Activities

Mag het licht uit?!

Discover the Dark in Friesland

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Klinken tl-verlichting, systeemplafond en te weinig zuurstof je bekend in de oren? Hopelijk was dat niet je laatste ervaring tijdens een vergadering of brainstormsessie! Het kan namelijk anders, heel anders. En wij zouden onze naam geen eer aandoen als we je de alternatieven niet zouden geven. Nu wil het toeval dat we dankzij een social influencers-weekend op uitnodiging van Meet in Friesland wel een heel gaaf alternatief voor je hebben!

Brainen in het donker. Teambuilden onder de nightsky. Stargazen om tot nieuwe inzichten te komen. Precies: Discover the dark in Friesland!

LEES OOK:
Managers moeten aan de orkestbak
The Infinite loop is de toekomst van teambuilding!

Meet in friesland - incentive - reisLauwersmeer campfire - André van der Meulen Fotocredits: André van der Meulen
Meet in friesland - incentive - reisMilkyway Lauwersoog - Tobias Hoiten Fotocredits: Tobias Hoiten

Zoveel moois te zien en dan pas naar buiten als het donker is?!

Je kunt je vast voorstellen dat de weidsheid van het Friese landschap en de zilte lucht van de Wadden je al een gevoel van vrijheid geven. En dat de Noordelijke provincie zowel cultureel als historisch veel te bieden heeft zal ook geen verrassing zijn (wist je trouwens dat je mummies kunt bekijken en wat dacht je van rondleiding in de oude strafgevangenis Blokhuispoort). “Des te opmerkelijk dat juist Meet in Friesland de provincie in het donker aanprijst!” stelt Govert Schilling, spreker en wetenschapsjournalist.

wadlopen - meet in friesland - night sky

Govert Schilling: ‘Iedereen is onder de indruk’

Tijdens de trip voor social influencers naar onder andere Franeker – homebase van het Eise Eisinga Planetarium – vertelt Govert vol overgave over de sterren die je zo overduidelijk kunt bewonderen in het donker. “Logisch, ik ben erin geïnteresseerd. Maar ik heb ook nog nooit meegemaakt dat iemand na mijn betoog zei: ‘goh, ik vind dit onderwerp eigenlijk niet zo interessant’. Dat bestaat gewoonweg niet! Iedereen is onder de indruk van astronomie, want je raakt even verbonden met het grotere geheel. Je begrijpt weer wat onze plek is in het universum. Je zou kunnen zeggen; ‘the universum is rooted very deeply inside our human being’.”

Influencers - Meet in Friesland

Twee Dark Sky Parks in Friesland

Geloven we meteen! Maar nu even terug naar het donker. Misschien vind je namelijk dat het al donker is als je het licht uitdoet. Of dat je elke nacht weer een behoorlijke donkere nightsky ziet. Fout! Natuurlijk is het schemerig of een beetje donker, maar er zijn slechts twee plekken in heel Nederland die echt mogen beweren dat ze de donkerte kunnen laten ‘zien’. En dat zijn de twee officiële internationale Dark Sky Parks in Friesland (1 in Lauwersmeer en 1 op Terschelling).

The night is calling

“Daar ervaar je de nacht op een wel heel bijzondere manier. Als je geluk hebt zie je niet alleen de Melkweg, maar ook een andere Galaxy; maar liefst 2,5 miljoen lichtjaren ver weg. Verder dan dat kun je met het blote oog niet kijken,” stelt Govert. Dat wilden we beleven! En dus togen we met een groep naar de donkerste hoek van Lauwersmeer waar we werden ontvangen door forest ranger Jaap Kloosterhuis. Hij laat je letterlijk wennen aan het donker. Geen mobieltjes of ander kunstmatig licht zijn toegestaan. Alleen de sterrenhemel die het die nacht ook nog eens zonder maanlicht moet doen vanwege de Nieuwe Maan. Van de Grote Beer tot de Zwaan en van de Poolster tot Ursae Majoris. Geweldig die uitleg, maar nu het bos in!

Krak, piep, slop, glibber, krak… in polonaise loop je met je groep in het pikkedonker achter de ervaren boswachter aan. Muisstil; je ziet nauwelijks iets, dus je hebt focus op de degene die voor je loopt. Krak, plof… Spannend, oncomfortabel en toch voel je je op een moment een met de natuur. Gedachten dwalen af, zonder je focus kwijt te raken; de groep moet bij elkaar blijven!

meet in friesland - nacht - hardlopen rust
hardlopen actie - meet in friesland - night sky
fotograferen landschap - meet in friesland - night sky

Durf jij alleen?

Jaap: “Het is niet vanzelfsprekend om duisternis als activiteit te ervaren. Maar juist door zo’n avond of -nachtwandeling kom je tot inzichten, het zorgt voor bezinning en inspiratie. Als je echt duisternis wilt ervaren en zelfs wilt overwinnen raad ik aan een individuele wandeling te maken. Ik moet je waarschuwen, de meeste mensen vinden dat niet zo leuk. Ze horen dan een merel of een muis en dan lijkt het net of er een olifant naast hen staat.”

wadlopen - meet in friesland - donker - nacht - night sky
fatbiken - meet in friesland - donker - nacht - fietsen - night sky
fotograferen samen kijken - meet in friesland - nacht - donker - night sky

Connectie met de nachthemel

Ook Govert Schilling ziet dat je als bedrijf goed losgezongen raakt in Friesland van de day to day business. “Je wordt afgeremd in deze provincie, ideaal voor thema’s als duurzaamheid en bewustwording. Of gewoon als je met de organisatie terug wilt naar de basis. De connectie met de nachthemel en daardoor alles in een ander perspectief zien, werkt hierin heel goed!”

Nou, waar zie je de nachthemel beter dan in Friesland?! Dus, bergschoenen aan en je overgeven aan het duister. De wandeling afsluiten bij het knisperende kampvuur met een Berenburg in de hand is natuurlijk een welkome must. Vooral wanneer de sterke verhalen op gang komen… en nieuwe ideeën vloeien.

drenkelingenhuisje donker - meet in friesland - donker - nacht - night sky

Beeld: @Wadtodo