Q&A met Pieter Lubberts na bemoedigende resultaten Fieldlab

Hoe staan we ervoor?

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Maandag werden de eerste onderzoeksresultaten gedeeld. Het betrof de uitkomst van het onderzoek naar type 1-events (‘binnen passief’), namelijk het Back2Live-congres en de theatervoorstelling in Beatrixtheater Utrecht.

Uiteraard deelden we meteen de belangrijkste resultaten. Maar we zijn ook benieuwd hoe we ervoor staan. Gelukkig zag Pieter Lubberts, als woordvoerder van Fieldlab Evenementen, een gaatje in zijn agenda voor een korte Q&A. Om half tien ’s avonds wel te verstaan als hij net zijn avondeten op heeft. Het zijn bizarre tijden voor het team van Fieldlab!

Wat vind je de meest opvallende resultaten uit het onderzoek?

“Eigenlijk is er niet veel opvallends. Het klopt met de aannamen die we van tevoren hadden bedacht. Het moest alleen nog bevestigd worden. Wat blijkt is dat, zelfs in fase ‘zeer ernstig’, type 1- evenementen met de juiste maatregelen met 50% bezetting georganiseerd kunnen worden. Het is goed om te zien dat dit ook echt uit de resultaten is op te maken.”

Back 2 live testevent overview zaal met podium (foto-Nico Alsemgeest)

Wat gaan we, hopelijk, bereiken met deze resultaten?

“We hebben een twintig pagina’s tellend rapport geschreven waarin onze onderzoeksopzet is uitgelegd en waarin alle conclusies staan vermeld. Het Ministerie van VWS heeft hiermee een OMT-advies aangevraagd. In de tussentijd gebruiken wij het format van dit rapport voor een uitwerking van de andere type events. Ik verwacht dat dinsdag [gisteren] de aanvraag vanuit VWS voor type 3-events (buiten actief) eruit gaat.

De resultaten liggen in lijn met de verwachtingen die we al hadden. Zo heeft TU Delft een risicomodel opgesteld om te kijken hoe je een restrisico op evenementen kunt benaderen. Onderlinge resultaten tussen de verschillende (type) evenementen kun je ook vergelijken, bijvoorbeeld type 1 event met type 3  Zoals luchtventilatie versus buitenlucht. Dan blijkt dat je met goede indoor ventilatie richting een outdoor situatie gaat. Zo zijn er wel meer parallellen te trekken tussen de verschillende types. Het rapport rondom type 2-events verwacht ik volgende week en die van type 4-events volgt daarna.”

Twee bezoekers van Obsession tijdens back to live testevent (foto-Nico Alsemgeest)
Toegangscontrole door scanner bij back to live testevent (foto-Nico Alsemgeest)

Je vraagt het advies aan voor de huidige fase waar we in zitten?

“Ja, we vragen het aan voor de risicofase ‘zeer ernstig’. Het OMT kijkt namelijk best wel in het hier en nu. Ze willen graag weten wat aanpassingen op de korte termijn betekenen. Door in te zetten op dit niveau kunnen we hopelijk op een bepaald moment bepaalde maatregelen afbouwen. Denk bijvoorbeeld aan het niet meer nodig hebben van een sneltest tijdens een theaterbezoek of congres in een ander besmettingsniveau.”

Wat is de te verwachte tijdlijn?

“Dat is een spannende vraag. Het epi-beeld heeft op dit moment veel aandacht nodig. De vraag is dus of het OMT snel met een antwoord komt in de komende dagen. Het hangt af van hoe hoog ze dit qua prioriteit op de agenda zetten. Hopelijk hebben we snel een reactie. Maar uiteindelijk moet het kabinet een besluit nemen. De vraag is of ze ons advies meteen overnemen of dat we eerst uit deze fase moeten komen.”

Regie tijdens back to live testevent Fieldlab (foto - Nico Alsemgeest)

Er staan veel pilot events gepland. Zijn die allemaal vanuit Fieldlab georganiseerd?

“Nee, het is belangrijk om daar goed onderscheid in te maken. Bij de pilot events van Fieldlab draait alles erom om goede alternatieven te bieden om de anderhalvemeter-maatregel los te laten. Na de acht eerste pilot events, gaan wij een volgende fase waarin we de conclusies uit ons onderzoek toepassen in opschalingstesten. Dat was bijvoorbeeld de wedstrijd Nederland-Letland en dat zijn events als 3FM Awards, Eurovisie Songfestival, Mudmasters en enkele anderen.

De testen van de zogenaamde toegangs-pilots die plaatsvinden bij musea, pretparken, theaters en dergelijke zijn bedoeld om te kijken naar de testinfrastructuur. Dat valt niet onder Fieldlab Evenementen.”

Welke rol heeft of kan Fieldlab nog meer vervullen in de komende tijd?

“Ik verwacht dat wij na de opschalingstesten echt een waardevol loket kunnen zijn waar theaters, organisatoren van festivals en zakelijke events en anderen naar toe kunnen voor advisering rondom events. Want wat betekenen alle maatregelen die straks op de routekaart staan in de praktijk? Ook vanuit veiligheidsregio’s, GGD’s, politie en andere partijen is veel vraag naar meer informatie. Iedereen wil weten wat de uitslagen uit ons onderzoek mogelijk voor hen gaan betekenen.”

Resultaten Fieldlab testevent vrouw wiens temperatuur wordt gemeten door beveiliger
Resultaten Fieldlab testevents twee vrouwen voor nooduitgang tijdens pilotevent

Ben je trots op wat jullie met Fieldlab tot nu toe hebben bereikt?

“Ik ben heel trots wat we met dit kleine programmateam hebben bereikt. Het heeft geresulteerd in kwalitatief goede plannen. We hebben de overheid lang moeten overtuigen van ons nut, maar ik ben nu wel trots op hoe zij naar ons kijkt om informatie te krijgen over hoe zaken wel kunnen plaatsvinden.

Zeker als je wereldwijd kijkt, zijn er zeer weinig landen waarin op deze schaal en met zo’n onderzoeksprogramma met de overheid wordt samengewerkt. Maar ik ben pas echt trots als we eerder open kunnen dan eerder gehoopt was. Want daar draait alles om; wanneer gaan we weer open?”

Beeld: Studio Gambar / Nico Alsemgeest