Managers moeten aan de orkestbak!

Hoe Het Balletorkest leiderschapsvermogen toetst aan dirigeerkunsten

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
balletorkest - gespot - event inspiration - orkest_0965 lr

Een op handen gedragen topmanager, die moet natuurlijk een goede speech voor handen hebben. Maar een mooi praatje vormt slechts een klein deel van het complete plaatje. Onderzoek wijst namelijk uit dat het vertrouwen in een leider voornamelijk voortkomt uit non-verbale communicatie: houding, oogopslag, mimiek, timing, kledij, dat soort zaken. Het is voor managers die werkzaam zijn in het zakenleven dus zaak om aan juist die uitstraling te werken. Hoe oefenen bedrijfsleiders hun bedrevenheid in deze o zo belangrijke lichaamstaal? Nou gewoon, door Het Balletorkest te dirigeren! Pardon?  

Ja, je leest het goed. Dit toporkest, dat gelieerd is aan Het Nationale Ballet en Het Nederlands Dans Theater, biedt inspiratiesessies aan voor managementteams uit de zakenwereld. Daarbij leiden ze je leiderschapsstijl af uit jouw functioneren als dirigent van hun orkestformatie. Laat jij iedereen op tijd starten en in harmonie met elkaar samenwerken? En zie je je kans schoon om je visies en intenties over de bühne te krijgen zonder daar woorden aan vuil te maken? 

LEES OOK: De fuck-it list is de nieuwe bucketlist

baletorkest | event inspration | gespot | matthew en musici in actie

Alle impact op een stokje

Het klinkt misschien vergezocht om als topmanager van een beursgenoteerd bedrijf advies te zoeken bij een gesubsidieerd orkest vol linkse beroepshobbyisten. Echter weten de managementteams van grote bedrijven als Albert Heijn, Heineken en Achmea hen kennelijk wel te vinden, met frappante uitkomsten. Orkestdirecteur Piet van Gennip: “Je ziet de deelnemers voor je ogen transformeren. Vaak beginnen ze enigszins clownesk, of juist heel timide, want het is toch een beetje uit hun comfortzone. En dan raken ze in het tijdsbestek van één ochtend opeens heel bevlogen en schieten hun ledematen alle kanten op. Het is een leerzame ervaring met veel impact!” Op hun beurt hebben deze managers ook impact op het Balletorkest. Niet alleen steunen ze met zo’n sessie het orkest financieel, de orkestleden steken er ook wat van op, omdat zij zo weer met een hele andere wereld in aanraking komen. Win-win! 

Drie soorten sessies

Wil jij het dirigeerstokje van deze topmanagers overnemen? Dan kun je kiezen uit drie soorten sessies, die ontwikkeld zijn in samenwerking met &Samhoud, een bevriend consultancybureau. Nummer één is een premiumpakket, voor de nummers één uit het topmanagement. In een kleine groep krijgen ze allen de kans om voor een vierkoppig orkest hun dirigeerkunsten (lees: leiderschapsstijl) te vertonen en aan te scherpen, onder begeleiding van zowel de directeur als de dirigent. Het tweede pakket is voor managers uit het middensegment. In groepen van zes personen maken ze samen muziek met hulp van een beroepsmuzikant, plus de dirigent of directeur. In deze sessie krijgt elke deelnemer ook de kans om te dirigeren, maar draait het daarnaast om luisteren naar feedback van de collega’s. En de vermakelijkere derde sessie is voor grotere groepen, tot wel 50 personen. Samen zing je een simpele canon, waarbij enkelen de kans krijgen om het koor te dirigeren. Elke sessiesoort duurt een dagdeel, kan op locatie plaatsvinden en wordt omlijst met een bewogen introductie in de wondere wereld van de orkestdirectie. Want zeg nou zelf: het leiden van een orkest is een kunst waar niemand ooit bij stilstaat.

Check hier voor meer informatie.

Beeld: Inga Powilleit