Door deze tips ben jij in (werk)vorm bij jouw volgende online meeting

Stimuleer energie, interactie en beweging

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

We zitten inmiddels enkele maanden in de anderhalve meter samenleving. Organisaties zijn ingericht op de nieuwe manier van werken met nieuwe werkvormen en collega’s weten elkaar online en via de telefoon goed te vinden. Het ‘nieuwe normaal’ is echt normaal geworden. Waar de een het thuiswerken heerlijk vindt en veel productiever is, heeft een ander baat bij meer onderlinge samenwerking.

Wij vroegen Hanneke Geurts van De Grote Werkvormendag naar haar tips om online de interactie aan te gaan, ter bevordering van een creatieve brainstorm of het oplossen van een inhoudelijk vraagstuk.

De stappen naar een goede online meeting

Een virtueel samenzijn vraagt om structuur en focus. Check de tips en kijk welke jij vanaf vandaag kunt inzetten voor jouw volgende meeting.

  • Zorg dat voorafgaand aan de online meeting duidelijke afspraken zijn gemaakt. Denk daarbij aan een agenda voor de meeting, maar ook welke materialen nodig zijn, met welk programma en vooral welke browser gewerkt wordt en of na afloop de notulen, samenvatting en/of presentatie wordt gedeeld.
  • Zet als organisator de webinar tien minuten van tevoren open met een openingsbeeld en achtergrondmuziek. Zo weet iedereen die inlogt dat ze goed zitten. Bij voorkeur gebruik je een aftelklok naar de start van de meeting.
  •  Als de afspraak is ‘start om 10.00 uur’, dan begin je ook strikt op dat tijdstip. De aandacht en energie gaat verloren als men ‘een paar minuten wacht’ op een laatkomer.
  • Laat toeschouwers bij een presentatie de camera en microfoon uitzetten. Het is de verantwoordelijkheid van de facilitator dat hij iedereen aangehaakt houdt. Dat gaat om vertrouwen en intrinsieke motivatie.
  • Maak bij voorkeur groepen van maximaal acht personen. Dat is te overzien voor een facilitator. Daarnaast kan hij of zij de gasten gemakkelijk aanspreken door de namen die in beeld staan.
  • Variatie zorgt dat het brein meer opneemt, dus zorg dat er voldoende afwisseling is in de beelden van de spreker/facilitator.
  • Neem korte drink- en toiletpauzes op in het programma.
  • Aan het einde van de meeting sluit de organisator af met een ‘uitzwaaibeeld’ en gaat achtergrondmuziek aan, zodat gasten relaxt de online ruimte kunnen verlaten.
Team van de grote werkvormendag

Online energizers zonder camera

Enkele dagen terug schreven we al over de 21,5 tips voor ‘no more boring webinars’ van Cyriel Kortleven. In het verlengde daarvan heeft Hanneke een tweetal energizers die zonder camera kunnen worden uitgevoerd.

  • Commando pinkelen: een eenvoudig spel wat niet alleen door kinderen wordt gewaardeerd, maar ook door menig business(wo)man. Geloof je dat niet? Gewoon een keer doen!
  • Steen, papier, schaar: Zelf zijn we vaak onder een keukenwerkje uitgekomen met dit spel. Maar het zorgt ook voor de competitieve interactie die een sessie even lucht geeft. Vertel in de chat hoe vaak je van de facilitator hebt verloren.

Oké, ook nog een tip met de camera aan:

  • Voorwerpenronde: één iemand roept een voorwerp en de rest moet zo snel mogelijk dat voorwerp in beeld houden. Heb je het niet, dan moet een associatie gemaakt worden. Door de beweging (‘even van de stoel af’) en het associëren krijg je weer frisse energie.
Laptop met schrijfblok en vrouw die iets schrijft

Werkvormen op anderhalve meter afstand

De mogelijkheden in werkvormen zijn eindeloos. Zowel online als op anderhalve meter afstand. Wil je weten wat er live mogelijk is, check dan dit document: Werkvormen met 1,5 meter afstand kan! Have fun!

Beeld: De Grote Werkvormendag