Een goed event? Diversiteit in voortraject loont!

Gevarieerde groepen of teams halen het beste in elkaar naar boven

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Handen van 4 mensen met verschillende huidskleur

Als je een succesvolle brainstormgroep of een sterk evenemententeam moet samenstellen of je wilt aansluiten bij een netwerk, dan ga je van nature het liefst op zoek naar gelijkgestemden; naar mensen met ongeveer dezelfde bloedgroep, leeftijd, achtergrond en afkomst. Dat is wel zo leuk, vertrouwd en loyaal. Bovendien weet je precies wat je in huis krijgt of kunt verwachten. Bewust of onbewust zal je het waarschijnlijk moeilijk vinden om buiten vaste kaders te denken of ben je bang voor het ongewisse.

Vanuit de wetenschap, dat je gemiddeld zo’n driehonderd ideeën nodig hebt om tot één goed resultaat te komen, is het slim om eens andere type mensen, culturen, karakters of achtergronden in een groep of team op te nemen en te vertrouwen. Juist met diversiteit valt winst te behalen!

De zoektocht naar events in coronatijd

Vanaf het begin van de coronatijd zag je bekende groepen mensen bij elkaar kruipen, in de hoop dat er iemand ‘het ei van Columbus’ zou aanbieden. Soms leidde dat tot unieke en bijzondere nieuwe initiatieven, producten of diensten, maar in de meeste gevallen leverde dat een bijzondere manier van navelstaarderij op. Ideeën, kansen en mogelijkheden bleven binnen relatief kleine kringetjes rondzingen, maar werden slechts in enkele gevallen met succes gerealiseerd.

Waarschijnlijk was het effectiever geweest als meer mensen vroegtijdig uit hun comfortzone waren gestapt en zij zich in andere energieke netwerken hadden gemengd met leiders, doeners, durfers, dromers én (dwars)denkers. Mensen met uiteenlopende achtergronden, afkomsten, karakters en zienswijzen. Ieder van hen ziet het leven vanuit een geheel ander perspectief en zal je op zijn of haar eigen wijze inspireren.

Diversiteit - 7 mensen op een rij met verschillende uiterlijke kenmerken

Case gekraakt dankzij diversiteit in team

Jaren geleden werd ik uitgenodigd door een jong innovatiebureau om met een zorgvuldig samengesteld divers team binnen één dag een professionele businesscase over branding te kraken.

Wij moesten in dit geval zelfs gefingeerde namen gebruiken en mochten onze persoonlijke achtergronden en vakgebieden niet onderling delen. Dat zou tot vooringenomen gedachten, onbewuste taakverdeling en te voordehand liggende oplossingen leiden. De rollen werden op natuurlijke wijze verdeeld. We kraakten de case met verve, door optimaal gebruik en inzet van het aanwezige talent, ervaring, kennis en vaardigheden.

Onderdeel van de oplossing was de organisatie van een inhoudelijk vrij toegankelijk congres op locatie van de opdrachtgever. Fast forward: vorige maand zou ik voor de vijfde keer dat bewuste congres organiseren, allemaal vanwege de creatieve vondsten door dat team vol andersdenkenden.

Diversiteit - 5 mensen voor een laptop die zitten op de grond tijdens een brainstorm : vergadering

Uitdaging

Bij een divers team kost het soms wat meer moeite om tot een gelijkwaardig gespreksniveau te komen en rekening te houden met ieders normen en waarden. Het is hierbij belangrijk om duidelijke doelen te stellen, onderling verwachtingen uit te spreken en een samenwerkingsvorm te vinden waarbij iedereen tot zijn of haar recht komt. Met onderling begrip en respect zal het team het beste bij elkaar naar boven halen. Door diversiteit succes gegarandeerd!

Diversiteit - Vrouw staat aan het hoofd van een tafel tijdens een vergadering en brainstorm waar nog 3 andere mensen bij aanwezig zijn