Het hemd van het live van Nico Alsemgeest (fotograaf)

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
nico alsemgeest - fotograaf - fotos - beeld - 1

Inspireren kan je leren… van anderen! Want iedereen heeft een verhaal. Het ene inspireert alleen meer dan het andere. Wij zoeken naar ‘het ene’. Geen ellenlange anekdotes. We komen direct tot de kern, bij interessante persoonlijkheden. Geen liflafjes, wel liefhebbers. Wie, wat, waarom en hoe pas je het zelf toe? Zodat jij er wat aan hebt. Lezen dan!

LEES OOK: Het hemd van het live van René van Dijk (Monkey Inside)

Nico Alsemgeest

Zelfstandig fotograaf
Nico Alsemgeest (ja, dat is zijn bedrijfsnaam)
Aantal events per jaar: gemiddeld vijf per week, dus zo’n 200 tot 250 per jaar

Nico Alsemgeest?

Het bedrijf naar jezelf vernoemen doet men niet snel, maar in het geval van Nico snappen we dat volledig. Als prijswinnende allround fotograaf binnen vooral de zakelijke wereld is hij in zijn eentje bepalend voor het op beeld vastleggen van een verhaal. Niet voor niets noemt hij zichzelf allround, want zijn werk beslaat gebieden als ‘EDM, reizen, vrij werk, floral design, bruiloften en evenementen (met een duidelijke voorkeur voor het laatste).

nico alsemgeest - fotograaf - fotos - beeld

Waardoor ben je deze week geïnspireerd?

“Dat is mijn net geboren dochter. Ze is zo leuk en klein; echt een uitdaging om dat zo mooi mogelijk op de foto te krijgen.”

Wat is inspirerend aan jouw werk?

“Ik kom overal. Van de grootste congressen met fantastische sprekers tot enorm gedecoreerde events. Ik zie dingen, die zijn geweldig. Dat is niet normaal. Dat hoef ik alleen maar op mijn manier vast te leggen, met maar één doel; de klanten gek maken met nog mooiere foto’s dan ze verwachten. Vaak denk ik van tevoren al na over welke foto ik persé wil maken. Dat lukt niet altijd, door verlichting of inrichting, en dan moet ik creatief aan de slag. Om elke keer voor het perfecte resultaat te gaan, dat is erg inspirerend.

Elke foto moet perfect zijn. Ik bewerk foto’s wel, maar ga ze niet photoshoppen. Dus een perfecte foto van een spreker, maar met een lelijke elektriciteitskabel op de achtergrond, is dus gewoon niet perfect. Of een foto van een prachtige bar, maar met een volle prullenbak in de hoek. Jammer, maar helaas. Dat vindt de klant dan wel geweldig, maar de cateraar niet. Dus niet perfect.

Daarnaast is het contact met de klant ook heel fijn. Ik kom altijd een uur eerder; even een bakkie doen met de klant. En alles goed in mij opnemen. Dan kan ik ook foto’s maken van de aankleding, zodat ook het decoratiebedrijf blijf is met een foto. Daarom dat ik in principe maar één event per dag doe.”

nico alsemgeest - fotograaf - corporate event - show

Wat is in jouw vakgebied #nietinspirerend

“Dan denk ik meteen aan fotografen die slechte selectie foto’s aanleveren aan klanten. Met vaak veel te veel foto’s. Waarom? Ik wil een verhaal vertellen van binnenkomst tot vertrek. Maar er is altijd maar één beste foto van een spreker of een confettimoment. Het is als een digitaal foto-album waar een klant doorheen bladert. Elke foto moet perfect zijn, anders krijg je hem niet. In het verleden zag ik bij dancefeesten waar ik foto’s voor aanleverde ook het aantal clicks flink dalen na 100 foto’s. Zo zonde als daar nog geweldige foto’s tussen zitten. Gelukkig weten mijn klanten dat bij mij en vragen ze nooit om meer foto’s.

O ja, in het verlengde daarvan; zet gasten bij binnenkomst niet meteen voor een fotowandje. Met het haar nog in de war van de wind en de jas niet uitgedaan. Geef ze eerst een bakkie en laat ze even lekker ontspannen. Je ziet dat veel gasten er ook niet op staan te wachten. En ik als fotograaf ook niet, want ik mis daardoor de mooie momenten in de zaal die veel interessanter zijn om vast te leggen.

Iets anders wat mij niet inspireert is het gebruik van LED-schermen en LED-lampen. Ze zijn super mooi, maar hebben een bepaalde frequentie waardoor ze in mijn camera gaan flikkeren. Om dat te voorkomen moet ik technisch hard aan de slag met sluitertijd en zo, en dat gaat ten koste van het resultaat.

En als laatste; ik ken fotografen die dingen in een foto toevoegen. Die bijvoorbeeld op een festival een gave overzichtsfoto aanvullen met vuurwerk. Prima, maar dat wil ik niet. Ik wil zelf de perfecte foto maken.”

nico alsemgeest - fotograaf - fotos - beeld - 2

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

“Uit de afwisseling. Uit de verschillende klanten, waaronder veel eventbureaus. Ik zie daardoor zoveel verschillende dingen. Daar haal ik mijn inspiratie uit. Vooral ook om bij nieuwe klanten betere foto’s te maken dan ze gewend waren.”

Wat wil je zeggen tegen eventprofessionals?

“Dat zijn twee dingen. De grootste tip; zorg dat je net zoveel kosten en energie steekt in een goede fotograaf als in de rest van het event. Anders is het zo zonde. Wat veel mensen vergeten; er zijn bijvoorbeeld vierhonderd gasten op het event, maar er zijn onwijs veel potentiële klanten die er niet bij waren. Dus film of fotografeer het, professioneel, want dat trekt mensen.

Daarnaast echt de tip om na afloop niet alle driehonderd foto’s online te knallen, maar een selectie te maken. En ga vooral niet zelf foto’s lopen maken voor social media. Zeker niet als er op dat moment een fotograaf rondloopt. Geef dat dan van tevoren aan, dan kan ik tussendoor een foto aanleveren. Daarom stuur ik standaard ter plaatse of als ik thuiskom alvast de 10 à 15 beste foto’s door. Zo kan het meteen geplaatst worden. Want het event van vandaag is morgen alweer oud nieuws.”

Waar word je een tikkie rebels van?

“Als ik zie dat klanten een landscape foto vierkant bijsnijden omdat het dan op Instagram kan. Dat kan echt niet, want je verpest daardoor de hele compositie.”

Zonder inspiratie...

“… kan ik mijn camera in de tas laten liggen.”

nico alsemgeest - fotograaf - fotos - beeld DSPH_Nikon_Key Images_Wide Angle_Nico_32