Nu King of the Court organiseren is ballen tonen voor de hele branche!

De wereld richt ogen op internationaal ‘beachvolleybaltoernooi’ in Utrecht

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Nu King of the Court organiseren is ballen tonen voor de hele branche! 1

Normaal is de zomer high season in de wereld van de publieksevenementen. Helaas gooit de huidige c-ituatie roet in het eten. Slechts enkele partijen durven inmiddels op beperkte schaal en volgens de gestelde richtlijnen weer events te organiseren. King of the Court is er daar één van, en dat is niet de minste!

Dit internationale beachvolleybaltoernooi is de snelle urban-variant van beachvolleybal, vindt midden in de Utrechtse binnenstad plaats en wordt over de hele wereld op tv uitgezonden. Was het voor de crisis nog één van de vele sportevenementen dit jaar; inmiddels is het voor Nederland hét sportevent van 2020 geworden. King of the Court wordt gezien als een ‘fieldlab event’, dus de belangen zijn groot. Wij spraken organisator Wilco Nijland over de uitdagingen van het organiseren van dit event.

Hoe tof is King of the Court?

King of the Court is beachvolleybalvariant waarin het veld is verdeeld in een winnaarskant en een uitdagerskant en wat volgens een eliminatierace in drie tijdsblokken van vijftien minuten wordt gespeeld. De snelheid en dynamiek van het spel zijn helemaal ‘van nu’. De wedstrijd wordt in een rauwe urban-setting gespeeld en barst tussen de wedstrijden door van de toffe showelementen. Verwacht artiesten, dj’s en zelfs complete vuurwerk- en lichtshows. Dit is 2,5 uur op het puntje van je stoel door sportief en entertainmentvermaak! Dat deze variant aanslaat merkt ook de Nederlandse en Internationale Volleybandbond en zelfs het IOC. Niet in de laatste plaats omdat de beste beachvolleybalteams ter wereld graag aan deze toernooien meedoen! Wie wil nou niet tot winnaar gekroond worden, letterlijk!

Nu King of the Court organiseren is ballen tonen voor de hele branche! 1

De uitdagingen van het organiseren in coronatijd

In 2018 werden vier internationale toernooien gespeeld; in Utrecht, Antwerpen, Hawaï en Los Angeles. Voor dit jaar stonden wederom diverse wedstrijden op het programma. Door corona is het event in Rome en Dubai gecanceld. Gelukkig bleef Gemeente Utrecht vertrouwen hebben en vindt het evenement, zoals het er nu naar uitziet, van 9 tot en met 12 september plaats midden op het Jaarbeursplein.

Wilco legt uit: “De Gemeente Utrecht heeft veel vertrouwen in het event, mits we aan de richtlijnen zouden voldoen. Natuurlijk doen we dat! Spelers komen vanuit de hele wereld naar Nederland. Ze mogen pas vliegen als ze in hun eigen land negatief getest zijn. In Nederland worden ze in quarantaine geplaatst en meteen weer getest. Is ook die uitslag negatief, dan gaan alle sporters met hun begeleiding naar één hotel. Uiteraard zorgen we er ook voor dat cateringmomenten, transfers en de looproutes op locatie goed verzorgd zijn.

Voor de gasten geldt dat we een speciaal stadion met in totaal 60 skyboxen gaan bouwen. Iedereen kan met vier, zes of tien personen in een skybox. Afhankelijk van de samenstelling wordt tussen elk huishouden een kuchscherm geplaatst. Eten en drinken wordt per telefoon besteld en in de skyboxen bezorgd. Alles om de contactmomenten zo laag mogelijk te houden.”

Nu King of the Court organiseren is ballen tonen voor de hele branche! 1

Angst voor het onbekende

Voor de Gemeente Utrecht en Ministerie van VWS zijn de belangen voor dit evenement hoog. Er is wekelijks nauw contact tussen de partijen om te zorgen dat alles volgens de regels verloopt. Alles wordt in het werk gesteld om dit event door te kunnen laten gaan, maar een eventuele plaatselijke of landelijke uitbraak kan zorgen voor een noodverordening waardoor het event niet doorgaat. Ook een mogelijke coronabesmetting tijdens de vier dagen is niet 100% uit te sluiten. Die (beperkte) angst zal onder bezoekers en spelers aanwezig zijn, maar ook onder sponsoren. Wilco verklaard: “We zijn volledig afhankelijk van subsidies en sponsoring. Helaas heeft net een sponsor die zo goed als zeker was toch afgezegd, omdat hij bang was mogelijk geassocieerd te worden met een eventuele besmetting tijdens het event. We steken onze nek uit met dit toernooi en dan is zoiets begrijpelijk, doch erg pijnlijk om te horen.”

Nu King of the Court organiseren is ballen tonen voor de hele branche! 1

Congres over uitdaging organisatie urban sportevents

Op donderdag 10 september vindt in het stadion een urban sportcongres plaats. Sprekers zijn onder andere Team TOC, de Nederlandse Volleybalbond, King of the Court, de Gemeente Utrecht en meer. Allemaal spreken ze over ‘waar ze tegenaan lopen’ bij de organisatie van de grote sportevents die midden in steden plaatsvinden. Onderwerpen als sponsoring, subsidies, vergunningen en productionele uitdagingen komen voorbij.  “Enorm interessant voor iedereen die events organiseert. Extra leuk is dat je daarna aanwezig mag zijn om het toernooi mee te maken. Twee vliegen in één klap.”

King of the Court belooft een waanzinnig spektakel te worden. Wij zijn tijdens het event live aanwezig om te ervaren hoe bijzonder het event is en of de richtlijnen afbreuk doen aan de beleving. In het natraject kijken we met Wilco terug op het event om te bepalen welke learnings hij heeft opgehaald. Uiteraard delen we die met jullie, want sharing the bright side of live!  

Ben je benieuwd naar King of the Court of wil je het toernooi of het congres bezoeken, klik dan hier voor meer informatie.

Beeld: King of the Court / Pim Waslander