HomePlan laat met Chainreaction zien hoe je fundraising op originele wijze aanpakt

Samen bouwen aan de toekomst

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Fundraising events, wat vind je daarvan? Het is voor de organisator vaak dankbaar werk om te zien hoe vrijgevige gasten een financiële bijdrage leveren aan een goed doel. Maar heel eerlijk, de invulling van die evenementen kunnen toch wel wat origineler, want die charity dinners en gala’s zijn we allemaal wel een beetje beu toch?

HomePlan wilde het compleet anders aanpakken. Wij spraken Marike van Seeters, Directeur HomePlan, om te achterhalen hoe de stichting tot het besluit kwam om Chainreaction.nl in te zetten en wat het resultaat was.

Anders dan anders

HomePlan is een kleinschalige ontwikkelingsorganisatie die huisvesting organiseert voor de allerarmsten in Midden-Amerika en Zuid-Afrika. “Op het moment dat mensen hun krot van stalen golfplaten inwisselen voor een woning met een sleutel op de deur, voelen ze zich veilig,” aldus Marike. Om zo veel mogelijk gezinnen dit gevoel te kunnen geven zijn giften van groot belang.

Door een partnerschap met Provada, de grootste vastgoedbeurs van Nederland, kreeg HomePlan de mogelijkheid een fundraiser op te zetten. “Maar we wilden het op een manier doen die niet standaard was. Iets actiefs, dat past bij de vastgoedsector én waar ook genetwerkt kon worden. “Via via kwamen we bij Chainreaction.nl uit. Het leek ons een super leuk idee om mensen op deze manier in beweging te zetten.”

Chainreaction - HomePlan - kettingreactie - fundraising
Chainreaction - HomePlan - kettingreactie - fundraising
Chainreaction - HomePlan - kettingreactie - fundraising
Chainreaction - HomePlan - kettingreactie - fundraising

Samen bouwen

Chainreaction.nl is een toffe activiteit waarin losse groepen moeten samenwerken om door middel van een kettingreactie een rode knop in te drukken. Deze kettingreactie bouwen zij helemaal van gerecyclede materialen. Wij zijn al langer fan, maar hadden er nooit over nagedacht om de activiteit voor een charity event in te zetten. Wat naïef van ons, want het klonk als een doorslaand succes.

“Bedrijven konden zich als team aanmelden, inclusief gift in de vorm van inschrijfgeld. Daarnaast mochten ze zelf spullen meenemen om te integreren in de kettingreactie, zoals bijvoorbeeld een makelaar die zijn eigen oude te koop borden heeft gebruikt.”

“De setting in Eemklooster was geweldig. Het weer was goed en de mensen hadden het enorm naar hun zin. Alles klopte gewoon, mede door de goede begeleiding vanuit Chainreaction.nl. Ik kon het gewoon helemaal loslaten. Dat hebben ze heel goed gedaan. En dat tegen enkel een kostendekkende vergoeding, wat ik enorm waardeer.”

Chainreaction - HomePlan - kettingreactie - fundraising
Chainreaction - HomePlan - kettingreactie - fundraising

Het resultaat

“Toen de kettingreactie begon was iedereen echt aan het juichen, met een groot applaus op het einde zodra aan het einde op de rode knop werd ingedrukt en vuurwerk afgeschoten werd. Dat moment luidde de borrel in, waar nog stevig genetwerkt werd en we het bedrag bekend hebben gemaakt.”

Natuurlijk waren we erg benieuwd wat deze fundraiser heeft opgeleverd. “Door het handhaven van een toegangsprijs per team en de bijdragen van enkele founding partners, hebben we in totaal € 40.000,- opgehaald. Voor een eerste editie en voor ons als kleine organisatie is dat een fantastisch bedrag. Hoewel ik nog wel mogelijkheden zie om tijdens het evenement ook op andere manieren het bedrag te kunnen verhogen. We moeten nog evalueren, maar als het aan mij ligt is dit de start van een jaarlijks terugkerend evenement. Bedrijven kunnen namelijk gemakkelijk andere teams laten deelnemen.”

Een betere (ketting)reactie kan je toch niet krijgen van een opdrachtgever?!

Beeld: HomePlan