BAR-PRAAT met Norman Lenden (RAI)

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Natuurlijk houd ik van festivals en events, maar ik kan ook vreselijk genieten van een stevige kroegentocht. Om met de eerste hoge noten van ‘I’m so excited’ mee te zingen op de bar. Ja, Bar op de bar. Het lijken vervlogen tijden, maar ik heb er vertrouwen in dat het in de toekomst weer doodnormaal zal worden. Niks ‘nieuw normaal’, niks ‘ik zoom je’ en ook geen ‘digitale bingo’. Gewoon samen. Dansen. Zingen. Genieten. Met een biertje, een lach en soms een traan.

In die opmaat babbel ik alvast met gepassioneerde mensen uit ons eventvak in de digitale bar. Ik sta nu dus even niet óp de bar, maar erachter, om te horen hoe het nu écht gaat met iedereen. BAR-PRAAT dus. Deze keer schuift Norman Lenden (RAI) aan.

Norman Lenden - RAI - marketing manager - events - concerten

Norman Lenden

Ik loop deze Hagenaar al sinds 2004 steeds tegen het lijf. Toen ik bij SLAM!FM werkte liep hij de studio in als music producer & DJ Mark Norman. Later trof ik hem als marketing manager voor mijn copy-opdrachten bij Stage Entertainment. En tegenwoordig werkzaam bij RAI Amsterdam, als Customer Marketing Manager. We go way back en volgen elkaars carrière paden. Ik kan niet ontkennen dat de klik ‘m ook zit in de Haagse inborst van ons allebei!

Dus, we take place op het dakterras van Norman, met uitzicht op de mooie stad achter de duinen! Even een virtueel koffietje om zijn leuke gezin nog snel mee te maken tijdens de lock-down. Loek (8), Pomm (6) en Fiep (1) vinden deze periode helemaal niet zo vervelend; ze krijgen voldoende aandacht van elkaar en papa en mama. Om toch even rustig te kunnen babbelen gaan we in onze fantasie naar de local van Norman en zijn vriendin: Strandpaviljoen Zuid. Op tafel staan twee Vedett’s en een schaal bitterballen. En we vragen een live set van Hot Since 82 aan. Zo, let’s gooo.

Barbara: “Hoe vaar je nu tijdens Corona?”
Norman: “Elke dag is een beetje hetzelfde, maar ik vind het wel heel fijn om bij mijn gezin te zijn. Overdag aan de slag voor de RAI en ’s avonds ga ik naar mijn studio, op vijf minuten fietsen van huis vind je daar mijn eigen man cave van 25 vierkante meter, compleet met producer set-up, piano, gitaren en synthesizers. Daar kom ik echt tot rust.”

Barbara: “Wat goed dat je nog steeds muziek produceert, waar ben je nu mee bezig?”
Norman: “Met een gaaf concept dat heel goed voelt. Een tegenhanger van alle commerciële stromingen. Ik heb geen verkoopverhaal, het gaat mij niet om cool te doen, maar om de oprechtheid. Sinds ik de studio weer heb aangesloten en actiever word in het wereldje, begint de creativiteit weer te stromen. Aan het einde van mijn muziekcarrière was ik te geforceerd bezig om te maken waarvan ik dacht dat mensen het wilden horen, maar nu blijf ik dichter bij mijzelf en worden de producties beter, althans dat vind ik… haha! Ik denk ook dat het door mijn werk bij de RAI komt; overdag krijg ik energie van mijn werk en daardoor voel ik mij vrijer om met muziek verder te gaan.”

Barbara: “Dan moet dit wel een heel vervelende ‘pauze’ zijn, hoe beleef je de zgn. lockdown?”
Norman: “Ik ben een mensen-mens en houd van fysiek contact. Ik vind dit allemaal heel afstandelijk en zou veel liever dichter bij mensen willen zitten, ze aanraken!”

Barbara: “Vanaf 1 juni kunnen we in ieder geval écht dat terrasje pakken!”
Norman: “Ja! Ik denk dat veel mensen daar behoefte aan hebben. Je ziet het ook weer drukker worden op straat, dus het is goed voor het sentiment om uitzicht te bieden.”

rai amsterdam - concert - event - locatie

Barbara: “En… hoe zit het met het uitzicht voor de zakelijke eventmarkt en de RAI?”
Norman: “Ik heb geen glazen bol, maar vanuit de RAI kijken we naar hoe alles zich internationaal ontwikkelt. Zoals het vliegverkeer; het zal nog wel even duren voordat er weer intercontinentaal gevlogen gaat worden. Mijn verwachting is dat eerst lokaal en nationaal evenementen worden opgestart. En natuurlijk alles met de 1,5-meter maatregel.”

