Wat is de kracht van kunst op events?

Iedereen houdt van kunst, ja echt!

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Frankey - 3 auto

Met het voorzichtige uitzicht op meer mogelijkheden in evenementenland wordt het ook tijd om weer na te gaan denken hoe we de (fysieke) evenementen nog mooier en betekenisvoller kunnen maken.

Hoe verbinden we mensen met elkaar en hoe creëren we diepgang en ervaringen die blijven hangen?

Taal verbindt

Als ik door mijn stad Den Haag wandel kom ik regelmatig de teksten van ene B. tegen. In zwarte sierlijke letters staan er op verschillende gebouwen en muren, elke keer weer zinnen waar je even over moet nadenken. Zinnen die je een paar keer moet lezen en dat je dan bijna letterlijk het kwartje in je hoofd hoort vallen.

“Grenzen verbreken wat harten verbindt” of “Stilte zegt meer dan woorden verdraaien”

Deze teksten zetten mij aan het denken, brengen een glimlach op mijn gezicht of zorgen ervoor dat ik de wereld weer met andere ogen bekijk. Dat is wat taal, kunst, creativiteit of hoe je het ook wilt noemen met je doet. Het beweegt en beroert!

Stilte zegt meer dan woorden verdraaien kunstwerk op de muur
Regenboog van blikjes in verschillende kleuren
Graffiti van Banksky met meisje met rode hartballon kunst
Better days ahead met graffiti op de grond gespoten

Kunst brengt verdieping op events

Ik denk dat we in de evenementen die we organiseren meerwaarde kunnen creëren door diepgang en verbinding op te zoeken. In veel koffietentjes gebeurt het al; foto’s en kunst zijn verweven in de inrichting en versterken daarmee de sfeer die wordt neergezet. Soms hangt er zelfs het prijskaartje aan, zodat de bezoekers het ter plaatse kunnen kopen.

Laten we die gedachten eens doortrekken op zakelijk vlak: betrek één of meerdere artiesten bij het concept of de inrichting van jouw event. Of kies een inspirerend museum als locatie. Dit zou het Kunstmuseum in Den Haag kunnen zijn, of de Hermitage in Amsterdam, maar denk ook eens aan MU in Eindhoven. Die laatste locatie is een toffe anders dan anders omgeving op Strijp-S waar je met een creatief team van kunstenaars, ontwerpers en educatoren een programma op maat kunt ontwikkelen voor jou en je team.

Kunstwerk op straat van Graffiti van Watson
Kunst op straat - Stenen paaltje omgetoverd met verf tot vuurtoren
Voetbalshirt van Ajax gemaakt op I van I Amsterdam

Integreer kunstvormen in jouw concept

Maar ook in je programma is er ruimte voor taal, kunst en creativiteit! Wat een leuk idee kan zijn voor meer verbinding binnen de organisatie of het team waarin je werkt, is het organiseren van een verhalenmiddag. Theatergroep Firma MES organiseert al een aantal jaar succesvolle True Stories avonden waarbij mensen persoonlijke waargebeurde verhalen vertellen op het podium in een gezellige kroeg. Of nodig eens een Spoken Word artist uit als host voor je event. Dit kan nu al in een online omgeving en ook straks weer bij een live, fysiek event.

En ook voor het ontwerpen van de uitnodigingen en badges kun je eens denken aan een samenwerking met een creatieve school als bijvoorbeeld de Willem de Koningafdeling.

Kunst op straat - tekenaar van doodles
Achterkant van een verkeersbord met de kleuren van mondriaan

Eigen kunst

Zolang het thuiswerken nog de norm is kan het een leuke en creatieve afwisseling zijn om zelf aan de slag te gaan met kunst. Het Rijksmuseum heeft bijvoorbeeld diverse filmpjes online staan waarin je de basistechnieken van het schilderen leert. Zo leer je ook nog wat nieuws!

En als we straks weer naar kantoor mogen, blaas de omgeving nieuw leven in! Zoek een lege muur op die wel wat kleur kan gebruiken en ga met een kunstenaar en je collega’s voor wat inspirerende Wall Art. Of laat je inspireren door de grappige streetart van Frankey in Amsterdam. Inderdaad, kunst in events integreren kan op allerlei manieren!

FRANKEY- Buurman en Buurman op de Reguliersgracht

Beeld: Frankey