Gebruik ‘Five Ways to Wellbeing’ tijdens online events voor Gratis Geluk!

Wie geluk zoekt, moet er welzijn

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Wat zes jaar geleden begon met een spontane ontmoeting, groeide uit tot een geloof waarvan Nicolette Aschermann als het ware een straatverkoper het woord verkondigt. Op de website Gratis Geluk geeft ze elke dag een portie verwondering via een positieve ontmoeting met een voorbijgang. Klinkt misschien zweverig, maar geloof ons; het werkt, want het maakt je echt gelukkiger!

Nicolette haar levenshouding is ook heel handig om te gebruiken bij offline én online events. Met de vijf stappen van de Five ways to Wellbeing embedded in jouw programma, zorg je voor jouw gasten dat ze een stap dichter bij een fijn gevoel zijn. Oftewel, meer impact van jouw event!

De schijf van vijf van welzijn

Waar Nicolette de stappen (Connect, Give, Take Notice, Be active & Keep Learning) gebruikt om letterlijk op iemand af te stappen voor een praatje, kan je het ook inzetten om jouw eventconcept te versterken.

Hieronder worden de vijf stappen kort en krachtig uitéén gezet, met daarbij ook de vertaling van een mogelijke invulling voor een digitale bijeenkomst. Deze stappen leiden wetenschappelijk bewezen naar duurzaam welzijn, omdat het stofjes in je hersenen losmaakt die je linkerhersenhelft activeren. Laat dat nou de plek zijn waar geluk ervaren wordt.

We zijn van nature geprogrammeerd om alert te zijn en gevaar te ontwijken. Genieten is in onze evolutie niet meegenomen als de standaard staat van zijn. Daar moet je dus actief naar handelen. Zie ‘geluk’ dus echt als een werkwoord.

Give
Van ‘geven’ word je blijer dan van iets krijgen. Ervaar het zelf eens door iemand voor te laten gaan bij de kassa. Daar liften al gauw vijf anderen die erbij staan op mee in positieve zin. Of deel een pannetje soep met de buren, koop een bosje bloemen voor iemand die je liefhebt of geef een compliment aan iemand die langs loopt.

Online
‘Geven’ tijdens een online event kan bijvoorbeeld positieve feedback zijn tijdens een break-out sessie. Maar bijvoorbeeld ook het geven van een tip, zoals een goede podcast die je heeft geïnspireerd.

Website screenshot van Gratis Geluk

Action
Voeg beweging toe aan stilstand. Een open deur, maar regelmatige lichaamsbeweging wordt in alle leeftijdsgroepen in verband gebracht met lagere percentages depressies en angststoornissen. Het bevordert je welzijn!

Online
Zorg dat kijkers tijdens jouw event af en toe in beweging komen. Denk aan een korte energizer, het actief inzetten van pauzes zodat gasten een rondje door het huis kunnen lopen of het aanbieden van een toffe hyperkorte competitie in de buitenlucht zoals Up Events aanbiedt.

Take notice
Wees met aandacht in het moment. Ben alert. Als je een boterham eet, doe dat dan niet terwijl je jouw social media bijwerkt, maar ga in de vensterbank zitten zonder andere prikkels.

Online
Voor velen wellicht te hoogdrempelig, maar absoluut eentje met effect; begin de online sessie met twee minuten online meditatie. En bouw even korte pauze-momenten in waarin je adviseert niet snel naar het koffiezetapparaat te rennen en terug te komen. Een korte wandeling door de woonkamer of in de tuin doet wonderen of even focus te hebben op het ‘nu’. Kan je daarna weer fris achter je laptop zitten voor de rest van het event.

Nicolette Asschermann biedt door ‘Five Ways of Wellbeing’ gratis geluk - fotografie Bas de Brouwer

Keep learning
Probeer je altijd te blijven verdiepen in nieuwe zaken. Het vergroot je eigenwaarde en stimuleert sociale interactie en een actiever leven. En ook belangrijk; je verdient er meer Triviantjes mee!

Online
Zorg dat je zowel in het inhoudelijke programma als ook in de tussenmomenten mensen verrast. Dat kan een spreker zijn met inhoudelijke kennis over een bepaald onderwerp (bij voorkeur echt iets wat je niet verwacht), maar net zo goed een act met een bijzonder muziekinstrument wat je niet kent.

Connect
Sociale relaties zijn van cruciaal belang voor het bevorderen van welzijn. Dat hoeft echt niet per se een heel diep gesprek te zijn. Maar denk eens aan een praatje met een onbekende in het park, de postbode die je toevallig tegenkomt of die collega waar je normaal met een boog omheen loopt. Vraag hoe iemands weekend was en luister echt naar het antwoord. Connect!

Online
Een ludiek onderdeel tijdens een event is Chatroulette, waarin je tijdens een break at random aan iemand wordt gematcht om een paar minuten mee in gesprek te gaan. Geloof ons als we zeggen dat dit ons al meerdere malen hele bijzondere connecties én verhalen heeft opgeleverd.

Gratis Geluk tijdens jouw event

Nicolette gaf aan dat het echt niet nodig was om reclame voor haar site of haar werk als o.a. spreker te maken. Maar na het telefoongesprek voelden we ons helemaal opgeladen. Nicolette (door)leeft de vijf stappen en dat ervaar je. Het mooie is; Nicolette geeft met Gratis Geluk (online) lezingen waarin ze als een ‘cabaretière met inhoud’ haar straatervaringen deelt en je overtuigt van de kansen die The Five Ways of Wellbeing biedt. Inspirerend en aanstekelijk, voor zowel medewerkers als relaties van jouw event.

Beeld: Gratis Geluk en Bas de Brouwer