Het hemd van het live van David Grifhorst (Regisseur)

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Inspireren kun je leren… van anderen! Want iedereen heeft een verhaal. Het ene inspireert alleen meer dan het andere. Wij zoeken naar ‘het ene’. Geen ellenlange anekdotes. We komen direct tot de kern, bij interessante persoonlijkheden. Geen liflafjes, wel liefhebbers. Wie, wat, waarom en hoe pas je het zelf toe? Zodat jij er wat aan hebt. Lezen dan!

NOTE: Dit interview vond een week plaats voor de eerste grote maatregelen vanuit de overheid werden opgelegd. Aan het einde is een aanvulling te vinden waarin David zijn werk in het perspectief van de coronacrisis plaatst. 

David Grifhorst
Functie: Regisseur & Decorontwerper
Bedrijf: LIVE VISUAL
Aantal events per jaar: 25

David Grifhorst - regisseur - camera

LIVE VISUAL?

David begon in Hilversum als regisseur van kinderprogramma’s en actualiteitenprogramma’s als Netwerk. Al snel mocht hij ook zelf decors ontwerpen; ideaal om meteen in 3D een goed cameraplan te maken. Klein begonnen volgde al gauw grote decors, zoals Idols, Radar, Opsporing Verzocht en Holland’s Got Talent.

Nadat hij op de regiestoel van DWDD terecht kwam ging het ineens snel. Dat was ook het jaar dat hij met de eerste editie van The Passion begon en hij zijn eerste gameshow internationaal verkocht. Daarna werd ‘Hilversum’ echt een speeltuin. Het afgelopen jaar mocht hij de regie en het decor doen van o.a. het Gouden Televizier-Ring Gala, Dancing With The Stars, Jochem Myjer, 50 Jaar Maanlanding en naast de tiende Nederlandse The Passion ook de eerste Duitse editie voor RTL.

David staat bekend om zijn gepassioneerde manier van werken. Erg aanstekelijk, zoals onderstaande filmpje toont.

Waardoor ben je deze week geïnspireerd?

“Ik ben gek van films en series en vind het geweldig om hier inspiratie uit te kunnen halen. Juist door niet in hokjes te denken maar de grens tussen film en tv te laten vervagen. Ik sla veel dingen onbewust op om het maanden later later ineens te herinneren bij een brainstorm. Dat kan bijvoorbeeld een lichteffect zijn of een camerahoek. Dus ik ben ongetwijfeld geïnspireerd deze week, maar geen idee door wat concreet.”

Wat is inspirerend aan jouw werk?

“Tja, wat niet? Ik wilde dit al sinds ik een jongetje van 8 was. De magie van tv en film, de camera’s, de lampen, de reuring en vooral het team waar je mee werkt. Ik vind het allermooiste gevoel het moment dat je in de regiewagen zit en er door Hilversum wordt afgeteld tot het moment dat je live gaat. De adrenaline die dan door je lijf schiet is onbeschrijflijk. De zender is dan soms anderhalf of twee uur helemaal van jou en je team. Elke seconde telt. Een kijker kan ieder moment wegzappen dus je doet er samen alles aan om het mooiste programma te bieden. Dat betekent dat alle disciplines op scherp staan. Ik vraag cameramensen om tot het uiterste te gaan om het mooiste shot te maken. Liever dat ze een paar keer de mist in gaan, maar ook 100 revolutionaire shots maken, dan dat alles veilig is.”

“Iedereen moet heel veel ruimte houden in zijn vakgebied voor eigen invulling.”

“Je stelt een team samen alsof het het beste team voor het WK is. Daarin ben ik de trainer. Ik bepaal de opstelling, maar zij zijn de sterspelers. Dan is het kicken om te zien hoe mensen boven zichzelf uit stijgen en je bijzondere dingen kan maken, zoals bij The Passion.”

David Grifhorst - regisseur - The Passion

Wat is in jouw vakgebied #nietinspirerend

“Wat ik moeilijk vind is als er een gebrek aan visie of een louter financiële drijfveer is. Gelukkig komt het niet vaak voor, maar die twee dingen zorgen er soms voor dat projecten ook heel liefdeloos gemaakt kunnen worden zonder dat mensen dat misschien zelf doorhebben. Als je niet oppast kan de exclusieve banketbakker vrij snel in een geautomatiseerd fabrieksproces terecht komen. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik eigenlijk alleen maar leuke klussen heb met inspirerende mensen die iets bijzonders willen maken.”

“Loslaten is key voor beste eindresultaat; stapel 50 specialiteiten op elkaar en dan krijg je wat bijzonders.”

“Ik denk het liefst vanuit de kijker en zijn kostbare tijd. Waarom zou hij naar ons programma kijken? Met die instelling telt elke minuut, élk shot, elke vraag die gesteld wordt, elk antwoord. Door de druk van tv kunnen de details makkelijk ondersneeuwen, maar het gaat juist om die details die tv zo aantrekkelijk maken.”

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

“Ik geniet erg van mijn samenwerking met de producenten van The Passion; Jacco Doornbos en Fleur van Helden. Zij zijn echte vakliefhebbers en denken vrijwel altijd in kansen, nooit in problemen. Juist daarom hebben we met The Passion iets kunnen neerzetten met een klein team met o.a. Michiel Bartels (de productieleider) en Eric van Tijn (muzikaal leider). Dat is best uniek en altijd weer ontzettend spannend. We vertrouwen elkaar blind en dat vind ik enorm inspirerend.

