Door NXTMICE moet ‘troonrede voor de branche’ op bureau van minister terechtkomen

In gesprek met mede-organisator Erik-Jan Ginjaar

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

In 2020 en 2021 werd de branche verrast met twee bijzondere NXTMICE-events. De eerste editie vond plaats op de eerste dag dat de branche midden in corona tijd events mocht organiseren en gaf daarmee meteen een sterk statement af. De lat lag bij de tweede editie nog hoger. Het met experience design doorspekte concept werd zeer goed ontvangen door de aanwezige planners en event managers. 

In de jaren daarna was het even stil. Tot nu, want op donderdag 23 mei vindt de derde editie plaats. “In aangescherpte opzet, want de relevantie is groter dan ooit,” aldus Erik-Jan Ginjaar, algemeen directeur van Postillion Hotels, één van de organiserende partners van NXTMICE.

Waarom is NXTMICE weer terug?

“Toen we als branche weer helemaal open waren, lagen de prioriteiten ergens anders. Ook voor onze partners. Maar de behoefte aan zo’n thermometer-moment bleef. Als je ziet welke grote ontwikkelingen gaande zijn, dan vonden we dat we het weer moesten oppakken.”

Naast vertrouwde partners Bourgonje en Kimspiration is nu ook Daymakers aangehaakt. Hoe kwam dat tot stand?

“We merkten dat de eerste twee edities veel goede elementen hadden, maar het mistte een drietal zaken; maak het jaar rond, betrek mensen buiten de branche erbij en zorg voor een betere verslaglegging. D&B Eventmarketing, onderdeel van Daymakers, voldeed daar het beste aan.”

NXTMICE - event - hybride event - online event - MICE - coronaproof - Postillion Hotels - wayfinding - 1,5 meter - ronde tafel gesprek

Hoe kijk je terug op de eerste edities van NXTMICE?

“Supertrots. Na de eerste NXTMICE dacht ik echt ‘Wow, wat hebben we gedaan. Op drie locaties, op de dag dat we weer open mochten.’. De tweede was uniek door de negen kamers en de vraag wat er wel of niet ging veranderen. Dus ja, ik was echt trots op wat we hadden gedaan. Tegelijkertijd gaf het ook een gevoel van verantwoordelijkheid, want er waren echt gasten die relevante informatie uit de dagen haalden. Dus er moest een nieuwe editie komen.”

Waarin gaat de derde editie van zijn voorgangers verschillen?

“Allereerst hebben we nu al vier events gehad, voordat uiteindelijk op 23 mei het NXTMICE event gaat plaatsvinden. Tijdens die vier bijeenkomsten hebben we kennis opgehaald, vanuit binnen en buiten de branche. Daarbij zijn we uitgegaan van vier thema’s op macro-niveau: duurzaamheid, diversiteit & inclusiviteit, technologie en economie.”

“Een andere grote verandering is dat we de ‘state of MICE’, een soort van troonrede, gaan uitspreken. Gebaseerd op de input uit de vier sessies waarin diverse experts hun kennis met ons deelden. Van deze troonrede komt een rapport, dat wat mij betreft op het bureau van de minister thuishoort. Dat is onze ambitie. Vervolgens gaan we samen met de gasten de vier thema’s bespreken, maar dan op microniveau. Vier kamers, vier thema’s.”

NXTMICE - event - hybride event - online event - MICE - ronde tafel gesprek - coronaproof

Als ik het zo hoor, dan begint na de 23ste eigenlijk het werk pas.

“Dat klopt. Even los van de maanden daaraan voorafgaand waarin we de input voor de troonrede ophalen. Wat mij betreft zouden we namelijk als branche de overheid moeten dicteren hoe we de grote problemen in de branche aanpakken. Dat we in de driverseat gaan zitten en zeggen hoe we, ketenbreed, het duurzaamheidsvraagstuk gaan oplossen. In plaats dat zij niet altijd goed werkende regelgeving gaan opleggen.”

Dan is daar vanuit de keten wel draagvlak voor nodig.

“Zeker. Uit de reeds georganiseerde events voor het ophalen van de input bleek dat er ook te zijn. We hebben 40 mensen bij elkaar gekregen die normaal nooit met elkaar over dit soort onderwerpen zouden praten. Dan heb ik het over de experts van buiten de branche, maar juist ook over C-level professionals uit de branche. Directeuren van de grote locaties, grote cateraars en diverse bureaus. Als uit deze groep subgroepjes ontstaan die het verder gaan oppakken, dan is daarmee al een belangrijk deel van de branche aangehaakt.” 

Dat klinkt als een mooie nieuwe traditie voor de branche.

“Absoluut. Ik ben trots dat we dit samen met onze partners kunnen doen voor de branche. Ik vind het echt belangrijk dat we een geluid laten horen naar elkaar. En dat we de overheid zover krijgen hiernaar te luisteren.” 

Wanneer is NXTMICE een succes?

“Heel eerlijk? Dat is het nu al, omdat we vanuit de tafelgesprekken al zoveel resultaten zien. Maar voor mij is het pas echt geslaagd als we 23 mei voor elkaar krijgen om de handen op elkaar te krijgen en er echt opvolging wordt gegeven aan de troonrede.” 

Hoe kan de branche NXTMICE bijwonen?

“Iedereen is uitgenodigd, maar er is helaas niet voor iedereen plek. Live willen we een mooie afspiegeling van de markt, van klant- tot aanbiederszijde. Daarnaast is het, dankzij de samenwerking met Daymakers, ook mogelijk om de troonrede via een livestream te bekijken.

Voor meer informatie, check de website van NXTMICE.

Beeld: Postillion Hotels, Ruben May