BAR-PRAAT met Viona Terleth (DSCVRME)

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
BAR-PRAAT - Viona Terleth - DSCVRM - interview - corona

Natuurlijk houd ik van festivals en events, maar ik kan ook vreselijk genieten van een stevige kroegentocht. Om met de eerste hoge noten van ‘I’m so excited’ mee te zingen op de bar. Ja, Bar op de bar. Het lijken vervlogen tijden, maar ik heb er vertrouwen in dat het in de toekomst weer doodnormaal zal worden. Niks ‘nieuw normaal’, niks ‘ik zoom je’ en ook geen ‘digitale bingo’. Gewoon samen. Dansen. Zingen. Genieten. Met een biertje, een lach en soms een traan.

In die opmaat babbel ik alvast met gepassioneerde mensen uit ons eventvak in de digitale bar. Ik sta niet óp de bar, maar erachter, om te horen hoe het nu écht gaat met iedereen. BAR-PRAAT dus. Deze keer met Viona Terleth van DSCVRME.

Viona Terleth

Grappig, we starten en eindigen in chitchats over huizen, mannen en kinderen. En daartussen gaat het over ‘dat wat niet meer genoemd mag worden’. Maar oké, we doen het toch: corona en – in Viona’s woorden – het leven waar afscheid van is genomen. Ik leerde Viona zes jaar geleden kennen toen ik voor ij VENUES een reportage maakte en zij nog bij Mövenpick ‘het gezicht’ was. Sindsdien zoeken we elkaar op branche events altijd even op. Ja, ook tijdens de afterparties! We hebben veel gemeen, ook in zakelijk opzicht, en filosoferen er graag op los. Zo’n gesprekspartner mag niet ontbreken in de bar!

We kiezen voor de Ocean Diva. “Dat zijn mijn vrienden, dus als ik virtueel een drankje met je mag doen, doen we het daar.” Op de bar staan twee rode wijn en sesam crackers met peper en zout. Op de achtergrond horen we Ibiza Lounge-muziek. Dat doet ons verlangen naar het eiland, waar we toevallig allebei deze periode gezeten zouden hebben.

Barbara: “Maar hee, nu zitten we dus in Nederland. En jij in een bunker zo te horen?”
Viona: “Haha… ja, ik zit voor de zoveelste keer in een nieuwbouwwoning en met het bereik wordt het alleen maar slechter. We moeten via Whatsapp bellen, anders wordt het niks.”

Barbara: “Die lockdown wordt zo wel heel letterlijk voor je…”
Viona: “Ja, maar ik zit echt zo goed in een flow! De eerste drie, vier weken dacht ik echt ‘what the f*ck is happening?! Ik was heel chaotisch, zonder duidelijke visie. En ik bleef nog even in mijn patroon hangen van de stoere vrouw die alles onder controle heeft. Maar dat had ik dus niet. De laatste paar jaar ben ik veel bezig met persoonlijke ontwikkeling en ‘as we speak’ ben ik mijn master aan het afronden; ik heb nu alle tijd daarvoor! Na die eerste weken heb ik mijzelf en mijn gedrag eens goed bekeken en ben ik mijn studie op mijzelf gaan toepassen, met als handvatten: ‘ik en mezelf’, ‘ik en mijn relatie’ en ‘ik en mijn werk’.”

BAR-PRAAT - Viona Terleth - DSCVRM - interview - corona

Barbara: “Wat leveren die inzichten je op?”
Viona: “Op het gebied van ‘ik en mezelf’ ben ik met veel toewijding gaan werken aan een balans. Ik deed stoer en ontspannen, maar was totaal gestresst! Haha… Dus ik ben weer gaan mediteren en wandelen – met een heupblessure als resultaat… Maar het voelde goed en vrij. En het was ook echt een cadeau om mijn twee kinderen elke dag te kunnen zien, samen schoolwerk te doen en zelfs te vloggen met mijn dochter. Op het vlak van ‘ik en mijn relatie’ werd mijn definitie van relaties mooi blootgelegd: in vrijheid met liefde verbonden. Want tijdens het thuisblijven zie je elkaar dus ook heel veel. Dat was even wennen voor ons allebei. Maar het is gelukt; we kwamen erachter dat we elkaar helemaal niet elke dag hoeven te zien om naar elkaar te verlangen! En ik heb trouwens ook gelijk een poes genomen, dat was al lang een vurige wens van me.”

