Speakers & Moderators

Remy Gieling maakt technologische trends aantrekkelijk voor het grote publiek

De AI-expert die inhoud praktisch maakt mét humor

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

In onze zoektocht naar inspiratie komen we vaak uit bij sprekers. Want laten we eerlijk zijn; een goede spreker inspireert met zijn of haar verhaal. Charismatisch vertellend worden velen in de zaal aangesproken en neemt iedereen wel een (kleine) levensles mee naar huis.

In de komende maanden gaan we in gesprek met sprekers om meer te horen over hun ervaringen op het podium, met in deze editie van ‘De spreker spreekt’: Remy Gieling.

Kan je in een paar zinnen uitleggen waar jouw lezingen over gaan?

“Ik vind het ontzettend leuk om nieuwe technologie, wat voor veel mensen abracadabra is, begrijpelijk te maken voor ondernemers, leiders en professionals. In mijn lezingen gaat dat over blockchain en quantum computing, maar bovenal heeft het betrekking op de komst van kunstmatige intelligentie. We staan immers opnieuw aan de vooravond van de allergrootste technologische revolutie, die qua impact heel erg lijkt op de begindagen van het internet. Wat moet je als leidinggevende of professional weten om er morgen ook mee aan de slag te kunnen?

Ik word regelmatig gevraagd of ik een trendwatcher ben. Misschien ben ik wel de trendwatcher for people who hate trendwatchers. Ik wil met kennis inspireren, maar het vooral ook zo praktisch mogelijk houden. Wat speelt er nu en wat komt er de komende twee tot vijf tot jaar aan? Niet van die hele abstracte vergezichten, maar gewoon heel praktisch en toegankelijk. In mijn lezingen leg ik dat glashelder uit, met de nodige humor!”

Betekenen deze technologische ontwikkelingen voor iedere branche hetzelfde?

“Er is qua ontwikkelingen een basis die iedereen zou moeten kennen. In mijn lezingen duik ik vervolgens in de technische voorbeelden die voor een branche specifiek van toepassing zijn. Zo gaf ik laatst een lezing aan ziekenhuisdirecteuren, waarin ik laat zien hoe AI wordt toegepast in de healthcare sector. Zowel in binnen- als buitenland.

In het buitenland zijn ze heel goed in het ontwikkelen van de tools die nodig zijn om machine learning aan de praat te krijgen. Denk hierbij aan de cloudservices, de datawarehouses en data lakes. Ze besteden veel tijd en geld om de data- infrastructuur op orde te krijgen. Wat je ziet is dat Nederland er heel goed in is om daar vervolgens producten op te ontwikkelen. Die voorbeelden neem ik mee in mijn lezing.”

Remy Gieling - technologie spreker

Wat is de meest verrassende setting waar je een presentatie gaf?

“In mijn rol als dagvoorzitter en spreker kom ik op de meest bijzondere locaties in binnen- en buitenland. Van Paleis Soestdijk, voor een innovatiediner op de plek waar Juliana en Bernhard vroeger dineerden, en de A’dam Toren uitkijkend over Amsterdam, tot aan de grote evenementenhallen.

Wat me het meest is bijgebleven is een event voor een technologiebedrijf op de set van Soldaat van Oranje. Backstage loop je dan tussen alle kostuums en sets. Op een gegeven moment fietste ik over het podium, waarbij het publiek meebewoog. Het is echt een van de gaafste locaties die je kunt hebben!”

Remy Gieling - spreker technologie - foto mark_vletter

Wat is de leukste vraag of reactie uit het publiek geweest?

“Iemand zei een keer grappend: kan onze stofzuigrobot het op de kat gemunt hebben? Ik denk niet dat het serieus bedoeld was, maar ik vond dit wel de leukste. Er bestaat een verschijnsel waarbij we als mensen overal gezichten in zien. Grappig genoeg gebeurt dat ook bij hardware en software. Wij zien een robotje waar een soort oog op zit, waardoor wij denken dat die robot gevoel heeft. Dat is natuurlijk niet zo.

Doordat wij in allerlei voorwerpen gezichten kunnen zien, kunnen we het idee krijgen dat een robot een eigen wil heeft. Met AI gaat dit gevoel alleen maar sterker worden. Er zijn diverse algoritmes waarmee een computer kan schrijven zoals een mens zou schrijven. Wij denken hierdoor dat die computer een soort menselijkheid in zich heeft, terwijl het systeem gewoon heel goed is geworden in het gokken welke zin een mens zou schrijven op basis van wat het eerder op het internet is tegengekomen.”

Remy Gieling - tech spreker

Door welke spreker ben jij geïnspireerd? En waarom?

“Als oud-hoofdredacteur van MT/Sprout kom ik al jaren op zakelijke congressen en elke keer ben ik weer geboeid door Ben Tiggelaar. Hij kan ingewikkelde informatie op een geweldige manier samenvatten en toegankelijk overbrengen. Met een vrolijke noot. Wat ik daar heel knap aan vind is zijn uitstekende voorbereiding. Tijdens een event is hij aan het meeschrijven. Als iemand continu aan het leren is, is hij het wel. Dat is een mooi voorbeeld van succes wat aan de voorkant heel simpel lijkt, maar waar aan de achterkant veel energie in gaat zitten om het eenvoudig te laten lijken.”

Waar en aan wie zou je graag nog een keer een lezing willen geven?

“De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft onlangs een rapport uitgebracht van 500 pagina’s, waarin staat dat AI zo belangrijk is dat iedereen er iets van moet leren en begrijpen. Elke burger gaat hiermee te maken krijgen. Mij lijkt het mooi om Willem Alexander erover bij te praten. Verder was ik gevraagd voor een lezing in Dubai. Ik had voor die datum helaas al een congres in Nederland gepland staan. Als ik nog zo’n kans zou krijgen zou dat wel heel leuk zijn. Stiekem baal ik daar nog steeds een beetje van.“

Remy Gieling - spreker technologie - foto jesaja_hizkia

Wat zou je, vanuit jouw expertise, aan alle event professionals willen meegeven?

“Waar ik heel erg in geloof, is de kracht van herhaling. Er komt in een presentatie zoveel nieuwe informatie voorbij, dat je het merendeel de volgende dag alweer bent vergeten.

Zonde! Daarom: herhalen. Deel bijvoorbeeld een clipje uit een lezing een week later – als YouTube-fragment of in een audio-format met het publiek. Of mail een maand later nog eens de tien belangrijkste inzichten van de dag. Houd dit ook kort en krachtig. Ik denk dat je daar je bezoeker enorm bij helpt. Het is iets dat bij lezingen steeds vaker wordt gevraagd, dan stuur ik een week na dato nog een keer de belangrijkste punten uit de presentatie. Daar wordt heel goed op gereageerd.”

Beeld: Nathan Reids, Jesaja Hizkia, Mark Vletter