Venues

Alle (water)wegen naar meetcentives leiden naar Friesland!

Friesland geeft ruimte voor prachtige meetings

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Man met windvlag met voeten in de zee

De wind langs je wangen, zon in je nek en een horizon vol groen om je heen. Friesland is met haar weidse landschap, zilte lucht en creatieve ondernemersgeest dé plek voor je meeting of zakelijk event. Want ze doen het daar allemaal net even anders. Verruil tl-verlichting voor uitwaaien langs de kust, de vergaderzaal voor klimmen op een vuurtoren en de kantine voor zeilen op een skûtsje.

We waren meteen verkocht door bovenstaande pakkende introtekst die komt van de site van MeetinFriesland. Maar wat maakt de natuur zo uniek, de Friezen zo bijzonder en de meetings zo onvergetelijk? Wij gingen in gesprek met Age Veldboom (schipper voor zeildagtochten), Cathrienus Herrema (eigenaar van Annage voor groepsuitjes en events), en Wouter Olland (van MeetinFriesland). Geloof ons; zet deze mannen bij elkaar en je krijgt een explosie aan aanstekelijke anekdotes, gepassioneerde verhalen en interessante feitjes. Als de rest van de Friezen ook zo zijn, dan zouden we alle events daar wel willen organiseren!

Annage - 3 mannen op een schip - Marieke Balk Fotografie

Friesland is een uniek stuk van Nederland

Op de vraag wat Friesland onderscheidt van de andere provincies, kwam een duidelijk antwoord van Age: “Friesland is eigenlijk een eigen land. Niet omdat we niet bij Nederland willen horen, maar de mentaliteit, de taal en de natuur is zo uniek hier.

Friezen zijn ongecompliceerd. We zijn eerlijk en echt. Dat is ook de natuur, met enorm veel water, rust en ruimte. In Zuid/Oost-Friesland hebben we het water, in het oosten de bossen bij Appelscha. En vergeet de Waddenzee en vier van de eilanden niet (Vlieland, Terschelling, Ameland & Schiermonnikoog).

Onze historie en ons doen en laten is gekoppeld aan deze geografie. We moesten vroeger wel over het water. Van de melk, aardappelen en bieten die in skûtsjes vervoerd werden tot de kinderen die met de roeiboot naar school gingen.” Cathrienus vult aan: “Friezen zijn mentaal en fysiek sterk. We hebben ons hele leven al moeten vechten tegen de wind en het water en het geïsoleerd zijn. Je had geen keuze. We zijn echt een ondernemend volk.”

Skutsjesilen van Meet in Friesland

Wat biedt Friesland voor corporate meetings en events?

Als ik die vraag aan de heren stel, roepen ze bijna in koor “Van alles!” Het bewijs wordt geleverd door de bestempeling als topdestinatie door Lonely Planet, National Geographic en The New York Times.

De reden spreekt voor zich: twee UNESCO Werelderfgoederen, twee Dark SkyParks (ervaar hier hoe tof dat is!), prachtige meren, eindeloze stranden, terpen en elf cultureel-historische steden.

“En echt goed bereikbaar vanuit Midden-Nederland. Stap rond acht uur in de bus en je zit voor tienen aan de koffie aan het water of in één van de vele meetinglocaties. Gebruik overdag om te vergaderen, pak aan het einde van de middag nog een leuke activiteit mee, geniet van een welverdiende barbecue en ga rond acht uur weer naar huis. Of blijf overnachten en vertrek in de ochtend na een korte inhoudelijke sessie huiswaarts. Dat is de rust van een vakantie, met de waardevolle input uit een meeting. Daarom ook de term meetcentives,” aldus Wouter.

Wad zeg je… UNESCO Werelderfgoed?

De Wadden staan sinds 2009 in hetzelfde rijtje als de Grand Canyon in Amerika en de Great Barrier Reef in Australië. En dat is niet voor niets. De zilte waddengeur, de spiegelende slikplaten, de slingerende pieren en geulen met stromende getijde zeewater.

Wadlopen is een ervaring die iedereen beleefd moet hebben en helemaal geweldig is om samen met collega’s te ervaren. Extra leuk; lopen naar Ameland, zodat je van de unieke uitstraling van dat eiland kunt genieten. Of pak de boot en beleef één van de andere eilanden; ieder met zijn eigen sfeer. Zodra je op de boot zit en de zeehonden op de zandplaten ziet liggen, voelt het alsof de (zakelijke) vakantie is begonnen!

Wadlopen in Friesland - Photo: Elroy Spelbos

Bijzondere activiteiten met zakelijke metafoor

Er is van alles in Friesland te beleven, maar corporates vinden het uiteraard fijn om een link te kunnen leggen tussen hun bedrijf en de activiteit. Cathrienus: “Daar hoef je niet bang voor te zijn. Als je een tocht met een skûtsje maakt, al dan niet in wedstrijdverband, dan komen hele andere kwaliteiten van medewerkers aan het licht.

