In onze zoektocht naar inspiratie komen we vaak uit bij sprekers. Want laten we eerlijk zijn; een goede spreker inspireert met zijn of haar verhaal. Charismatisch vertellend worden velen in de zaal aangesproken en neemt iedereen wel een (kleine) levensles mee naar huis.
In deze editie van ‘De spreker spreekt’: Deborah Nas. Deborah is een ervaren tech design spreker die abstracte technologie concreet maakt.
Kan je in een paar zinnen uitleggen waar jouw presentaties over gaan?
“Ik begin altijd met een stukje over de weerstand tegen technologie en innovatie. Want als je dat begrijpt, dan ga je daar zelf in de toekomst ook bewuster mee om. Het is menselijk om nieuwe technologie niet meteen te omarmen, maar uiteindelijk geldt: als je achterblijft, dan loop je achter de feiten aan. Simpelweg omdat jouw concurrent of collega de nieuwe mogelijkheden wel omarmt.
Ik wil mensen de ogen laten openen dat wij als mens geneigd zijn om de nadruk op de mogelijke gevaren van technologie te leggen, niet op de voordelen. Is dat bereikt dan ga ik vol in de voorbeelden-modus van internationale startups, zodat men ziet wat nu geen gemeengoed is, maar over vijf tot tien jaar mogelijk wel zo is.
Het leukste vind ik om mijn presentatie met die voorbeelden op maat te maken zodat ik de mensen in de zaal weet te raken. Door mijn achtergrond kan ik mij vaak gemakkelijk in de materie van een organisatie verdiepen. Het is geweldig om daarmee het publiek te inspireren. Als ik een aantal mensen in de zaal echt anders naar technologische ontwikkelingen kan laten kijken, dan heeft dat een lange termijn impact op het leven of werk van die personen.”
Wat is de meest verrassende setting waarin je een presentatie gaf?
“Er was een opdrachtgever die een duo-presentatie voorstelde, samen met iemand vanuit de organisatie. Dat was eigenlijk heel leuk om te doen. Daarnaast moet ik meteen aan Exact Live denken, omdat het onwijs grote scherm zo spectaculair was. Ik was toen net een paar maanden als spreker werkzaam, dus vond dat heel indrukwekkend.”
Wat is een leuke vraag of reactie uit het publiek geweest?
“In mijn presentaties vertel ik vaak dat ik als moeder en als innovatie-expert verschillend oordeel over het gebruik van elektronische apparaten door mijn kinderen. Als moeder zie ik vooral de nadelen, als innovatie-expert vooral de voordelen. Mensen vragen na de presentatie vaak hoe ik het thuis heb ‘opgelost’ omdat ze er zelf ook mee worstelen.
Daarnaast valt mij op dat er juist vaak vragen vanuit de risico’s van nieuwe technologieën komen. Men vertaalt technologische ontwikkelingen vaak naar de kans dat het verkeerd ingezet kan worden. Het is elke keer weer het bewijs dat ik met een reden op het podium sta, want innovaties bieden juist enorm veel kansen als we ook de voordelen gaan zien.”
Door welke spreker ben jij geïnspireerd? En waarom?
“Ik vind de presentaties van Diederik Jekel leuk. Hij presenteert op dezelfde manier als ik, namelijk entertaining, maar met veel inhoud. Waar ik verder echt naar opkijk is Simon Simek. Die heeft het spreken tot een kunst verheven. Terwijl zijn boodschap eigenlijk heel simpel is. Het knappe is dat hij die boodschap ontzettend goed weet aan te kleden en op verschillende manieren te vertellen.”
Waar en aan wie zou je graag nog een keer jouw presentatie geven?
“Een klas tienjarige kinderen. Ik ben benieuwd of ik aan hen hetzelfde kan vertellen als aan volwassenen. Hoe zal de informatie landen? En wat voor soort vragen kan ik verwachten?”
Wat zou je, vanuit jouw expertise, aan alle event professionals willen meegeven?
“Het klinkt misschien een beetje zeurderig, maar ik presenteer vanuit een Mac en vaak moet je een signaal naar meerdere schermen uitsturen. Dat kan wel, maar veel technici hebben daar moeite mee. Daarnaast zou het fijn zijn als dagvoorzitters wat inhoudelijkere vragen mogen stellen. Hetzelfde geldt voor een paneldiscussie waarin het onderwerp best vaak aan de oppervlakte blijft. Dat is zo zonde, maar dat komt door die programmavorm. Het zou goed zijn als opdrachtgevers bij dagvoorzitters en paneldiscussies meer betrokken zijn om het inhoudelijk meer diepgang te geven.”
Beeld: William Rutten, Bart van der Putten, Quality Bookings en Nathan Reinds