You, me, (vir)us: “De positie van live is wederom bevestigd” (Pieter Schure, PINO)

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Pieter Schure - PINO

Met het verbod op alle events tot 1 juni, wordt de eventbranche in het hart geraakt! Er ligt een uitdaging voor ondernemers en freelancers om de komende tijd financieel goed te overbruggen, maar ook om het moraal (met het team) hoog te houden.

We vroegen Pieter Schure, partner van PINO Evenementen en Congressen, hoe hij deze pittige periode ervaart.

Hoe zijn de afgelopen weken bij jullie verlopen?

“Intens. Nog ruim voordat de eerste maatregelen van kracht waren, kregen we de eerste annulering. In het begin stel je jezelf vragen over de gang van zaken, maar met voortschrijdend inzicht groei je mee in de crisis en volgen er meer annuleringen. De telefoon stond na de genomen overheidsmaatregelen roodgloeiend met opdrachtgevers die vragen hebben en advies willen en natuurlijk ook met annuleringen tot 6 april en inmiddels zelfs voor de overige events in april en mei. Als bureau kijken wij, net als onze opdrachtgevers, verder vooruit om te bekijken hoe realistisch het is om in juni events te organiseren.”

PINO Evenementen en Congressen - Agencies - 3

"Al zou het mogen van de overheid; is het dan ethisch gezien wel het juiste om te doen?"

Hoe gaat de communicatie met het team?

“We overleggen meermaals per dag in kleiner verband met elkaar en collega’s vinden elkaar vooral op projectniveau. Daarnaast checken we als team drie keer per week met een onlinetool in. Collega’s balen logischerwijs enorm van de situatie, omdat ze iedereen een goede gezondheid wensen én omdat ze graag weer aan de slag gaan. Gelukkig is er in de groepsapp ook ruimte voor humor; erg belangrijk in deze tijd.”

Hoe probeer je de klappen op te vangen?

“We zijn gelukkig gezond, ook als bedrijf, maar maken wel gebruik van de door de overheid gecreëerde noodmaatregelen want dit houden we niet eeuwig vol. Hopelijk is het over een paar maanden voorbij, want de gevolgen voor de hele wereld en de economie zijn enorm.”

Hoe gaat het contact met opdrachtgevers?

“In mijn ervaring zijn alle opdrachtgevers heel realistisch en coöperatief. Er wordt niet op een vervelende manier in het eigen belang gehandeld. Het is heel constructief en positief.”

Hoe gaat het contact met leveranciers?

“We zijn erg trots op onze leveranciers. Iedereen probeert op een constructieve en professionele manier een zo eerlijk mogelijke annulering aan te bieden. Ik zie geen partijen die heel scherp of juridisch in de wedstrijd zitten.”

Heb je nog contact met directe collega’s?

“Vooral via de IDEA, waarin ik overigens veel collegialiteit ervaar. Er wordt veel informatie gedeeld en vele cases besproken.”

Hoe zie je de toekomst?

“Het is op dit moment niet te bepalen waar het heen gaat. Wordt dit de nieuwe Spaanse griep of dooft het uit en draaien we in september weer op volle toeren? Dat lijkt mij overigens het meest positieve scenario.

Praktisch gezien wordt de helft van onze events geannuleerd en de andere helft wordt nagenoeg allemaal verplaatst naar Q3 en Q4. De agenda van september tot en met december was al voller dan normaal. Door de verplaatsingen naar dezelfde periode gaat het echt spaak lopen. We proberen dan ook in overleg enkele Q4-events door te schuiven naar het eerste kwartaal van 2021. Zeker de maand november wordt qua locatiekeuze echt een lastig verhaal. Maar goed, alles hangt af van de ontwikkelingen de komende maanden.”

PINO Evenementen en Congressen - Agencies - 8

Wat betekent dit op de lange termijn voor events?

“De positie van live is wederom bevestigd. Je ziet spontane acties ontstaan, zoals het applaudisseren voor de zorg. Live ontmoetingen zijn de essentie, dus op dit moment wordt naarstig op zoek gegaan naar alternatieven, zoals webinars. Wellicht komen er daardoor straks meer hybride events. Ik verwacht dat de Nederlandse meetings op gegeven moment wel weer op gang komen, maar dat voor internationale events de schrik er langer in blijft zitten.”

Ga jij jouw bedrijfsvoering anders inrichten, om beter paraat te zijn bij een volgende ontwikkeling?

“We waren al erg lean. Het is flauw om te zeggen, maar de grootste besparing zijn de dagelijkse lunch op kantoor en de kachel die uit staat. Dus gelukkig hebben we het goed voor elkaar. Ik verwacht dan ook geen grote veranderingen daarin.”

Wat ga je de komende tijd doen?

“We hebben net een forecast gemaakt om te kijken hoelang we dit volhouden. Verder proberen we alle opdrachtgevers te helpen waar mogelijk en moet iedereen ook vooral thuis de boel draaiende houden met schoolopvang en huishouden. Bedrijven die nu proberen slim te zijn in marketing moeten echt oppassen, want dat kan verkeerd overkomen.”

Wat zou je tegen jouw collega’s in de branche willen zeggen?

“Maak er iets moois van. Dit is de uitgelezen kans om te ontspannen en uit te rusten. Dat gaan we hopelijk nodig hebben voor het najaar.”

Welke vraag heb je voor de volgende die we gaan interviewen, Wouter Zick van Intertent?

“Ik kan mij voorstellen dat ze worden benaderd vanwege de wens naar noodopvang. Dus ik vraag me af: Wouter, ben je al gebeld door de overheid en weet jij meer dan wij?”

Beeld: PINO