Door de (tijdelijke?) transitie van live events naar online en hybride events komen we er achter dat ineens hele andere wetten ook gelden om de doelstellingen goed over te brengen. De beleving vindt namelijk niet meer 360 graden om de gast heen plaats, maar puur voor hen, op een plat scherm met vaak matig geluid. Hoe zorg je ervoor dat de boodschap toch bij de gasten binnenkomt?
Wij vroegen het Danny Melger, TV-regisseur met een specialisme in live-registraties van voornamelijk events en sportwedstrijden. Dat hij dat verdienstelijk doet blijkt uit zijn registraties van live-momenten van over de hele wereld. Zijn kunde wordt nog eens extra bevestigd door het winnen van de award voor ‘TV programma meercamera regie 2019’ voor de wedstrijd Ajax – Tottenham, de Champions League halve finale.
Wat is de kracht van goede live-regie?
“Dat antwoord is simpel te geven, maar minder gemakkelijk om daadwerkelijk te doen; ga altijd op zoek naar het verhaal. Wat zijn de ontwikkelingen gedurende het programma? Bij sportwedstrijden zit dat meestal op ‘winnen en verliezen’. Daar zitten, zeker bij een team, weer allemaal subverhaaltjes onder. Als een ware detective ga ik daar naar op zoek.”
Wat komt er kijken bij het op beeld overbrengen van een event?
“Een evenement organiseren is totaal anders wanneer het bedoeld is om op scherm over te brengen. Ten eerste komt er een hoop techniek bij kijken. Dat is niet enkel budget verhogend, maar zorgt ook voor aanpassingen in het evenement. Er zijn andere microfoons nodig, er is meer licht gewenst en de camera’s moeten op een plek staan waar je anders stoelen, een bar of andere zaken in gedachten had.”
Heb je concrete tips om rekening mee te houden?
“Heel veel zaken zijn gerelateerd aan de verschillende disciplines die bij een registratie komen kijken. De geluidstechnicus weet dat grote oorbellen not done zijn bij het dragen van een DPA’tje [een wangmicrofoon]. De lichttechnicus denkt na over de goede belichting, zodat iedereen goed op scherm overkomt. De cameramannen en -vrouwen weten dat het belangrijk is dat alle camera’s op dezelfde instellingen zijn ingesteld, zodat beeld en geluid vanuit elke positie hetzelfde binnenkomt bij de kijker.”
Oké, dus geen standaardrijtje met do’s & don’ts?
“Dat komt omdat het enorm afhankelijk is van het type event. Bij een inhoudelijke presentatie heb je slechts één mastershot en één close-up van de spreker nodig, afgewisseld met de presentatie full screen in beeld. Bij een groot feest of muziekevent is het vooral belangrijk de grootsheid en de sfeer over te brengen.
Maar ik kan wel een paar dikke do’s & don’ts geven:
- Zorg voor professionele camera’s, afgestemd op het type event
- Vermijd ten alle tijden zoomen
- Zet camera’s op een vaste positie neer; ga niet handheld ofwel lopend filmen
- Wees spaarzaam met schakelingen; doe dat alleen als het functioneel is
- Is het live streamen geen noodzaak omdat er bijvoorbeeld geen interactie is, neem het dan op zodat eventuele fouten of versprekingen opnieuw opgenomen kunnen worden
- Beknibbel niet op cameraposities. Cruciaal voor het goed overbrengen van beeld. Ook marketingtechnisch interessant, want het weghalen van enkele stoelen zorgt er door een aftermovie voor dat het veelvoud van de kijkers volgend jaar een ticket voor jouw event wil kopen.”
Wat wil je verder nog meegeven?
“Decor is een belangrijk onderdeel van het beeld. Het decor vertegenwoordigt de production value, waardoor de presentatie meer geloofwaardigheid krijgt. Is er publiek aanwezig, plaats hen dan dusdanig in de zaal dat ze onderdeel worden van het decor en daarmee het verhaal. Zo kan je de enthousiaste of geïnteresseerde blikken meenemen in jouw shots en geef je zwaarte aan het onderwerp. Publiek zorgt voor context.”
Als ik het zo hoor is jouw advies eigenlijk om een regisseur vroegtijdig in het creatieve productieproces te laten aanschuiven?
“Ik kan niet iemands budget inzien, maar besef goed dat een event organiseren met rondom beleving wezenlijk anders is dan dat op plat scherm doorgeven. Bedenk dus goed wat het concept is en met welke beelden je dat wilt overbrengen. Er komen echt andere disciplines bij kijken, dus het advies is absoluut om in een vroeg stadium een regisseur aan te haken. Niet alleen voor het daadwerkelijk regisseren, maar ook voor de adviserende rol richting de sprekers. Denk aan adviezen hoe te gaan staan, hoe in de camera te kijken en welke kledingstijlen goed werken op camera.
Kort gezegd: Start with the end in mind! Deel dat doel met ons en laat het ons mooi maken voor jou! Wij brengen het verhaal prachtig over voor je, zodat jij mooi met de eer kunt strijken.”
Beeld: Danny Melger