Energie op events: Uitstoot is uit, duurzaam is aan

“Wat heb jij een mooie energie?!”

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
duurzame energietoren GEM-tower op Pukkelpop

Stroom op je buitenterrein nodig? Dan hoef je niet lang na te denken: regel een aggregaat, gooi die vol met diesel en zwengel hem aan voor een volle bak energie. Neem je echter wel de moeite om even na te denken, dan snap je al gauw dat deze standaardoplossing niet bijster duurzaam is. Zo’n ronkend aggregaat slurpt steeds schaarser wordende brandstoffen en spuugt vervolgens CO2, roet en fijnstof uit. Bovendien verspreidt zo’n lelijk kreng lawaai, rook en stank die je alledrie liever kwijt bent dan rijk. Hoog tijd dus voor de evenementenbranche om af te kicken van haar steenoude verslaving aan fossiele brandstoffen. Gelukkig zijn er steeds meer duurzame krachtpatsers op de markt die zelfs op piekmomenten van een energieslurpend event in de enorme energiebehoefte kunnen voorzien. Stiller, schoner en vaak ook mooier! Wie, behalve dat zweverige yogameisje op de dansvloer, had ooit gedacht dat je energie ook mooi kon zijn? 

Na wat research moet ik toegeven dat energievoorziening inderdaad mooi kan zijn, juist op buitenevents. Vandaag laten we die lelijke oude fossiele brandstoffen dus achter ons en gaan we op zoek naar opgewekte alternatieven voor je energiebehoefte op locatie.

duurzame energietoren GEM-tower op Pukkelpop De Gem-Tower op Camping Comfy, Pukkelpop | Foto: Bart van Overbeeke

Vangt wind, zon en blikken

Toeristen komen van heinde en verre naar Nederland om onze molens te bewonderen en er beeltenissen van mee naar huis te slepen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ‘s lands meest oogstrelende voorbeeld van duurzame energievoorziening een molen is. De Green Energy Mill (afgekort in lekker Engels: GEM) is, jawel, een juweel van een stroomopwekkende installatie voor je buitenevenement. Deze ruim twintig meter hoge toren genereert niet alleen energie via de ingebouwde windturbine, maar ook via een veelkleurig mozaïek aan zonnecellen. Alle gegenereerde energie wordt opgeslagen in de meegeleverde batterij, zodat er bij alle weersomstandigheden energie voorhanden is. En voor ogen. Want met het uitklapbare kleurenpalet van deze torenhoge blikvanger vestig je moeiteloos de aandacht van je gasten op de mooie energie van jouw event. Pukkelpop en de Dutch Design Week gingen je voor. Props aan de TU Eindhoven en haar partners die voor de ontwikkeling van deze installatie ruim twee miljoen aan subsidies wisten binnen te halen.

duurzame energietoren GEM-tower op Pukkelpop De Gem-Tower op Camping Comfy, Pukkelpop | Foto: Bart van Overbeeke
duurzame energietoren GEM-tower op Dutch Design Week De Gem-Tower Dutch Design Week | Foto: Bart van Overbeeke

Duurzame krachtpatsers in krachtstroom

Als jij grote piekmomenten hebt in je verbruik, dan heb je waarschijnlijk lokaal krachtstroom nodig. Hoe wek je die duurzaam op, zelfs als te donker is voor zonnepanelen of te windstil voor een windturbine? Het makkelijkste is om duurzame energie naar je event te “importeren” met behulp van batterijen. Daarvoor gebruik je de elegante Wattsun packs, met zonnepanelen versierde Greenbattery of de krachtigere Greener Batteries, waarmee je zelfs de elektrische auto’s van je gasten kunt opladen. Omgekeerd kan je binnenkort misschien ook juist elektrische auto’s gebruiken als stroomvoorziening, als het aan AirQon ligt. Ook komen er steeds meer mogelijkheden om lokaal duurzame krachtstroom op te wekken, via de waterstofaggregaten of mobiele zonneparken van Bredenoord bijvoorbeeld. Als je dan echt met dieselaggregaten moet werken, kun je er nog altijd biodiesel ingooien, dat scheelt weer CO2 uitstoot.

Green-Battery IMG-20180807-WA0005 Green Battery

Minder is mooier

In de vorige alinea’s merkte je het al een beetje. Eigenlijk moet je het opwekken, opslaan en opleveren van duurzame energie los van elkaar zien. Opwekken doe je met zonnepanelen, windturbines of (schonere) aggregaten, al dan niet op je terrein. Opslaan doe je in batterijen, die de energie weer opleveren als het evenement daarom vraagt. Het is dus van belang dat de capaciteit van je batterijen toereikend is en dat je de energiebehoefte van je evenement goed in kaart brengt. En als je eenmaal bezig bent de energiebehoefte in kaart te brengen, zie je waarschijnlijk ook waar je energie kan besparen. Kan je ook later beginnen met koelen van je drankvoorraad? Kan die lichtmast overdag niet uit? De elektrische experts van Watt Now of Green Events Nederland kunnen je helpen bij het maken van een efficiënt en energiebesparend stroomplan. Dat scheelt niet alleen in je dieselverbruik, in je overlast en en je uitstoot, maar ook gewoon in je portemonnee. Als je deze bespaarde energie stiekem gewoon als de mooiste energie ziet, dan hoeft duurzaam helemaal niet duur te zijn.

Beeld header: De Gem-Tower op Camping Comfy, Pukkelpop | Foto: Bart van Overbeeke