BARPRAAT met Daan Riemeijer (Performance Travel): “We springen door heel wat hoepels”

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Ontstaan in de opmaat naar beter: BARPRAAT. Want Bar praat graag, maar ik luister nog liever. Wel graag in de bar. Van digitaal naar fysiek en weer terug naar digitaal vanwege de zogenaamde tweede golf. Just another day at the office

In deze BARPRAAT spreek ik met Daan Riemeijer, eigenaar van Performance Travel over de bumpy ride die corona heet.

Waarom met Daan? Grappig, dat is niet perse omdat wij elkaar jaren kennen, maar omdat een gezamenlijke relatie ons met elkaar in contact bracht. Zo gaat dat soms, ook in de bar. Ineens sta je 45 minuten met iemand te kletsen die je nooit eerder gesproken had!

Daan dus, eigenaar van een DMC slash incentive house, zoals hij het zelf mooi omschrijft. DMC staat voor destination management company, een bedrijf dat gespecialiseerd is in een bestemming en daar reizen en evenementen organiseert. Bestemming Nederland, in het geval van Performance Travel.

We doen alsof we in de Drie Fleschjes in de Gravenstraat van Amsterdam zitten, het stamcafé van Daan. “Het ligt om de hoek van mijn kantoor en ik waai er dan ook elke week wel een keer naar binnen. Nu dus even niet. Het is een oud proeflokaal van de naastgelegen distilleerdij Bols. Je kunt er vaten aan de muur huren voor een heel jaar – wij hebben er een traditionele boswandeling in zitten: triple sec, angostura en drie delen wodka.” We zetten er accordeonmuziek bij op… nee wacht, het worden toch The Killers met het nummer Mr. Brightside, maar daar meteen achteraan Tino Martin. Dit wordt een fijn gesprek…

Barbara: “Vertel eens, wie ben je, wat doe je?”
Daan: “Ik kom uit Nederhorst den Berg, een klein dorpje waar je op je 18van weg wil rennen … dus ik vluchtte naar de hoofdstad en woon daar sindsdien. Ik ben nu 36, getrouwd met Natalia en samen hebben we een eenjarige dochter, Amelia. Natalia werkt in de logistieke sector voor farmaceuten en ze heeft het bijzonder druk. Samen zitten we opgesloten in een huis in Amsterdam-Noord. Ik heb vandaag gewonnen en mag op zolder in ons thuiskantoor werken. Zij is nu bij Amelia, die we tweetalig opvoeden, omdat Natalia Russisch is.”

Barbara: “Hoe doe je dat met jouw bedrijf nu je weer aan huis gekluisterd bent vanwege de tweede golf van corona?”
Daan: “Ik had drie mensen in dienst, maar helaas heb ik er een moeten laten gaan. Op dit moment heeft een collega zwangerschapsverlof en de ander werkt ook vanuit huis. We zijn vooral druk op Teams, zodoende heb ik mijn kantoor op het Damrak kunnen verhuren.”

Daan Riemeijer Performance Travel met zijn vrouw tijdens zijn bruiloft

Barbara: “Misschien moeten we even terug naar het begin. Je hebt een DMC, waarbij de nadruk ligt op de organisatie van incoming incentives voor buitenlandse klanten?”
Daan: “Ja, dat klopt. Performance Travel bestaat nu 10 jaar in deze vorm. Mijn ouders hadden een incentivebureau waar ik voor werkte, in 2006 kwam daar incoming incentives bij. Ik kwam destijds net van de hotelschool af en wilde daar ervaring in opdoen. Toen de wereld in 2008 – economisch gezien – instortte, hadden wij een actief salesoffice in Duitsland. Daar waar de Duitse klanten voorheen naar Indonesië en Zuid-Amerika gingen voor business trips en incentives, werden deze nu dichterbij georganiseerd: weekendjes Amsterdam! In 2010 ben ik mij daar volledig op gaan richten. We hadden met Perfomance Travel een vliegende start!”

