You, me, (vir)us: “Deze crisis biedt kansen om ons te herijken" (Wouter van Beek, Blue Luna)

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Wouter van de Beek - Blue Luna

Met het verbod op events voor meer dan 100 personen en zelfs het terugdringen van contact met anderen wordt de eventbranche in het hart geraakt! Er ligt een uitdaging voor ondernemers en freelancers om de komende tijd financieel goed te overbruggen, maar ook om het moraal (met het team) hoog te houden.

We vroegen Wouter van Beek, eigenaar van Blue Luna, hoe hij deze pittige periode ervaart.

Hoe gaat het met jouw organisatie?

“Nog voor alle officiële berichtgeving werden door de grote corporates de eerste annuleringen ingezet. Inmiddels is alles geannuleerd tot eind april. In het begin waren we nog best hoopvol, maar inmiddels weet niemand waar we aan toe zijn.”

Hoe gaat het contact met opdrachtgevers?

“Per keer bekijken wat mogelijk en reëel is, met een bepaalde coulance. Dat verschilt van tussen de 25% en 100% van de annuleringskosten, afhankelijk van de datum van het event, of dat de annulering plaatsvond vanaf de ‘lockdown’ en of het event verplaatst gaat worden. De verdiensten van de annuleringen stort ik evenredig door aan de artiesten.”

Hoe probeer je de klappen op te vangen?

“We hebben het geluk dat we in veel gevallen in het voortraject niet veel kosten maken, buiten maatwerk optredens. Verder zijn we, op korte termijn, aan het kijken naar nieuwe initiatieven, maar dat zit hem met name in het zoeken met mede-creatieven uit de branche hoe we elkaar kunnen versterken. Dat is overigens super inspirerend.  Wat een fijne tegenhanger is in deze situatie.”

Daar op inhakend had Christine van Dalen, directeur van Bureau voor Reuring, een vraag: "Ik zie veel ondernemende initiatieven bij collega's. Hoe zit het met de creativiteit van artiesten in Nederland? Welke initiatieven zie je daar ontstaan nu zij de podia niet kunnen betreden?"

Dat zie je op allerlei verschillende manieren. Bijvoorbeeld in het buitenland met Chris Martin, zanger van Coldplay, die live op een stream gaat zingen. Maar ook in Nederland met Derek Otte die een ode aan hulpverleners geeft en Wende die Quarantaine Sessies op Instagram plaatst. Het is vooral heel gaaf om te zien dat artiesten binnen een week steeds inventiever worden. Want ze willen ook graag de eerste zijn in wat ze qua initiatief uitrollen. Zo heeft één iemand een compositie gemaakt en naar verschillende muzikanten en artiesten gestuurd. Die hebben thuis ieder hun eigen partij opgenomen, wat uiteindelijk is samengekomen tot één muziekstuk.”

Hoe zie je de toekomst van events?

“Ik heb twee scenario’s voor ogen. De eerste is dat er op een gegeven moment weer events worden georganiseerd, maar met minder budget, waardoor er op bepaalde takken wordt bezuinigd.

Maar ik ben een optimist, en heb echter meer vertrouwen in de tweede optie waarbij wij juist met de inzet van artiesten extra waarde gaan toevoegen. De kijk op entertainment en artiesten is de laatste jaren al erg positief veranderd. Ook zie je nu dat in deze moeilijke periode muziek voor verbroedering zorgt. Dat het is het bewijs dat we vanuit artistiek oogpunt kunnen bijdragen aan verbinding en saamhorigheid op events.”

Ga jij jouw bedrijfsvoering anders inrichten om beter paraat te zijn bij een volgende ontwikkeling?

“We zijn een klein bedrijf en daarin is bedrijfsvoering al flexibel en efficiënt. Maar wat ik nu al wel merk is de kracht van online meetings! Normaal ben ik veel onderweg voor afspraken, maar gisteren had ik voor het eerst een virtuele afspraak. Dat werkte enorm goed. Dat zet mij wel aan het denken dat ik soms 100 kilometer aan het reizen ben, terwijl je gemakkelijk een online meeting kunt inplannen. Waarbij je zelfs een bepaalde energie voelt die je ook krijgt als je live bij elkaar bent.”

Wat zou je tegen jouw collega’s in de branche willen zeggen?

“Deze crisis raakt ons allemaal maar biedt ook kansen om ons te herijken. Zowel als samenleving als in het werk dat we doen. Ik merk dat we elkaar in deze uitzonderlijke tijd meer opzoeken om samen tot oplossingen te komen. Laten we dat volhouden en elkaar blijven opzoeken, ook na deze periode.”

Welke vraag heb je voor de volgende die we gaan interviewen, Tim Rosman van Fokker Terminal?

“Zie je op dit moment alternatieve mogelijkheden in het gebruik van jullie locatie?”

Beeld: Blue Luna