Speakers & Moderators

“Het bedrijfsleven kan veel leren van de maffia” (Jan-Joost Kroon)

Een vergelijk tussen beide kernwaarden

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

In deze editie van ‘De spreker spreekt’: Jan-Joost Kroon. Jan-Joost is organisatieadviseur en auteur van het boek ‘Van Capo tot CEO’. Hierin beschrijft hij hoe de werkwijzen en tradities binnen de Italiaanse maffia leerzaam zijn voor de bedrijfsvoering van jouw organisatie. Op het podium is zijn lezing doordrenkt met prachtige anekdotes, sterke verhalen en nog sterkere lessen. Jan-Joost verbaast, triggert en zet aan tot verandering.

Hoe ben je het sprekersvak ingerold?

“Ik spaar al 25 jaar alles over de georganiseerde misdaad en maffia. Tijdens mijn studie bedrijfskunde werden grote en bekende bedrijven vaak gebruikt als voorbeeld van succesvolle organisaties maar die vond ik niet altijd even interessant. Maar ik kende een ‘internationale multinational’ die al 160 jaar bestond en waar ook veel van te leren valt. Dat was de aanleiding voor het boek. Het is een samenstelling van 25 jaar aan fascinatie voor de maffia gecombineerd met bedrijfskundige inzichten. Ik wilde dat breder delen, omdat ik geloof dat het bieden van dit andere perspectief mensen en organisaties kan helpen bij hun bedrijfsvoering.”

Het-bedrijfsleven-kan-veel-leren-van-de-maffia-Jan-Joost-Kroon

Kan je mij vertellen waar jouw presentaties over gaan?

“Ik begin met basisinformatie over de maffia, waarbij voor de ontwikkelingen en daarmee gepaard gaande parallellen met het bedrijfsleven centraal staan. Denk aan de bedrijfsvoering binnen de maffia, maar ook de hiërarchie, leiderschap, de communicatielijnen, de recruitment procedures, proces management et cetera. Ik schets hoe dit bij de maffia gebeurt en wat die inzichten kunnen betekenen voor jouw organisatie. Let wel; ik ben op geen enkele manier de maffia aan het verheerlijken. Ik bevries de criminele elementen en kijk puur naar de  bedrijfsvoeringen. Het liefst stemmen we enkele thema’s op voorhand af. Daarvan heb ik er twaalf en vaak gaan we op drie tot vijf thema’s dieper in.”

Heb je een voorbeeld van zo’n thema?

“De maffia heeft een hele sterke ideologie. Belangrijk onderdeel daarvan zijn de kernwaarden ‘eer en respect’. Alles staat in het teken van ‘de organisatie’. De kernwaarde ‘fun’ kennen ze daar niet. Dus daarom werkt de maffia niet volgens een poldermodel. Er wordt gekeken naar de beste oplossing vanuit het belang van de organisatie en niet over het belang van de directeur of het individu.”

Het-bedrijfsleven-kan-veel-leren-van-de-maffia-Jan-Joost-Kroon

Wat voor type spreker ben jij?

“Ik ben een hele enthousiaste spreker. Dat voelen mensen ook door de wijze waarop ik heel verhalend op het podium sta. Ik vind het leuk om mensen te triggeren om op een bepaalde manier naar zaken te kijken. In het laatste gedeelte van de lezing probeer ik vervolgens de dynamiek op te zoeken.”

Ga je na een lezing meteen weg of blijf je nog even?

“Als de tijd het toelaat vind ik het leuk om te blijven. Dan krijg ik namelijk veel input van gasten wat ik kan gebruiken om mijn verhaal waar nodig te tweaken. En om te kijken hoe de wereld en organisatie van de gasten eruit ziet, om ze zo nog verder te helpen. Voordat ik het podium op moet ben ik liever niet al te lang aanwezig. Puur omdat ik merk dat dat ten koste gaat van de energie die ik op het podium geef en ik juist hoog in mijn energie wil zitten voor het beste eindresultaat.”

Het-bedrijfsleven-kan-veel-leren-van-de-maffia-Jan-Joost-Kroon

Wat vind jij een fijne setting om in te werken?

“Hoe stijver de opstelling, hoe lastiger het is om in contact te komen met de gasten. Toevallig gaf ik laatst een presentatie op een gate-terminal in Rotterdam. Zaten we daar in de kantine met veiligheidsvestjes aan. Dat vind ik echt heel leuk. Geen suffe katheder en vaste microfoon, maar lekker rondlopend dicht voor de gasten. Een paar weken geleden stond ik buiten in het Vondelpark. Daar hadden ze lange tafels staan en werd een Italiaans diner geserveerd, waarbij ik tussen de gangen door mijn verhaal mocht doen. Dat was een combinatie van kennismaken, leren en genieten. Super leuk.”

Wat is een leuke opmerking uit het publiek geweest?

“De maffia is een thema wat net zo aantrekkelijk is als de politie of de brandweer. Het heeft iets magisch. Dan vind ik het leuk als mensen na afloop zeggen dat ze op voorhand geen idee hadden wat ze van mijn presentatie konden verwachten, maar er stiekem veel van hebben opgestoken. Men vindt het vaak een verfrissend en verrassend perspectief.”

Aan wie zou jij nog een keer een presentatie willen geven?

“Aan de politie. Zij zijn dagelijks bezig met het thema georganiseerde misdaad. Of aan de organisatie van voetbalclubs. De supporter maar ook medewerker van een club zijn is vaak vanuit een ideologie van die club. Dat ‘door het vuur gaan’ heeft veel overlappen met de maffia.

Beeld: Jan-Joost Kroon

Te boeken via Quality Bookings