Hoe heeft Buro Pinkpop het afgelopen jaar beleefd?

Van uitstel naar afstel naar frisse energie

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Wat willen we allemaal graag dat de festivalterreinen druk gevuld zijn met meezingende en mee springende bezoekers. De glimlach en het plezier wat dat de bezoekers, maar ook de organisatoren en toeleveranciers oplevert is er eentje die we iedereen gunnen. Helaas is het al ruim een jaar bar en boos en is het einde niet in zicht.

Wij waren benieuwd hoe de organisatoren achter het alom bekende Pinkpop de afgelopen tijd hebben beleefd. Het leverde een verrassend leuk gesprek op met Tirsa Creusen (junior Event Manager), Niek Murray (Event Manager) en Sierk Janssen (Safety & Production Manager) van Buro Pinkpop.

Foto George Deswijzen - Jan, Sierk, Tirsa en Niek Buro Pinkpop

Voor een goede introductie; wat is jullie rol binnen Buro Pinkpop?

Niek: “Sinds Jan vorig jaar een stapje terug deed heeft hij ons naar voren geschoven om de dagelijkse gang van zaken op te pakken en, samen met MOJO, het festival te organiseren. Maar we zijn absoluut niet ‘de nieuwe Jan’, want daar is er maar één van.”

Sierk: “Tirsa verzorgt alle backstage zaken. Niek houdt zich bezig met alle communicatie en sponsoring en ik ben verantwoordelijk voor de productie en veiligheid. Maar in de praktijk pakken we heel veel dingen samen op.”

Wat is er bij jullie gebeurd sinds maart 2020?

Sierk: “We waren begin maart samen met Jan in Londen bij ILMC, een congres voor mensen uit de live music industrie, zoals managers, agenten, boekers en festivalorganisatoren. Op dat moment was er één geval van coronabesmetting in Londen bekend. Gekscherend vroegen wij ons af of we wel moesten gaan. Toen we weer terug waren had ik drie weken geen geur en smaak.”

Tirsa: “Jan moest met corona naar het ziekenhuis. Hij is the leader of the wolf pack, dus dat was heel heftig. Toen zijn we ook meteen allemaal gaan thuiswerken, nog voordat de overheid dit voorstelde. Uiteindelijk denken we, afgaande op de symptomen, dat we allemaal corona gehad hebben. Hoewel we het ook tijdens carnaval opgelopen kunnen hebben, want dat was daags daarvoor.”

Sierk: “Ik werd in Londen gebeld dat de tweede editie van Tomorrowland Winter Edition niet doorging vanwege de besmettingen. Ik dacht dat het daar bij zou blijven, maar al snel gingen zestien klussen niet door. Toen Mark Rutte tijdens een persconferentie letterlijk zei dat er geen Pinkpop zou komen, was dat een klap in mijn gezicht. Dat was voor mij persoonlijk wel een ‘Fisherman’s Friends momentje’.”

Niek: “Toen we de editie van 2020 moesten annuleren hebben we eerst contact gehad met alle leveranciers en crew, zodat zij op de hoogte waren. Daarnaast hebben we goed in kaart gebracht wat de financiële schade zou zijn en wat de impact zou zijn. Gelukkig heeft Jan Pinkpop altijd als een kruidenier bestierd. Dat samen met de steun van de overheid heeft ervoor gezorgd dat we als festival deze crisis kunnen overleven.”

Sierk: “Daarbij is het heel fijn dat Jan ontzettend trouw aan zijn leveranciers is. Dus toen we moesten cancelen waren er hooguit 2 van de 110 partijen die ietwat moeilijk hebben gedaan over lopende afspraken. Dat was zeer prettig en zegt iets over de jarenlange relatie die we met hen hebben.”

