

Ook al zit je fysiek niet bij elkaar, je kunt genoeg dingen samen doen. Al zou je alleen maar kijken naar een live advent-kalender waarvan elke dag een luikje open gaat en een filmpje van een random collega met een leuke boodschap aan de kijkers thuis wordt vertoond, dan ervaar je al een gevoel van samenzijn.

Een buddy op gepaste afstand zou ook goed werken. Misschien kun je elkaar helpen met huishoudelijke taakjes (een keer koken in ruil voor de strijk?) of samen een werkgerelateerde taak oppakken.

5. Faciliteer contact

Zorg dat iedereen elkaar voldoende spreekt. Een wekelijkse chatroulette – of het nu voor alle medewerkers is of alleen voor de singles onder hen – levert zeker weten nieuwe contacten en gesprekken op. En daarmee energie!

Online quiz met vrouw voor scherm

6. Liefde gaat door de maag

Ok, een reep chocola is niet voldoende, maar iedereen wordt blij van eten. Leer ze bijvoorbeeld hoe ze een verantwoord en sterrenwaardig kerstdiner koken! Laat een mooie box met ingrediënten bezorgen bij je medewerkers en laat hen intunen op je eigen TV-show met live cooking workshop. Klaar om met kerst voor de schoonfamilie te shinen!
Online cursus taarten maken

7. Klik je eigen kerstpakket

Wil je je medewerkers toch een leuk kerstpakket bezorgen? Laat ze dat dan zelf bij elkaar klikken in jullie eigen webshop. Bijvoorbeeld een selectie aan spullen om de thuiswerkplek mee op te leuken. Muismat met het logo van het bedrijf, een vrolijke plant en misschien wel een springtouw voor de nodige work-out maken het thuiswerken alweer aangenamer.

Van der Linde Catering & Evenementen - smaakvolle box - giftbox - events - online events - teambuilding

8. Maak het persoonlijk

Last but not least is het heel belangrijk dat je alles zoveel mogelijk persoonlijk maakt. Of het bedankje nu digitaal, live of per post wordt bezorgd, laat de medewerker voelen dat het om hem of haar gaat. Dat betekent een aanhef met naam of zelfs een zin die alleen op die medewerker van toepassing is. De investering die dit vergt, betaalt zich dubbel en dwars terug.

Nou, een hele lijst met inspiratie. Uiteraard werkt voor het ene bedrijf de ene oplossing beter dan de andere en zoek ik persoonlijk de juiste vorm bij de vraag. Het belangrijkste is dat je stilstaat bij deze groep mensen, hen aanhaakt en opvrolijkt. Er zijn genoeg mogelijkheden om buiten de lijntjes te kleuren en op een ludieke manier je waardering naar hen uit te spreken. Naar welk lichtpuntje laat jij hen deze winter uitkijken?

Obsession Hans Klaver (foto-Nico Alsemgeest)

Beeld: Nico Alsemgeest en Van der Linde Catering en Evenementen