Menig ondernemer in de event -en meetingbranche zal deze bovenstaande vraag met ‘ja’ beantwoorden. En door… naar de dagelijkse problematiek. We hebben wel wat anders aan ons hoofd in deze roerige tijd, denk je wellicht.
Toch wil ik je aanmoedigen om dit onderwerp eens even goed onder de loep te nemen. Want als er één ding is wat we geleerd hebben van de afgelopen anderhalf jaar is dat het leven met beperkingen in de breedste zin van het woord niet tof is. Wat als je altijd hebt te dealen met beperkingen?
Lees ook
Inclusieve samenleving
In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking precies dezelfde dingen doen als mensen zonder beperking. In 2016 heeft Nederland het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap goedgekeurd. Dit betekent dat de overheid, bedrijven en andere organisaties hun uiterste best moeten doen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking net zo goed kunnen meedoen aan de samenleving als mensen zonder beperking.
Ja, maar we hebben een invalidetoilet
De titel slaat op een veelgehoorde opmerking door Marianne Dijkshoorn, ervaringsdeskundige en adviseur, die locaties en eventorganisatoren adviseert op het gebied van toegankelijkheid. Vraag je namelijk door dan kan het zijn dat de weg naar het rolstoeltoegankelijk toilet al drempels (letterlijk of figuurlijk) kent. En misschien ontbreken er toiletbeugels of is überhaupt de ingang naar je locatie al een uitdaging.
Jammer joh, dan valt jouw locatie af of worden er geen tickets gekocht voor je event. Marianne vertelt dat ook commercieel gezien locaties of eventorganisatoren hier euro’s laten liggen. “Als iemand met een beperking naar een event gaat, realiseer je dan dat daar altijd een groep mensen omheen hangt die geen beperking heeft maar zich natuurlijk wel graag aanpast. Denk aan collega’s, familie of vrienden.”
Een mooi voorbeeld van een event dat volledig inclusief was georganiseerd, was het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Marianne mocht daar ook haar steentje in bijdragen. Voor slechthorende kijkers waren bijvoorbeeld alle liedjes van het Songfestival te zien met signdancers. Zo werd het lied Birth Of a New Age van Jeangu Macrooy vertolkt door in dit geval een dove signdancer Tom Uittenboogert.
Praktische tips maar ook een blunder
Iedere keer als ik Marianne spreek neem ik me voor om dit onderwerp meer bespreekbaar te maken. Er is in onze branche nog zoveel te verbeteren op dit gebied. Een tip van Marianne die ik sowieso zelf altijd toepas bij mijn eigen events is dat ik naast de vraag naar dieetwensen ook altijd de vraag opneem of er iets is waar we rekening mee kunnen houden. De zogenaamde toegankelijkheidswensen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een plek vooraf creëren voor een rolstoelgebruiker i.p.v. dat die maar in het gangpad moet zitten en zich geen onderdeel van het publiek voelt.
Marianne die ook evenementen organiseert was eens met mij mee op locatietour en omdat we dit wisten hebben we voor haar een golfkarretje gefixt toen er een wandeling stond gepland in een kasteeltuin. Ik blunderde overigens wel toen ik voor haar presentatie op haar verzoek een zittend interview had geregeld in fauteuils maar er vlak voor haar presentatie achter kwam dat de locatie die fauteuils op een podium had gezet dat alleen bereikbaar was met een trappetje. Omdat zij slecht ter been is en dat echt een obstakel voor haar is, moest ik toch nog een helpende hand bieden. Dat was natuurlijk jammer voor Marianne, alleen voor mij vooral een wijze les.
Locaties op voorsprong
Op 20 september 2021 tijdens het Locatiecongres in Utrecht krijgen locatiehouders en medewerkers alvast meer inzicht en praktische tips over hoe je locaties meer toegankelijk kunt maken. Of hoe je in ieder geval (meer) zichtbaar maakt in hoeverre mensen met een beperking ècht welkom zijn bij jou.