Niek: “Voor de programmering was het erg belangrijk dat de overheid aangaf dat het verboden werd om een festival te organiseren. Als wij uit onszelf zouden annuleren, dan zouden er grote claims van acts kunnen volgen. Dat was een vreemde situatie, want daardoor moet je doorgaan met de organisatie, terwijl je eigenlijk zo goed als zeker weet dat het niet doorgaat. Uiteindelijk trok de overheid de stekker uit de festivals, dus toen was het duidelijk. Hoe vervelend ook natuurlijk. ”

Pinkpop 2018 vlaggenlijn boven mensenmassa en roze pinkpop letters foto Bart Heemskerk

Wat hebben jullie na de annulering gedaan?

Niek: “We zijn in een heel klein kernteam verder gegaan; mede om te kijken wat we in het festivalweekend in 2020 als alternatief konden doen voor de bezoekers. Dat werd een mooi online programma met daarin een quiz, een interview met Jan en uiteraard zijn traditionele slotwoord.”

Tirsa: “Dit werk is je identiteit. Dat veranderde volledig door covid. Ook op sociaal vlak werd alles anders en stil. Gelukkig zijn we niet de types die gaan stilzitten, dus we zijn naast het 2020-alternatief ook vol doorgegaan voor de editie van 2021.”

Pinkpop 2019 mensenmassa die uit hun dak gaat bij optreden foto Bart Heemskerk

Dat zag er positief uit, tot dat ene moment…

Niek: “Ik kreeg afgelopen januari het onderbuikgevoel dat de kans erin zat dat het niet door zou gaan. Dat is lastig, want voor de buitenwereld moet je positief blijven. Uiteindelijk hebben we toch moeten concluderen dat het ook dit jaar niet mogelijk is.”

Sierk: “We hebben onszelf de vraag gesteld of we naar augustus of september wilden verplaatsen. Maar het bleek zo goed als onmogelijk om een in onze ogen Pinkpop-waardig programma te kunnen presenteren. Daarnaast vroegen we ons serieus af of de markt dat aan kan qua piek. Iedereen ging plots verschuiven en bij veel toeleveranciers zijn waardevolle mensen noodgedwongen weg en werken nu in een andere branche. Hoe vreemd het ook klinkt; ik ben blij dat we pas op de plaats maken. Dat geeft veel rust. ”

Tirsa: “Het geeft ook enorm veel energie om in 2022 de mooiste editie ooit te maken. We zijn er al druk mee bezig en met nog vijftien maanden voor de boeg belooft dat mooi te worden. Ik ga er ook echt vanuit dat het volgend jaar doorgaat. Dan zijn we met zijn allen, bezoekers én crew, als die koeien die voor de eerste keer weer de wei in mogen. Ik kijk er nu al naar uit.”

Pinkpop Foto - Martin Hols podium met publiek en vuurwerk

Wat vinden jullie van het verplaatsen van al die events naar de zomermaanden?

Niek: “Het wordt pittig. Niet enkel om goed materiaal en personeel te regelen, maar ook als overheid zijnde om alles rondom de vergunningen, veiligheid en openbare orde te regelen.”

Sierk: “Vooral ook de materialen. Veel leveranciers hebben een groot deel van het assortiment uitstaan voor covid-gerelateerde zaken, zoals bijvoorbeeld tenten of units voor sneltest- of vaccinatiestraten. We weten niet of die in de zomermaanden nog steeds in gebruik zijn. Als dat zo is, dan kan ik mij voorstellen dat er een tekort is voor alle festivals die eraan komen.”

Verwachten jullie dat er qua productie nog rekening moet worden gehouden met covid?

Niek: “Hopelijk kunnen we het organiseren zoals we altijd doen. Zonder de anderhalvemeter-maatregelen. Op 60 tot 65 duizend man per dag is dat niet te doen.”

Sierk: “Ik kan mij wel voorstellen dat er vanuit de GHOR/GGD wat extra hygiëne eisen gaan komen, zoals de mogelijkheid bieden om handen te desinfecteren. Maar we gaan het volgend jaar meemaken. Het is echt nog te vroeg om op die zaken vooruit te lopen.”

Beeld: Pinkpop / Bart Heemskerk / George Deswijzen / Martin Hols