In twee jaar ging de evenementenbranche van somber stilstaan naar gezonde chaos

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Robert de Vries - Quality Bookings - SPEAKRS

Twee jaar lang was onze branche het zorgenkindje van Nederland. Waar je vroeger trots op een bruiloft vertelde dat je in de eventwereld werkzaam was, zo was het, om meelevende gezichten te voorkomen, beter om te zeggen dat je in bitcoins investeerde.

De eventwereld had het zwaar. Maar de wereld eromheen leek weinig klappen te krijgen. De huizenmarkt bleef stijgen, auto’s werden schaars en daardoor onbetaalbaar, supermarkten cashten enorm en webshops konden de druk niet aan. De overheid vond het (zo net voor de gemeenteraadsverkiezingen) een mooi moment om het gehele land “ineens” open te gooien. Waar we ons een week eerder nog moesten volspuiten met vaccins en met een grote boog om elk individu heen moesten lopen, was de wereld plots weer veiliger dan ooit en mochten we weer!

Buffertje

De bedrijven die de afgelopen twee jaar wel hebben kunnen doordraaien hebben een prettige buffer op kunnen bouwen. Personeel zat thuis en vergaderingen gingen online. En die vervelende manager uit Spanje? Die bleef gewoon fijn daar! Er kon worden bespaard op vliegtickets en hotels, en de budgetten voor evenementen werden geparkeerd.

Maar nu, na twee jaar oppotten, stromen de evenementen potjes enorm over lijkt het wel. Want Nederland wil weer massaal aan de evenementen! Niet vreemd; we hebben elkaar de afgelopen twee jaar maar weinig gezien en het schaarse personeel moet worden verwend. Businessclubs moeten weer doen waarvoor ze het leven in zijn geroepen en onze opgebouwde alcoholverslavingen zijn toch vooral leuk als je samen drinkt op die gezellige netwerkborrel 😉

Robert de Vries - Quality Bookings - SPEAKRS
Robert de Vries - Quality Bookings - SPEAKRS
Robert de Vries - Quality Bookings - SPEAKRS

Toen kwam de drukte

Dus na het startschot van duo Mark en Hugo (binnenkort te boeken voor feesten en partijen) kroop iedere manager in zijn of haar telefoon: ‘WIJ WILLEN EEN EVENT!’ En als eigenaar van een evenementenbureau voelde ik me plots de uitvinder van het fenomeen ‘event’. Pitchen? “Nee joh, als je kunt leveren, heb je de opdracht!” Want er is een probleem. Er is schaarste… enorme schaarste.

Alle technische mensen zitten tegenwoordig op de vrachtwagen of brengen de post rond. Al het hospitality personeel staat bij teststraten of belt voor het UWV en een tent “lieve mensen”, kan je maar één keer verkopen. Daarnaast zitten alle theaters en eventlocaties vol met verschoven opdrachten. Geen vetpot, want daar is de factuur al van betaald en ze kunnen geen nieuwe opdrachten aannemen. Zit je dan met 30 man een hybride event te draaien in AFAS Live terwijl je een personeelsfeest voor 8000 personen moest laten gaan. Had je als salesmanager tijdens corona ooit kunnen vermoeden dat iedereen in juni 2022 een event wil draaien? Nee….

Robert de Vries - Quality Bookings - SPEAKRS

Gezonde chaos

Je hoort het al. Er heerst chaos, stress en paniek. Ik sprak een cateraar die mij vertelde dat hij voor het eerst in zijn werkzame carrière een klus voor een sitdown diner van 600 man heeft geweigerd. Ik vroeg me hardop af of hij een klap van de molen heeft gehad, waarop hij antwoordde dat hij simpelweg niet kan leveren. Waar je voorheen moest jagen om een bekende Nederlander op je evenement te krijgen (dat gaat met alle #metoo schandalen een stuk eenvoudiger tegenwoordig) is het nu jagen om een barman te vinden. En als je hem dan hebt gevonden, is het hopen dat hij ook daadwerkelijk zin heeft om een biertje te tappen. Want de werkethiek is er ook niet echt op vooruit gegaan de afgelopen jaren. De teksten “hier voel ik mij niet prettig bij” of “dit stond niet in mijn contract” zijn eerder regel dan uitzondering.

De offertes vliegen je om de oren en je moet opdrachtgevers onder druk zetten om te tekenen. We moeten allemaal weer leren om klantvriendelijk te zijn en personeel bepaald zijn eigen voorwaarden.

Robert de Vries - Quality Bookings - SPEAKRS

Maar we klagen niet! We hebben namelijk allemaal hetzelfde einddoel: mensen weer bij elkaar brengen. Want wat hebben we dat gemist. Ons doel en onze functie in deze samenleving is gelukkig niet veranderd. Mensen verenigen, laten netwerken, inspireren en motiveren. Dat maakt ondanks alle uitdagingen deze markt de leukste en meest waardevolle die er is. En ik ben ervan overtuigd dat wij als gehele markt alleen maar sterker uit deze crisis gaan komen. Zolang wij allemaal blijven beseffen dat evenementen organiseren alleen écht leuk is met elkaar. Dan voorzie ik een waanzinnig 2022. Succes allemaal!