BARpraat met Bianca Vergeest (corporate eventmanager bij FME)

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Ontstaan in de opmaat naar beter: BARPRAAT. Want Bar praat graag, maar ik luister nog liever. Wel graag in de bar. Van digitale BARPRAAT tijdens corona naar fysieke BARPRAAT nu we elkaar – zij het onder strenge maatregelen – kunnen opzoeken. In deze BARPRAAT gaat Barbara in gesprek met Bianca Vergeest (FME).

Voor de verandering weer eens een hakje, pakje en lakje voor een event. Dat was vorige week het geval, toen ik naar de bijeenkomst van het Genootschap voor Eventmanagers toog. Die heerlijke kriebels voor een live event waren van korte duur, diezelfde avond om 18.00 uur gingen wederom aangepaste maatregelen in. Desalniettemin genoten we met volle teugen van live, live en nog eens live!

Ik vond daarin een medestander die ik al een aantal jaar ken. Enerzijds als lid van het Genootschap, anderzijds omdat ik haar regelmatig tegenkom in het zogenaamde Bouwhuis in Zoetermeer waar haar werkgever, FME, in gevestigd is. Ik werk daar voor een aantal andere huurders in het pand.

Meestal komen we daar niet verder dan een liftpraat, dus deze barpraat met Bianca Vergeest is een welkome afwisseling! We nemen daarom een lekker drankje, settelen ons aan de statafel en genieten van de geserveerde sushi! In gedachten denken we er een lekker achtergrondmuziekje bij.

Sushi bij bijeenkomst Genootschap-voor-Eventmanagers Photo's by: Jeancarlo Nunes dos Anjos - www.nunesdosanjos.com
Bianca bij schouderklopjesmachine tijdens bijeenkomst Genootschap-voor-Eventmanagers Photo's by: Jeancarlo Nunes dos Anjos - www.nunesdosanjos.com

Over Bianca

Bianca Vergeest is sinds 2015 corporate eventmanager bij FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, met maar liefst 2.200 leden. Op kantoor werken 180 mensen en Bianca zorgt daar voor allerlei activiteiten, van zowel interne als externe bijeenkomsten tot campagnes. In ‘normale tijden’ staat de teller op ongeveer 20 events per jaar. “Veel van de events hebben verbindende factoren in zich.”

Bianca Vergeest en haar partner

Barbara: “In deze tijden zijn die campagnes zeer welkom, kan ik mij voorstellen.”    Bianca: “Ja, absoluut, ze gaan over verbinding en engagement. Hoewel het nu vooral online is wat de klok slaat maar ook daar kun je verbindingen mee creëren.”

Barbara: “Wat doet dat met jouw vak?”
Bianca: “Veel, mijn vak was al mee geëvalueerd in de afgelopen decennia, maar dat is nu versneld. Ik krijg daar energie van, het voelt als een nieuwe dimensie, een verdieping in mijn takenpakket.”

Barbara: “Kun je een voorbeeld geven?”
Bianca: “Ons jaarevent zal dit jaar online plaatsvinden. Eerst was ik op zoek naar een eventbureau met een online platform met allerlei mogelijkheden zoals breakouts. Maar gedurende het proces heb ik ons format in een talkshow gegoten en is die focus verschoven naar een productiebureau. Ik heb tenslotte cameramensen en regie nodig, geen catering en hostesses. Ik investeer nu ook meer in een gespreksleider in plaats van artiesten. Dat is allemaal heel anders dan hoe we het gewend zijn; vóór corona zocht je naar een locatie die aansloot op de thematische insteek. Die werkwijze is nu niet relevant meer.”

