You, me, (vir)us: “Freelancers zijn ons kapitaal, daar moet je zuinig op zijn!” (Coen Sipkes, Neoc)

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Coen Sipkes - Neoc

Met het verbod op events voor meer dan 100 personen en zelfs het terugdringen van contact met anderen, wordt de eventbranche in het hart geraakt! Er ligt een uitdaging voor ondernemers en freelancers om de komende tijd financieel goed te overbruggen, maar ook om het moraal (met het team) hoog te houden.

We vroegen Coen Sipkes, eigenaar van Neoc, hoe hij deze pittige periode ervaart.

Hoe gaat het bij jullie organisatie?

“Gematigd goed stabiel. We zijn de ergste schrik te boven, maar hebben duidelijk, net als de hele branche, een flinke knauw opgelopen. Tot en met juni is de agenda inmiddels leeg en verder staan aanvragen en producties volledig on hold. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren, maar verwacht dat we pas vanaf september weer aan de slag kunnen, hoewel ook daar nog veel onzekerheid over is. De helft van alle geannuleerde events is verplaatst naar het najaar. Die periode wordt echt voller dan vol, want we hadden al een groot aantal vaste opdrachten staan.”

NEOC - Production, Stage & Event - DSC3846 - Coen Sipkes

Hoe probeer je de klappen op te vangen?

“Ik heb het voordeel dat we ons geld hoofdzakelijk in het najaar verdienen. Alleen wat voor ons als een topjaar begon, wordt nu dus echt geen topjaar meer. We staan er financieel daarom vooralsnog goed voor. We hebben een relatief klein team van vier vaste medewerkers en de rest freelancers. Uiteraard maken we gebruik van de hulpmiddelen die de overheid biedt, maar het is vooral mentaal een klap voor mij en het team.”

“We hadden zo’n mooie start met vette uitdagende klussen voor nieuwe merken en bureaus. Dat is allemaal geannuleerd.”

“Het is nu vooral stilzitten en afwachten. Wel hebben we in opdracht van Diederik Verwiel in februari al een digitaal event gedaan voor een internationaal event. Dat is absoluut goed bevallen. Door de verlengde maatregelen vanuit de overheid zijn we aan het kijken of we in collectief verband met vakmensen dit meer kunnen opzetten.”

NEOC - nieuw - pand - locatie - amsterdam

Hoe gaat de communicatie met het team?

“Ik ben daar heel open over. We zijn een hecht team en men weet dat ik voor ze zorg en ze zich geen zorgen hoeven te maken. Dat geldt ook voor de freelancers. We hadden een barbecue voor hen georganiseerd om even bij te praten, maar moesten dat vanwege de maatregelen annuleren. Zodra Nederland wordt vrijgegeven ben ik de eerste die iets voor die jongens gaat doen, want ze horen bij ons.”

Een vraag van Wouter Zick, mede-eigenaar van Intertent: “Ook jullie zullen hard geraakt worden door het wegvallen van vele events. In hoeverre is het door jullie gehanteerde businessmodel daarbij een extra last of juist een zegen?”

“Dat we zelf geen materiaal beheren is op dit moment een zegen. We hebben daardoor geen financieringen bij een bank- en/of leasemaatschappij. Daardoor zijn de vaste kosten relatief laag. Ik denk dat het tot en met de zomervakantie een verloren zaak is. Ik heb goede moed dat we dit jaar nog positief afsluiten met business events, maar dan moet het wel echt in het najaar gaan gebeuren. Ik heb grote vrees voor de grote publieksevenementen, want wanneer mag je weer met tienduizenden bezoekers tegelijkertijd op één plek komen?”

“Het najaar wordt mayhem, want je kunt maar op één plek tegelijkertijd zijn, zowel als leverancier als als gast.”

“Daarnaast duikt iedereen op de virtuele events. Degene die dat echt op een vette manier voor elkaar krijgt, is spekkoper. Zo las ik vandaag dat Microsoft voor het hele jaar alle events virtueel gaat laten plaatsvinden. Ik denk niet dat er in Nederland één organisatie is die dit op dat niveau alleen kan. Om het echt next level te organiseren zullen verschillende disciplines bij elkaar moeten komen om hun krachten te bundelen. Zoals gezegd zijn wij deze ontwikkelingen daarin ook aan het aftasten.”

Zie hieronder een voorbeeld van wat ‘next level’ is:

Wat is volgens jou next level?

“Dan zie ik een setting voor mij waarin een spreker live in een digitaal decor staat met virtueel de gasten om zich heen op een tribune. Daarnaast is het vooral belangrijk om echte interactie te hebben die verder gaat de gemiddelde mobiele applicaties die er nu gebruikt worden bij de huidige streaming events.”

Wat betekent dit op de lange termijn voor events?

“Ik verwacht wel dat live blijft bestaan, maar men gaat bewuster met budgetten om. De virtuele events zijn vooral een kortetermijnoplossing. Waar ik wel in geloof is een meer hybride vorm van events. Ik zag het Wouter van Beek in een eerder interview van jullie al aangeven; waarom persé naar een afspraak toegaan als de meeting ook online kan plaatsvinden. Dat is veel efficiënter, want het scheelt brandstof én tijd. Ik geloof dus wel in de groei van events met een kruising tussen live en online.”

NEOC - Production, Stage & Event - Robeco_2016_Outlook - Coen Sipkes

Wat zou je tegen jouw collega’s in de branche willen zeggen?

“Ik hoop dat we vooral vriendelijk naar elkaar blijven en elkaar steunen waar mogelijk. Ook zeker voor freelancers, daar draait de branche op.”

Welke vraag heb je voor de volgende die we gaan interviewen: Marièlle Beek, aanvoerder van East Side | Live Communicatie en Events?

“Bij de meeste bureaus zijn de live evenementen tegenwoordig slechts een onderdeel van een breder communicatiepakket dat ze aanbieden. Wat voor invloed heeft corona op het deel dat niet direct door de overheid opgelegde maatregelen wordt geraakt?”

Beeld: Neoc