Xtra Xtra's

100 dagen Arcadia: van wandelend bos tot Fries locatietheater

De pracht én kracht van Friesland als eventbestemming

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

“Als bomen kunnen wandelen, kunnen mensen veranderen.” Zo is het maar net! Maar wacht ‘ns, kunnen bomen wandelen dan? Volgens Bruno Doedens, initiatiefnemer van Bosk, wel.

Hij bewijst dat met 1.200 fiere bomen in 1.000 verrijdbare bakken, die de komende 100 dagen door Leeuwarden verplaatst worden. “Naast onze vrijwilligers, de Boskwachters, kunnen bedrijven en groepen de stad groen kleuren met het wandelend bos; want het komt pas echt op teambuilding en samenwerken aan, als je een boom van 1.500 kilo door de drukte moet besturen,” zegt Bruno.

100 dagen Arcadia

Bosk is onderdeel van de culturele manifestatie Arcadia: 100 dagen lang staan Leeuwarden en omgeving in het teken van voorstellingen, exposities en vooral Mienskip. Veel Mienskip. Mien-wat? Vertaald naar het Nederlands betekent deze Friese uitdrukking; gemeenschap. Of eigenlijk meer dan dat: de onderlinge verbondenheid om de gemeenschap te beschermen. Dat is helemaal in lijn met het thema ‘voorouderschap’, waar Arcadia alles aan ophangt tijdens deze editie.

BOSK-Leeuwarden_Meet in Friesland - foto ThomasVaer Fotografie-bomen in bloembakken
Bosk_Leeuwarden_foto Lucas Kemper_Meet in Friesland - boom die wordt verplaatst
BOSK-Leeuwarden_foto ThomasVaer Fotografie-twee grote beelden van hoofden

Driejaarlijks een groots cultureel programma

“We hebben het over ‘editie’ omdat dit de start is van een triënnale,” vertelt Yvonne Hulleman (campagnemanager bij Meet in Friesland). Nog zo’n moeilijk woord! “Haha.. het betekent dat in Friesland nu elk drie jaar een groots cultureel programma aangeboden wordt voor de leisure en zakelijke markt. Dus ook in 2025 en 2028.”

Deze reeks is een vervolg op het succesvolle jaar 2018 waarin Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa was en hoge ogen scoorden in zowel binnen- als buitenland. “Arcadia is als een vliegwiel om te laten zien hoe je een goede voorouder kunt zijn, hoe je de wereld mooier kunt maken en achterlaten. Dat laten we zien met kunst en cultuur, om zo ook steeds een stukje van het antwoord te vinden.”

‘Wat politici op papier zetten over een duurzame wereld, laten wij met kunst leven’ (Immie Jonkman)

Een greep uit Arcadia; van voorstelling tot discussie

Terug naar Bosk, want typisch zo’n activiteit – of installatie, zoals dat genoemd wordt – waar op indrukwekkende wijze al je zintuigen worden aangewend terwijl het je tijdens of op z’n minst erna flink aan het denken zet. Het wandelende bos komt niet in beweging zonder menskracht. Deelnemers duwen de bomen voort, verplaatsen ze daarmee door de stad; waar het bos op een plek slinkt, ‘groeit’ het ergens anders weer aan. Er wordt een beroep gedaan op je vermogen goed te overleggen en af te stemmen, terwijl je de bomen verplaatst. De grotere boodschap is de noodzaak om anders naar de relatie tussen mens en natuur te kijken. Ook hier geldt: wat betekent goed voorouderschap voor jou?

Met Broei, een podium voor kunstenaars van 12 tot 22 jaar, geeft Friesland ‘de makers van deze eeuw’ de kans ook hun mening te delen! Deze jonge kunstenaars zitten vol bruisende, borrelende en eigenzinnige ideeën die zij hebben gevangen in 15 performances. Immie Jonkman (directeur Arcadia): “Deze jongeren hebben een droom, maar ook een mening die je aan het denken zet. Dat is wat dit hele programma met je doet: alles heeft inhoud. Daar zijn we trots op.”

Iets om trots op te zijn is ook Paradys, kunst in het idyllische Oranjewoud, in de buurt van Heerenveen. In deze romantische bossen kun je je – naast de adellijke huizen – vergapen aan beeldende kunst van (inter)nationale hotsthots! Nieuw werk, voornamelijk speciaal gemaakt voor deze plek vol rijkdom en weelde. De beelden maken indruk; soms is dat pijnlijk of ongemakkelijk, dan weer vrolijk of ontroerend. Meer nog roepen ze de vraag op: over wiens rug is dit allemaal bij elkaar verdiend? En hoe ziet de wereld er straks uit als we zo om blijven gaan met elkaar? Een thema waar iedereen, van burger tot bedrijf, zich mee bezighoudt. Nu is er nog 98, nee 97 dagen, een uniek decor voor dat gesprek!