Barbara: “Dat is nogal wat… ook voor de betekenis en het belang van live. Hoe zie jij dat?”
Bianca: “Hoewel deze manier van werken een verbreding is voor ons vak, wil ik niet afstappen van live. Live events zijn gaver. De ontmoeting, de verbinding, dat is veel waard. Ik heb deze zomer een personeelsevent online gedaan en dat was leuk, ook om te zien dat je mensen ook op die manier kunt verbinden. Maar, live is leuker! Wat ik wil zeggen is dat de online mogelijkheden een mooie aanvulling zijn, maar zij zullen live nooit 100% kunnen vervangen. Met 50% kan ik leven.”

Barbara: “Waarom die balans van 50/50?”
Bianca: “Ik heb het altijd over ‘kennis opdoen & kennis maken’. En kennis opdoen (dus een boodschap of kennis overbrengen vanuit de organisatie) kan prima online. Het bespaart agendatijd, CO2-uitstoot, reistijd… Maar voor de componenten verbinding en engagement heb je live ontmoetingen nodig. Eigenlijk is het vergelijkbaar met de balans ‘thuiswerken/kantoor’. Daar zal ook een 50/50 balans voor gelden in de toekomst, is mijn verwachting.”

Yuri van Geest tijdens bijeenkomst Genootschap-voor-Eventmanagers

Barbara: “De keynote speaker van vandaag was Yuri van Geest. Wat neem je mee van zijn verhaal?”
Bianca: “Hij zegt dat we van inspiratie naar transformatie moeten gaan. Bij FME doen we niet anders; vanuit onze sector zijn we dagelijks bezig met oplossingen voor de energietransitie, de zorg, de woningbouwopgave… alles wat maatschappelijk op de agenda staat, raakt FME. Ik vertaal zijn boodschap naar dat je je moet blijven inspireren door (online) bijeenkomsten en dat je die ideeën transformeert naar de werkvloer.”

Barbara: “En is er iets wat jou onlangs heeft geïnspireerd of geraakt?”
Bianca: “Ja, toen we net in de coronacrisis belandden, startte DJ Dina van Diest met live streams vanaf haar balkon in Breda. Vervolgens zocht ze steeds weer naar vernieuwende mogelijkheden om live streams te optimaliseren qua impact. Extra toevoegingen in een stream straalt professionaliteit en energie uit, en dat werkt. Ik heb haar afgelopen zomer ook ingehuurd voor de livestream van ons Personeelsevent waar, ondanks alles, veel verbindende elementen voor collega’s in zaten. Zoals gemeenschappelijk aangedragen songs, gezamenlijk thuis koken met een kok in de studio, etc.

DJ Dina van Diest online dj set

Barbara: “Hoe zit je nu zelf in de wedstrijd, hoe zien je dagen eruit?”
Bianca: “Ik sport en wandel dagelijks; zoals elke dag plan ik 2x een walk & talk van een half uur. Ik doe mijn airpods in, mijn rugzak op en haal meteen boodschappen onderweg. Heerlijk om inspiratie te halen uit mijn omgeving! FME is een volwassen en vooruitstrevende organisatie en we hebben en hadden geen aanwezigheidsplicht. Het gaat bij ons om de output; ik kan mijn eigen tijd indelen en ook ’s avonds of in het weekend de laptop erbij pakken. Dat geeft mij de ruimte om te sporten en te wandelen, waardoor ik gezond en fit blijf. Wij hebben het ook best makkelijk thuis; mijn vriend is ZZP’er en veel van huis, dus ik kan goed thuiswerken. En mijn bonuskinderen zijn er om de week in het weekend. Ik heb veel waardering voor mensen die met kinderen thuis werken.”

Barbara: “Wat wil je zeggen tegen andere event professionals?”
Bianca: “Blijf jezelf ontwikkelen en ga door, ook al is het met vallen en opstaan. Daar leer je tenslotte van (kan ik je bevestigen). En vind een goede mix tussen online en live voor jouw doelgroep.”

Bianca Vergeest en haar partner verkleed

Beeld: Foto’s van het Genootschap voor Eventmanagers door Jeancarlo Nunes dos Anjos – www.nunesdosanjos.com