Daarnaast kijk ik graag films en series. Uiteindelijk draait alles om storytelling, of het nou film of tv is. We zoeken allemaal naar de mooiste visuele vorm om een verhaal te vertellen. Schitterende composities of specifiek camerawerk zoals in The Crown of Downton Abbey kan mij weer inspireren om iets te vertalen naar de opening van een show of een concert. Maar ik geniet ook enorm van concerten. Bijvoorbeeld van U2 (check ook deze enthousiaste regisseur tijdens een concert van U2); daar gebeurt alles vanuit een visie, niet vanuit de techniek. Bij Beyonce is perfect nagedacht over hoe beeld en decor onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Verder ga ik elk jaar minimaal één keer naar Vegas, Dubai of een andere showbizzplek. Met name de show KÀ van Cirque du Soleil in MGM Grand; dat is echt mijn favoriete show. Er zit zoveel detail in; echt een cutting edge concept, heel indrukwekkend! Je ziet, het stopt nooit in mijn hoofd.”

David Grifhorst - regisseur - The Passion

Wat is een belangrijke beslissing in je leven geweest (en hoe daardoor geïnspireerd)?

“In het begin liet ik me nog wel eens ontmoedigen door tegenslagen. Tegenvallende kijkcijfers of kritiek op een programma. Maar dat heb ik achter me gelaten. De beste stuurlui hebben tegenwoordig een luxepositie en kunnen zelfs door één negatieve tweet de hele media bespelen. Ga er maar aan staan. Goeie, originele tv maken. Dat betekent risico’s nemen.”

“Ik wil niet op safe spelen. Ik wil vernieuwen en kicken dingen maken.”

“Als het lukt, dan is het het allermooiste dat er is. Maar op elk programma is wel iéts aan te merken. En dus leven we in een tijd waarin zelfs het kleinste detail negatief uitvergroot kan worden. Als je je dat te veel laat beïnvloeden, ben je al snel klaar in ons vak. Laat de mensen aan de zijlijn dan maar lekker zuur zijn, daar trek ik me steeds minder van aan.”

David Grifhorst - regisseur - The Passion - kruis
David Grifhorst - regisseur - The Passion

Wat wil je zeggen tegen andere eventprofessionals?

“Dat wat je ook doet, mensen altijd voorop staan. Juist door te kijken naar iemands sterke kanten en daar omheen een team te smeden, kom je vaak tot zoveel mooiere eindresultaten. Maar dit betekent wel durven loslaten. Ik denk als regisseur dat je de beste controle hebt door het vertrouwen in de juiste mensen te leggen in plaats van alles tot in de detail te willen controleren. Niets mooier dan wanneer je samen terug kan kijken op niet alleen een waanzinnig eindresultaat, maar ook nog eens een geweldig proces. Ik moet er zelf niet aan denken dat er een perfect eindresultaat staat, maar de weg ernaar toe een hel was. Elk project kent druk en moeilijkheden. Maar juist vertrouwen en fun binnen een team zorgt ervoor dat je dat soort dingen veel sneller en beter kan tackelen dan door onzekerheid, wantrouwen en onnodige stress.”

Waar word je een tikkie rebels van?

Als mensen teveel binnen de lijntjes willen kleuren. Doen zoals we het altijd doen. Dan ben je bij mij op het verkeerde adres. Ik hou er juist van te innoveren. Te experimenteren. Risico’s te nemen. Dat doe ik altijd wel met de wil om te slagen.”

“Ik bouw graag vangnetten, ik bedenk backup plannen.”

“Dat kan je alleen maar doen met een sterk team om je heen. Mensen die in hun eigen expertise weten wat ze doen. Ik ben als regisseur dan maar een klein schakeltje. Wel degene die een visie moet meebrengen, maar anderen moeten het dan gaan doen. En wat een voorrecht is het dan om met de beste mensen in het vak te mogen werken en zoveel plezier te hebben.”

David Grifhorst - regisseur - The Passion - podium

Zonder inspiratie...

“…zou ik lekker stoppen. Alles draait om inspiratie, een nieuw idee, een nieuw beeld. Iets dat mensen beweegt, emotioneert, inspireert!”

Any famous last words?

“Het gaat altijd om mensen. Niet over spullen. Heb je oog voor mensen, dan krijg je 100x betere resultaten.”

Enkele weken geleden zag de wereld er nog heel anders uit. Wat zie jij de afgelopen gebeuren in het tv-landschap?

“Veel projecten, zoals The Passion in Nederland én Duitsland, maar ook een groot event rondom bevrijding zijn geannuleerd. Gek genoeg ben ik echter drukker dan ooit tevoren, omdat ik allemaal plannen die in de la zetten nu kan uitrollen.
Meer dan ooit komt het aan op creativiteit en vertrouwen in de toekomst. Er ontstaan enorm veel initiatieven in Hilversum, waarbij mensen bijna het onmogelijke moeten doen, omdat we door de verplichte social distancing veelal thuiswerken of het huidige werk op locatie anders moeten invullen. Dit is het moment om aan de slag te gaan. Het is bijna verplichte brainstormtijd.

Doe dat samen met anderen, ook buiten jouw team. Want in een crisistijd kan je de regie snel verliezen, waardoor het er meer op aankomt dat we elkaars expertises inzetten.

Laat je daarbij niet afschrikken door gekke ideeën. Een paar weken geleden zou men je hebben uitgelachen om de formats die je nu op tv ziet, zoals het vanuit huis of zonder publiek in de studio opnemen. Inmiddels is het normaal, want iedereen dient zich aan dezelfde maatregelen te houden.”

"Houd de vastberadenheid om creatief echt om te denken."

Beeld: David Grifhorst