Je raakt niet uit-verwonderd in Friesland deze maanden. “Dat is wat we geleerd hebben van Culturele Hoofdstad 2018,” zegt Immie. “Je moet de mensen elke dag iets kunnen bieden en daarom hebben we ervoor gekozen om dat 100 dagen achter elkaar te doen. Daarmee zetten we Friesland op de kaart en kom je in de agenda’s. Al helemaal nu we kunnen aankondigen dat we elke drie jaar weer met een spektakel op de proppen komen: want stiekem zijn we al bezig met 2025, en weten we nu al dat het weer groter wordt dan dit jaar. En met wederom heel veel locatietheater.”

Paradys - Meet in Friesland - informatiebord - foto Ruben van Vliet
Paradys - Meet in Friesland - bos met bomen in doorzichtige buizen - foto Marcel-van-Kammen
Paradys - Meet in Friesland - houten huisje in de bossen - foto Ruben van Vliet
Paradys - Meet in Friesland - kunstwerken op gras - foto Marcel-van-Kammen

Cargo: de rijdende vrachtwagen is de theaterzaal

Now you’ve got me! Al eerder zijn we met Event Inspiration uitgerukt naar het Noorden voor een dot locatietheater, zoals naar Fuerza Bruta waar met inspiratie gesmeten werd in de Mannen van Staal. We hadden allemaal zelden zoiets op Nederlandse bodem beleefd. En wat blijkt, dezelfde Engelse dame die deze productie realiseerde, presenteert nu Cargo in samenwerking met het wereldberoemde Duitse Rimini Protokoll.

Artistiek directeur Claudia Woolgar presteert het om een rijdende theatervoorstelling te maken in een heuse DAF koelwagen! Niet alleen uniek in zijn soort, maar Uniek met een hoofdletter. Stel je voor: een tien meter lang raam (de volledige lengte van de trailer) geeft zicht op het voorbijtrekkende landschap, waar je – samen met 45 andere toeschouwers – vanaf je theaterstoel naar kijkt. Letterlijk vanaf de plek waar voorheen diepgevroren goederen werden opgestapeld.

Je wordt meegenomen in het verhaal van twee vrachtwagenchauffeurs die in de geglobaliseerde zuivelindustrie werken – hoe Mienskip wil je het hebben?! Het verhaal start in Shanghai (waar fantastische video-arts voor gebruikt worden), leidt je naar Istanbul en eindigt in Leeuwarden. De omgekeerde route van melkpoeder, als het ware. Twee uur lang word je verbluft en verrast met verhalen, beelden en livemuziek.

‘Arcadia is een springplank voor thema’s die op de agenda staan bij bedrijven’ (Yvonne Hulleman)

Lekker op maat

Heb je dan nog niet genoeg? Geen probleem! Het toffe is namelijk dat je een eigen programma binnen Arcadia kunt samenstellen. Bijvoorbeeld: eerst vergaderen in een van de vele zakelijke ruimtes van het Fries Museum en daarna oversteken naar de Harmonie voor de eigenzinnige voorstelling PAFFF. Na het diner in het stijlvolle restaurant Sophia’s ga je in teams aan de slag met het verplaatsen van de bomen van Bosk om er vervolgens in op excursie te gaan. De borrel houd je in het Grand Café van Post Plaza, dan hoef je daarna alleen nog maar met de lift je hotelkamer op te zoeken. Ach, zo zijn vele variaties mogelijk…

Zaailand_FriesMuseum - Meet in Friesland - foto Ruben van Vliet
Parklandschap-Oranjewoud-Meet-in-Friesland-foto-Thomas-Vaer-Fotografie
Oranjewoud_Meet-in-Friesland-gebouw-met-grasveld-foto-ThomasVear-fotografie

“Absoluut!” beaamt Yvonne: “We gebruiken tijdens Arcadia cultuur als uiting van het thema voorouderschap, en tegelijk zijn er ook veel initiatieven die dat ook na die 100 dagen blijven doen en waar een geweldige koppeling mee te maken valt met de zakelijke markt.

Denk bijvoorbeeld aan vereniging Circulair Friesland. Deze inspirerende club is vastbesloten om in 2025 één van de meest circulaire regio’s van Europa te zijn én een voorbeeld te zijn voor de volgende generatie.” Hallo!? Heb je nog meer haakjes nodig voor een bestemming om je toekomstplannen te bespreken? Voor ons is een ding zeker: als je ergens in deze 100 dagen – of erna – niet naar Friesland gaat, mis je echt wat! Bovendien ontneem je jezelf en jouw team de vraag ‘in welke wereld wil ik leven’ en de vele antwoorden die je daarvoor in Friesland kunt vinden.

Beeld: Marcel van Kammen, Ruben van Vliet, Thomas Vaer Fotografie en Lucas Kemper