Barbara: “Haha! Ik hoor haar miauwen. Hoe zit het nu met het derde punt ‘mezelf en mijn werk’?”
Viona: “Nou, in de eerste weken wilde ik direct terug naar ‘veilig’ en ben ik naar banen gaan zoeken. Dat sloeg nergens op, die banen pasten niet eens bij me. En ineens viel het kwartje en dacht ik: ‘dude, dat mijn omzet gedaald is naar nul betekent niet dat ik geen ondernemer meer ben’. Ik zag ineens allemaal kansen, die gedachte gaf mij kracht. Sindsdien voer ik weer gesprekken voor DSCVRME, ik raakte betrokken bij Rondje van de Zaak van de Hospitalitist en heb een masterclass gedaan voor Stenden University – online weliswaar. En er gebeurt nog veel meer momenteel, zoals een webinar voor Krowden en de voorbereidingen van het eerste virtuele event van DSCVRME in september, hopelijk vanuit Capital C. Het is gericht op ‘samen leren’ waarin we learnings aanbieden in een vorm waarin mensen niet doorhebben dat ze aan het netwerken zijn.”

Barbara: “Dat is weer andere koek voor je: online. Wat vind je zelf van online events?”
Viona: “Als de technologie goed werkt, betekent het nog niet dat de performance ook goed is en mensen met elkaar in contact raken. Ik heb niet veel webinars gevolgd omdat ik scheel werd van het aanbod, maar van een was ik echt onder de indruk. Het was van The Essential Workshop, een twee uur durende sessie waarin ik tranen van het lachen had, geëntertaind werd en engaged was. Bogdan Manta demonstreerde de magie van ‘online presenteren’. Dankzij hem denk ik: het kan dus wel!”

Barbara: “Jou kennende heb je vast even contact gelegd?!”
Viona: “Ja! Ik had hem een jaar geleden ook ontmoet en toen sprak zijn filosofie mij al aan: ‘zonder verwachting geven, dan komt er altijd iets terug’. En kijk nu. We werken samen en hij gaat het event van DSCVRME helpen vorm te geven en zal een onderdeel presenteren.”

Barbara: “Je bruist van de energie, maar even eerlijk; je hebt toch zeker ook wel ergernissen?”
Viona: “Zeker, ik ergerde me aan mensen die gewoon doorgingen en het ene na het andere initiatief presenteerden. Ik moest echt even rouwen want ik heb het gevoel dat mijn oude leven overleden is. Nu ben ik in deze nieuwe realiteit beland en zie ik juist weer mensen die volhouden dat face to face het enige is wat werkt. Dan denk ik ‘sorry druif, het wordt een mix van online en offline. Wat zullen al die jongens en meiden die achter die technologische uitvindingen zaten nu Halleluja roepen! Eindelijk krijgen mensen het door en zijn ze gedwongen het te gebruiken. Gaaf dat ook Capital C al vrij snel samen met Bourgonje een virtuele studio had neergezet en daar veel PR en positieve aandacht voor kreeg. Dat is anticiperen en kansen zien; op een hoog niveau en trouw aan merk en kwaliteit.”

BAR-PRAAT - Viona Terleth - DSCVRM - interview - corona

Barbara: “Wij zien elkaar vaak op vakbeurzen. Kan die tak van sport ook anticiperen op wat er gaande is?
Viona: “Ik ben bang van wel… Maar, ik zou dat achteruitgang vinden. Het staat symbool voor onze ouderwetse industrie. We zijn creatief in producten en concepten maar ouderwets in bedrijfsvoering. Backwards!”

Barbara: “Raakt het je hoe onze branche ‘geraakt’ wordt?”
Viona: “Ik zie het als een kans en lering om er een geïntegreerd geheel van te maken. En als een standje aan ons allemaal. We hebben genoten hoor met z’n allen, maar was het allemaal nou echt nodig? Bijna een soort opfrisser van onze verantwoordelijkheid.”

Barbara: “Is deze crisis daarin anders dan de vorige?”
Viona: “Dat was een parabool en dit meer een V-model: een soort beurscrash. Het heftige aan deze variant is dat in onze business zoveel bezielde mensen, individuen, zelfstandig hun broek ophouden. Het is een tribe, waar ik in thuishoor, en ik hoop dat de mensen met de juiste mindset weer boven komen drijven! Beetje lullig wel dat de economie van de afgelopen jaren zoveel mensen heeft gelokt naar ‘zelfstandigheid’ en zij nu de Sjaak zijn.”

Barbara: “Dus dat inderdaad… daar zitten we dan! Is er iets wat je wil zeggen tegen de branche?”
Viona: “We zijn een business van zorgende zielen die anderen goede ervaringen willen geven. Nu mag, nee moet dat voor jezelf. Dat is niet egoïstisch, maar de basis van het zijn.”

Barbara: “En het mooie is dat het voor ons allemaal nieuw is, dus we mogen het zelf ontdekken en vormen.”
Viona: “Dat is een mooie opdracht voor ons allemaal! Cheers!”

Beeld: Viona Terleth & Barbara van Baarsel