Veranderingen in de samenleving bepalen foodtrends: de toekomst

Deel 2 (van 2) over ‘foodtrends vroeger en nu’

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Foodtrends ontstaan uit het niets. Dat is eigenlijk niet helemaal waar: ze komen voort uit veranderende waarden (dingen die gebeuren en die wij als mensen belangrijk vinden). De dingen die wij belangrijk vinden ontstaan door een veranderende samenleving.

In het eerste deel van deze tweetrapsblog lieten we zien hoe de geschiedenis zich herhaalt als het om veranderingen in de samenleving gaat die de foodtrends bepalen.

In tijden van crises gaan we anders eten omdat we het geld op een andere manier besteden. We leven zuiniger en hoewel we altijd moeten eten en drinken gaat het luxe er dan vanaf.  Wanneer de economie in een stijgende lijn zit, gaan we vaker en luxer uit eten en gaat het gemiddelde uitgavepatroon van onze weekboodschappen omhoog. Alle eetgewoonten- en trends worden vormgegeven door de verschillende aspecten van de Food Trendtrechter.

Food Trendtrechter

De veranderingen van foodtrends in 2020

Eten en drinken hebben de afgelopen maanden een nieuwe dimensie gekregen. COVID19 zorgde (en zorgt) voor enorme veranderingen in de samenleving. Door een virus is er op het gebied van gezondheid, politiek en economie in een rap tempo enorm veel veranderd.

Deze veranderingen hebben ervoor gezorgd dat onze waarden en prioriteiten zijn bijgesteld. Het is belangrijk om gezonder en eerlijker te eten, we zitten méér binnen (zonder anderen) en zoeken manieren om wél samen (online) te eten. Ook producten en diensten veranderden mee. Er zijn nog nóóit zoveel restaurants geweest die eten en drinken bezorgen en veel bedrijven hebben ingespeeld op het ‘samen online borrelen en dineren’.

Broodjes met avocado, banaan en tomaat (foto- Ella Olsson) - foodtrends

De veranderingen van foodtrends in de nabije toekomst

2020 heeft de voedingsindustrie veranderd op manieren die niemand had kunnen voorspellen. Daarom gaan we in 2021 veel innovatie en beweging zien om de verschuiving in voorkeuren van consumenten tegemoet te komen en te kunnen omarmen. Véél trends die 2021 en 2022 gaan vormgeven waren er al, maar zijn door COVID-19 in een stroomversnelling gekomen.

Een lagere ecologische voetafdruk wordt voor een grotere groep belangrijk nu de consument meer kennis heeft van de milieu-impact die landbouw kan hebben op ecosystemen. Voedsel zoals soja, rundvlees, lam, chocolade, koffie en palmolie worden onder de loep genomen. Deze staan erom bekend dat ze de hoogste ecologische voetafdruk hebben.

Hoewel de meeste mensen niet helemaal vegan worden, zal de toename van het aantal vleesvrije dagen enorm toenemen.

Dit zag je misschien niet meteen aankomen: snoep wordt onder de loep genomen. We gaan niet voor véél, maar voor lekker zoet. De afgelopen decennia hebben we snoep zien verworden tot grote zakken (goedkoop) suikergoed. Vaak op smaak gebracht met goedkope additieven. We krijgen meer aandacht voor kwalitatief zoet en daardoor zien we onder andere dat confiserie en patisserie weer als vakmanschap op de kaart wordt gezet. IJs van echte, verse room en melk, knapperige chocolade met een hoger cacao percentage en drop met Arabische gom.

Liefhebber van buitenlandse keukens? Dan is deze trend echt wat voor jou! Tot op heden waren onze eetavonturen veelal gericht op de Arabische, Aziatische, Amerikaanse en Mediterrane keukens, maar de (West) Afrikaanse keuken maakt langzaamaan zijn opmars. Afrika heeft een zeer grote diversiteit aan keukens, smaken en gerechten. De basis is puur en simpel, veel groenten, goed gevulde soepen en heerlijke stoofschotels. Veel gerechten zijn met kip of plant-based, wat goed aansluit bij een aantal andere trends.

Blaadjes groene sla
Lichtgevende letters met de zin eat what makes you happy (Foto- Jon Tyson)

Foodtrends voor de verdere toekomst: 2025

Het technologische aspect gaat enorm meespelen komende jaren. Er wordt veel meer automatisering en robotisering verwacht in de foodindustrie. Dit speelt o.a. in op de trend om minder te verspillen: robots snijden netter dan mensen en kunnen moeiteloos werken in een koelcel bij vijf graden.

We gaan in de toekomst ‘minder eten’, dat heeft meerdere redenen: naar verwachting stopt Europa vanaf 2025 met groeien. Dat betekent gemiddeld meer ouderen en die eten minder. Daarnaast zijn we ons steeds bewuster om gezonder en daarmee kleinere porties te gaan eten.

Gezonder, bewuster en minder eten zetten de trend voor nieuwe productontwikkelingen en innovaties op foodgebied.

STOP eating animals verkeersbord (foto- Simon Berger) - foodtrends

De foodtrends voor (food) events

De focus voor foodinnovaties die gepresenteerd worden op (food)events ligt voornamelijk op méér opties om vegetarisch of veganistisch te eten. Met kleinere porties, verfijnder eten en de gezondheid altijd in ons achterhoofd. Als er wordt gewerkt met vlees- en visproducten wordt het verhaal belangrijk. Waar komt het vandaan? En ook hierin worden de porties kleiner.

Plastic is een no-go. Het versieren van spetterende cocktails en andere drankjes met rietjes of tierelantijntjes zijn niet gepast. We worden onszelf bewuster van wat goed is voor de aarde en voor onszelf. COVID-19 heeft op alle vlakken gezorgd voor een stroomversnelling waardoor die niet over twee jaar, maar zich nú al heeft ingezet.

Welke foodtrend denk jij dat we nog meer gaan zien de komende jaren?