De directeur die normaal de leiding neemt ligt lekker op het dek en de kantinebediende ontpopt zich als geweldige schipper. Aan boord doet de positie op je werk er niet meer toe, dat maakt zo’n reis heel bijzonder.” Wouter vult aan: “Maar je kunt ook de competitie aangaan met een zeskamp op het strand, een vlot bouwen op één van de vele meren of een prachtige tocht maken met een elektrische step of mountainbike. Of wat te denken van wadlopen, een interessante stadstour of een inspiratievolle tocht door het pikkedonker op de donkerste plek van Nederland. Als je dan niet als team meer bij elkaar komt, dan weet ik het ook niet.”

Man die met zaklamp in een donkere zee schijnt vanaf een strandwachthuisje onder een sterrenhemel in Friesland - Photo Hans Jellema en Holland Boven Amsterdam

Op een skûtsje komen inhoud, training en plezier samen

Alles is haast even mooi in Friesland, maar een dag op het water is misschien toch wel het meest karakteristiek aan deze Noordelijke provincie. Ideaal aan deze activiteit is de mogelijkheid om in een dagprogramma zowel te vergaderen, te trainen als een fun-element toe te voegen.

Cathrienus: “Aan boord gaat niets democratisch, maar heeft iedereen een rol en luister je naar de schipper. Vergelijkbaar met veel organisaties. Maar wat gebeurt er als dit verandert? In een training ervaren teams hoe aan boord wordt gewerkt als er een overlegstructuur bestaat, als er top-down wordt bestuurd of als autoritair gedrag de boventoon voert. Wat werkt wel en wat werkt niet. En dat evalueren we dan met de teams.”

Age vult aan: “Die training is heel leerzaam, voor zowel leidinggevenden als de medewerkers. Maar daarnaast is ook de beleving aan boord uniek. Als een schip van twintig meter lang met een zeventien meter hoge mast ineens de wind in de zeilen krijgt, dan voel je de kracht. Van het ene moment ervaar je de wendbaarheid van het schip als die overstag gaat en het andere moment varen we door smalle riviertjes door een fluisterstil gebied waar je de rietkragen aan de kant bijna kunt aanraken. Die natuurbeleving is heel bijzonder, zeker als je uit de stad komt. Die stilte is net als in het Dark SkyPark uniek voor Nederland.”

Ga je voor een coronaproof teammeeting of voor coronaproof teambuilding?

Deze vraag brand op Wouter zijn lippen. Hij weet wat Friesland te bieden heeft, vooral de vele buitenactiviteiten, maar ook de aanwezige meetingruimtes. Daarom adviseert hij iedereen voor een zakelijke meeting naar Friesland te komen. “Er is zoveel ruimte, dat we zeer gemakkelijk afstand kunnen bewaren. De kracht van live contact is enorm. Je wilt toch niet alleen maar digitale meetings via Teams hebben? Je wilt bij elkaar komen. Dan komt de sterkste verbinding tot stand.”

“In juli heeft de overheid aangegeven dat zeilen een buitensport is, zodat de anderhalve meter niet bij varen van toepassing is en je perfect met teams van 10 tot 15 personen aan boord kunt komen. Skûtsjes genoeg, dus ook met een veelvoud aan gasten kunnen we geweldige programma’s aanbieden,” aldus Cathrienus. “Ook bij slecht weer overigens, want mocht het onverhoopt regenen, wat het doorgaans slechts maximaal een paar uur doet, dan gaan we eerst even naar het Skutsjemuseum. En anders hebben we goede regenpakken, zodat het varen gewoon door kan gaan. Leer je hoe wij Friezen in weer en wind de natuur te lijf gaan,” vertelt Age trots.

Scrummen Friesland Style 5 mensen in pak in de duinen bij de zee met een post it op hun hoofd

Een meetcentive in Friesland maakt gelukkig!

Het ruige water, de stille natuur, de (h)eerlijke Friezen… het zijn de basis ingrediënten voor een waardevolle bijeenkomst. Blijf voor jouw kickoffmeeting eens niet in de Randstad, maar bezoek de Friese provincie.

Wij zijn onwijs verrast door de mogelijkheden; en heel eerlijk vooral de enorm inspirerende mensen zoals Age en Cathrienus die zorgen dat je gegarandeerd de dag van je leven hebt. Wat dat betreft willen we elke week wel even met ze afspreken om een stukje nuchterheid, trots, levensvreugde en pure passie over te nemen. Wauw! Gelukkig hebben we Friesland, want Friesland maakt gelukkig!

Wil je zelf ervaren wat Friesland zo gelukkig maakt? Doe mee aan de winactie en wie weet geniet jij binnenkort met jouw team van een middag skûtsjesilen. Hoe gaaf!

Beeld: Mannen op boot foto:Marieke Balk, Darksky foto:Hans Jellema en Holland Boven Amsterdam, Wadloopfoto: Elroy Spelbos.