‘Vol verwachting’: een kritisch betoog op de ontwikkelingen in onze branche

Sven Boelhouwer over events, corona en 2021

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Vol verwachting klopt ons hart. De branche kijkt reikhalzend uit naar het moment dat events weer in gang schieten. Dat het weer kan en dat het weer mag.

De sector is al een maand of acht in verwachting. Je zou er een dikke buik van krijgen. Er wordt gebroed op een ei. Alleen wanneer die gelegd gaat worden, is nog steeds onduidelijk. We zijn in die maanden meer verenigd en hebben bij monde van twee top professionals goed contact met ‘Den Haag’.

En toch snap ik het niet: Fieldlab Evenementen is in de basis een geweldig initiatief. De branche, de wetenschap en de overheid die samen optrekken. Tot zover gaat het goed. Maar dan de uitrol. Niet eerder dan wanneer de regio’s waar deze events plaatsvinden op niveau ‘waakzaam’ zijn, mag dit plaatsvinden. Dat wordt dan toch een olifantendracht.

En dan alleen testen in formats met deelnemers die vooraf aantonen virusvrij te zijn? Iedereen gezond erin, verschillende vormen van events beleven en iedereen gezond er weer uit. Toch? Ik snap dat we niet bewust een superspread event gaan organiseren, maar welke spectaculaire uitkomst wordt hier nu helemaal verwacht? Hoe brengt dit de branche straks verder?

Opening-Scala-Jaarbeurs-coronaproof-event-foto-Michiel Ton

Links en rechts wordt gemompeld dat we wat aan het lijntje worden gehouden. En toegegeven, ondanks ieders steengoede intenties malen de ambtelijke molens traag.

In de tussentijd komen er meer soorten en maten sneltests op de markt. Werpen die niet een snellere reddingsboei in het koude water van het huidige eventinterbellum? ’s Ochtends voor de deur even testen, gezond een congres in en ’s avonds gezond er weer uit. Klinkt zo slecht niet.

Vroeg of laat komt het ei uit. Zodra het mag en zodra het kan zullen opdrachtgevers weer fysieke bijeenkomsten organiseren. En dan? Zorgt de kennis van de laatste 50 jaar gecombineerd met ervaringen van online en hybride varianten in 2020 ervoor dat bij het opbloeien van de branche als vanzelfsprekend thema’s als duurzaamheid of diversiteit worden meegenomen? Vormt straks de beleving van deelnemers het vertrekpunt en verdwijnt het programma waarbij 100% zenden de norm is? Wordt goed event design ten behoeve van een optimale en meetbare event ROI vanaf nu overal de basis?

Hybride evenstudio bij Central Studios paars uitgelicht

Er is ongenadig hard op de pauzeknop geramd. Maar juist deze herstart moet de branche aangrijpen om in te zetten op een toekomst met betere, slimmere, efficiëntere en gezondere events waarbij de kracht van de echte ontmoeting de kern vormt. Vol verwachting klopt mijn hart…

Pepernoten en snoepgoed

Beeld: Michiel Ton en Jorrit Lousberg