Daan Riemeijer Performance Travel op de gracht in Amsterdam

Barbara: “Met uiteindelijk zelfs een kantoor op het Damrak! En toen was daar… corona”
Daan: “Onze agenda is vanaf maart zo goed als leeg. Veel van de wat grotere opdrachten hebben we kunnen omboeken naar volgend jaar, maar ook daar zit nog weinig zekerheid in. Ik zie dit als een periode van veel stress en schakelen. Ik ben een kleine ondernemer waar nu het spaargeld met bakken uitloopt. Gelukkig is het in Nederland goed geregeld met de steunmaatregelingen, dat is geweldig, want dat houdt ons aan de praat. Ik zing het tot en met het voorjaar nog wel uit, maar het moet niet te lang meer duren.”

Barbara: “Wat is kenmerkend aan jou en aan jouw business?”
Daan: “We zijn persoonlijk en op de relatie gericht. We hebben een hoge gunfactor bij onze klanten, ook omdat we een goed product leveren. We verschuilen ons niet achter mails, maar houden van praten, mensen opbellen, enthousiasmeren!”

Barbara: “Lukt dat ook in slechtere tijden, zoals nu?”
Daan: “Ik ben eigenlijk meer van de ‘goed nieuws shows’ en vind het moeilijk om met heftige teleurstellingen om te gaan en de realiteit onder ogen te zien. Ik struisvogel liever dan dat ik mij druk maak om de layout van een corona-nieuwsbrief. Stom, want ik had mij in het begin nog beter bezig kunnen houden met kostenbesparingen. Ik ben best een trots mannetje en dan doet het zeer als zaken als een kaartenhuis in elkaar storten. Richting mijn vrouw voelde ik mij soms emasculated en dat gaf ontzettend veel stress. Dus, ik belde deze zomer Viona Terleth van De Concrete Coach op, om geholpen te worden. Dat werkte!”

Viona Terleth

Barbara: “Wat goed! Vertel….”
Daan: “In drie intensieve sessies met Viona heb ik er twee dingen uitgepikt: ik moet mijn uitstelgedrag afleren en de lat voor mijzelf verlagen. Ik hoef niet altijd de beste te zijn en realiseren dat fouten maken mag en dat ik niet perfect ben of zal worden. Ik prioriteer nu wat belangrijk is en kijk naar waar ik gelukkig van word. Stress wordt bij mij minder als ik in control ben. Het prioriteren helpt goed. Natuurlijk blijft dit soms nog wel een gevecht met mezelf.”

Barbara: “Hoe gaat het nu met je?”
Daan: “Het gaat goed. In de zomer hebben we nog aan twee autolanceringen gewerkt, in september een incentivegroep van een bekend haarmerk. Die klussen gaven veel energie. In oktober zouden opdrachten doorlopen, maar die zijn helaas gecanceld vanaf het moment dat Duitsland ons land op code rood zette. Toch, de flow en positiviteit zaten er wel even in en dat was fijn. Feit blijft dat we veel teleurstellingen te verwerken hebben en dat is lastig, hoewel het lijkt te wennen! We kunnen hier nu eenmaal niets aan doen, ik ben al lang blij dat ik nu op uurtarief kan werken voor sommige klanten. Corona zorgt ook voor een nieuwe manier van werken en dat spreekt mij aan: ik treed meer als consultant op en de focus op marges van inkoop/verkoop komen daarmee te vervallen.”

Daan Riemeijer Performance Travel in de Amsterdam Arena tijdens wedstrijd Ajax

Barbara: “Waar ben je écht door geïnspireerd geraakt?”
Daan: “Toch dat coachingtraject en wat ik daarvan geleerd heb; de gesprekken waren intens, confronterend en je moet echt ‘aan’ staan. Maar ze doet het met een dosis humor en inlevingsvermogen. Ik ben sowieso geïnspireerd door het enthousiasme en fanatisme van Viona. Ik ben ook geraakt door voorbeelden van goede hospitality. Zo heb ik een seizoenskaart van Ajax, werd ingeloot voor een wedstrijd en vond het goed om te zien hoe geweldig alles daar geregeld was op het gebied van hospitality, de tribune, de toiletten en signage. Het aanpassingsvermogen van onze (brede) branche is bewonderenswaardig! We springen door heel wat hoepels met z’n allen…”

Barbara: “Op onze lenigheid!”
Daan: “Proost. En laten we een beetje voor elkaar zorgen, in elkaar en onszelf investeren, daar is het de tijd voor.”

Beeld: Daan Riemeijer – Performance Travel