Barbara: “Maar is dat wel houdbaar en werkbaar voor ons vak?”
Norman: “Evenementen zullen steeds voor een select aantal georganiseerd worden, maar dat komt ook omdat mensen beter nadenken of een bezoek noodzakelijk is. Je zag ook wel dat het voor velen gangbaar was om even op en naar Londen te vliegen voor een meeting of seminar, terwijl nu blijkt dat videotools uitkomst bieden. Dus, ik denk dat het werkbaar is voor ons vak, maar dat we op een andere manier ‘terugkomen’ met elkaar.”

Barbara: “In dat verlengde: hoe zie jij de toekomst van vakbeurzen?”
Norman: “Je ziet ze nu in veel hybride vormen, deels virtueel, deels fysiek. Er zal een stroming ontstaan waarin virtueel steeds dichter bij fysiek komt. Daar liggen kansen!! Ik vergelijk het met Armin van Buuren die heel lang geleden zijn State of Trance-radioshow vanuit Amsterdam maakte en online plotte bij verschillende radiostations op de wereld. Hierdoor groeide zijn bekendheid exponentieel en dat heeft hem deels gemaakt tot de artiest die hij is!”

Barbara: “Wat doet dat met de beleving?”
Norman: “Je ziet dat we nu noodgedwongen actief zijn online. Ik denk dat we straks ruimte hebben om vanuit het concept te denken; daar valt of staat alles mee. Als ik online kijk naar hoe een set wordt gestreamd, mis ik daar toch de fysieke component, de x-factor. Dat je voelt wat er om je heen gebeurt. Je wilt het ook zintuigelijk ervaren. Om die redenen denk ik dat online geweldig is, maar nooit als vervanger van live kan dienen.”

Barbara: “Zeg eens eerlijk, hoeveel webinars heb jij gekeken?”
Norman: “Heel weinig! Veel gaat over hetzelfde en ik vind het geen urgentie hebben nu. Ineens noemt iedereen zich expert.”

Barbara: “Wat zijn je plannen nu?”
Norman: “Ik moet zeggen dat ik het ritme wel te pakken heb. Zojuist heb ik een groot bidbook template opgeleverd voor business development. Verder zijn we druk met de nieuwe website van de RAI. Iedereen houdt zich vanuit onze werkgroepen bezig met de vooruitzichten na corona en blijft in gesprek met relaties en klanten. Ondertussen blijven we werken aan nieuwe waardevolle content voor de beurstitels en onze eigen merken; zoals blogs en video’s.”

Barbara: “Je bent lekker bezig en klinkt best luchtig…”
Norman: “Ja, ik ben positief. Zowel in het nu als voor de toekomst, zo zit ik in elkaar, Bar! Ik ben best wel een paar keer hard op mijn plaat gegaan en dat heeft mij gevormd. Maar ik blijf realistisch en zie dat er altijd weer kansen zijn.”

Barbara: “Zie je dat die kansen worden benut in de vorm van initiatieven?”
Norman: “Ik ben nog niet echt geraakt eerlijk gezegd.” Oh, behalve door Andrea Bocelli op dat gigantische podium in Milaan. Je ziet dan weer dat muziek altijd verbindt, dat vind ik tof om te ervaren.”

Barbara: “Daar staat de RAI ook voor; verbinden. Je zit duidelijk op je plek!”
Norman: “Inderdaad, en ook daar vinden we dat je het met elkaar moet doen. Ik zou willen zeggen dat het nú het moment is om te co-creëren, dat je verschillende expertises bij elkaar brengt, zonder dat je meteen in een hard business model stapt. Denk maar eens aan ADE, dat ooit als klein industrie event werd opgestart. Nu telt het festival 400.000 bezoekers. Het ontstaat met een geloof, met een concept. Klein beginnen en groot durven denken!”

Barbara: “Je zou zo spreker kunnen worden, joh!”
Norman: “Dat vind ik dus best spannend: praten in het openbaar. Maar ik denk dat ik wel een verhaal heb. Ik heb veel bijzondere dingen mogen meemaken. Van een optreden met Enrique Iglesias op een privé feestje van een hele rijke VIP ergens op een piepklein eilandje in de Caraïben, tot aan Mainstage Trance Energy voor 20.000 man. Recentelijk maakte ik een liedje voor een dochter van een vriend; zij heeft het Syndroom van Down. Op World Down Syndrom Day hebben we het gelanceerd, het ging viral, werd door iedereen opgepakt, waaronder door ABC News en Ellen deGeneres. Dat gaf zoveel positieve energie en blijdschap, het was geweldig! Het mooie: het ontstond vanuit oprechte passie en gedrevenheid. Dan zie je dat als mensen samenwerken er prachtige dingen ontstaan. Met of zonder corona!”

Barbara: “Daar neem ik graag mijn laatste slok op!”
Norman: “Proost Bar, tot snel, live!”

Norman Lenden - Barbara van Baarsel - RAI

Beeld: RAI, Hot Since 82, Andrea Bocelli en Norman Lenden