Eerste test-event zorgt voor heel veel kriebels én een kritische noot

500 eventprofessionals werden opnieuw verliefd op het vak

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Afgelopen maandag was het zover. Na eerder te zijn uitgesteld, kon eindelijk de eerste van acht test-events plaatsvinden. Een heugelijk feit, waar ondergetekende, samen met 499 andere liefhebbers van het vak, van mocht genieten.

Met een blik vol weemoed, enthousiasme en objectiviteit ervaarden we het event als gast, inclusief bijbehorende richtlijnen.

Kaarten over de toonbank, staafje in de neus

De kaarten vlogen nog net niet als warme broodjes over de toonbank; het duurde slechts enkele dagen voordat alle 500 kaarten verkocht waren. Logisch! Na een jaar waarin live events op deze schaal nauwelijks konden plaatsvinden, wil elk eventdier in hart en nieren zich als proefkonijn beschikbaar stellen.

Via de app Close werden we op de hoogte gehouden van de voorbereidingen, inclusief doorverwijzing voor een verplichte PCR-test. Daar keek waarschijnlijk niemand naar uit, ik in ieder geval niet, maar gelukkig maakte het weerzien met collega’s uit de branche op de testlocatie alles goed, want het begon meteen te kriebelen… evenals mijn neus.

Het wachten was zondag op de uitslag (mooi als dat straks in de app geïntegreerd wordt) en toen was het wachten om de eventfamilie weer bij elkaar te zien.

Wachtruimte sneltest tijdens Back 2 Live congres
Toegangskaart voor Back 2 Live wordt bij ingang gescand

Ontvangst in drie bubbels

Een locatie naast het station, de mogelijkheid voor autorijders om van tevoren je uitrijkaart te kopen en volop signing vanaf de parkeerplaats… je zou haast zeggen dat we ons vak goed verstaan! #thuiskomen

Binnen moest ik, als onderdeel van de vijftig personen in de groene bubbel, een sneltest doen. Ik hou van gratis, maar deze had ik graag overgeslagen. Zeker door de erg lange wachttijd waardoor het ontmoeten van collega’s in de foyer geen optie meer was. Ach ja, de extra sneltesten hadden (mede) als doel om te bepalen wat die maatregel voor de doorstroom doet. Dat weten we nu.

De blauwe en gele bubbel, van 200 en 250 personen, waren via andere entrees en zonder extra sneltest in de foyer binnengekomen. Het geroezemoes klonk als muziek in de oren, een hand geven voelde onwennig (mocht dat nou wel of niet?) en zonder mondkapje in elkaars aura staan voelde erg intiem voor ‘de blauw/groene foyer’.

Back 2 Live congres in Beatrix Theater met 500 mensen in publiek

Het feest kan beginnen

Wat is het heerlijk om een zaal vol mensen te zien. Netjes twee aan twee (buddies voor een dag) geplaceerd met een spatscherm in de groene bubbel en de verplichting voor ‘de gelen’ om de mondkapjes ook zittend in de zaal op te houden. Inderdaad, op allerlei manieren wordt vandaag getest. Of zoals Staatssecretaris Mona Keijzer in haar openingswoord aangaf; “Het voelt vandaag als een feestje, maar het is heel serieus wat we doen.” Om daar de trotse woorden aan toe te voegen dat wij als West-Europees land de eersten zijn die op deze schaal test-events organiseert. Het moet gezegd; dat voelt goed!

Sharingbox fotobooth tijdens Back 2 Live congres in Beatrix Theater Beeld: Nico Alsemgeest Photography
Tasjes van Back 2 Live in een leeg Beatrix Theater Beeld: Nico Alsemgeest Photography

Inspirerend podiumprogramma

Het podium bood na de opening van de Staatssecretaris plaats voor uiteenlopende inspirerende sprekers. Van antropoloog Jitske Kramer (“Live ontmoetingen zijn de arena voor nieuwe creaties”) tot cabaretier Dolf Jansen (twintig minuten aan grappen in vijftien minuten verteld) en van innovatie-expert Menno Lanting (“Hoe digitaler we worden, hoe meer we het persoonlijk contact willen”) tot ‘docent met een levensverhaal’ Sako Gatsjatrjan (“Het zou arrogant zijn om de weg te bepalen voor jou. Jij mag jouw eigen pad bewandelen”). Tel daarbij nog wat gesprekken met Fieldlab-experts en organisaties op die dit testevent mede mogelijk hebben gemaakt, wat (rommelige) interactiemomenten met een Road to Live Canvas en een muzikale ode onder live begeleiding van de blazers van het Metropole Orkest en je hebt een programma zoals we dat kennen uit onze branche. Alle vakjes zijn aangevinkt; inspiratie check, interactie check, peak end rule check. ‘We’ kunnen het nog steeds!

Staatssecretaris Mona Keijzer tijdens Back 2 Live Beeld: Nico Alsemgeest Photography
Jitske Kramer tijdens testevent in Beatrix Theater Beeld: Nico Alsemgeest Photography
Dolf Jansen tijdens Back 2 Live congres Beeld: Nico Alsemgeest Photography
Pauline (presentatrice) en Sako Gatsjatrjan tijdens gesprek bij Back 2 Live Beeld: Nico Alsemgeest Photography
Vol Beatrix Theater met sprekers op podium tijdens Back 2 Live congres Beeld: Nico Alsemgeest Photography

Terugkijken en vooruitkijken

Tijdens de netwerkborrel (wat zijn die momenten toch waardevol!) was dit test-event uiteraard onderwerp van gesprek. De gemeenschappelijke deler; wat enorm fijn om weer bij elkaar te zijn en wat zijn we als branche iedereen van Eventplatform, Fieldlab Evenementen en alle betrokkenen bij dit en de komende test-events dankbaar voor hun inzet.

Waar is nou die kritische noot dan? Die is er zeker, zij het met de beste intenties en geboren uit nieuwsgierigheid en onzekerheid. Tussen alle positieve reacties klonk namelijk meermaals de vraag “En nu?”. Een terechte vraag. Want tijdens het programma werd slechts zeer beperkt aandacht geschonken aan de daadwerkelijke onderzoeken. Wat verwacht men qua resultaten? Wat zijn de verschillen in onderzoek of uitvoering vergeleken met de komende test-events? En hoe zit het met de bouwstenen waar Fieldlab mee werkt? Veel vragen die onze branche bezig houden.

We mogen als evenementenbranche trots zijn dat we test-events van deze omvang mogen organiseren. Tegelijkertijd was het mooi geweest als dezelfde branchegenoten in het voortraject van het test-event meer deelgenoot waren in de totstandkoming van het programma (olé voor de app waar je mensen één op één kunt benaderen). Of dat de vragen die in onze branche leven tijdens dit event meer een plenaire plek vonden om te worden beantwoord. Iets om rondom een volgend test-event meer over te communiceren, want we zijn zo enorm benieuwd en zoeken het perspectief.

Voor nu kijken we terug op een verder zeer geslaagd event. De liefde voor ons vak was voelbaar. Nu is het tijd om vol smart te wachten op de eerste onderzoeksresultaten die hopelijk over drie weken bekend zijn. Let’s go Back2Live!

Back 2 Live Road to Live Canvas vragenlijst