Venues

“Ik waan me in een creatief circus voor volwassenen” (Emily Coenen, TOBACCO)

Meteen verliefd bij binnenkomst

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

We hoorden dat TOBACCO Theater (in Amsterdam) haar team wederom heeft uitgebreid. Sinds een klein maandje is Emily Coenen, in de functie van commercieel manager, aangesteld als verantwoordelijke voor o.a. de commerciële verhuur van deze, ietwat ondeugende, boutique locatie.

Met ruim vijftien jaar ervaring in verschillende functies bij diverse locaties, zoals Dierenpark Amersfoort en zes jaar sales bij DeLaMar, waren wij erg nieuwsgierig waarom deze ervaren rot in het vak voor deze overstap heeft gekozen. Want wat maakt TOBACCO dan zo bijzonder? En waarom zou jij als event professional echt een keer langs moeten komen?

Je bent nu vier weken bij TOBACCO aan het werk. Hoe vind je het?

“Het is echt heerlijk. Ik ervaar hier zoveel commerciële en culturele vrijheid; niets ten nadele van m’n vorige werkgevers. Ik kwam echt van een fantastische locatie vandaan, DeLaMar, waar cultuur en events ook commercieel samengaan. Maar door de andere wijze van programmering, waarbij niets vaststaat en alles een verrassing is, ervaar ik hier veel meer mogelijkheden voor creatief ingestoken evenementen. Het kan hier niet klein, groot of juist gek genoeg zijn.”

“Tegelijkertijd vind ik het mooi dat we vanuit de gemeente de doelstelling zijn overeengekomen om niet alleen commercieel maar juist ook in cultureel aanbod de gasten te voorzien. Kort gezegd: we zijn onze eigen subsidiekraan en stellen dan ook minimaal 15% van de omzet ter beschikking aan cultuur. Met de huidige plannen van kabinet Wilders is dat ook hard nodig. Want wij geven vooral ook jonge artiesten een kans en die hebben het juist moeilijk om publiek te trekken. Onbekend maakt onbemind. Als een kaartje dan nog duurder wordt; nou ja, vul zelf maar in. En wat doen wij, tegen de golven inzwemmend: we geven deze jonge gasten juist een gratis introductie om hun werk met onze eigen Stichting ‘Stel je voor’ aan het grote publiek voor te stellen. Mooi hè.”

Wat maakt TOBACCO zo’n bijzondere eventlocatie?

“Als je binnenkomt in ons stadsmonument dan voel je gelijk dat je een andere wereld binnenstapt. Niet alleen omdat 83 kaarsjes hier van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat branden. Maar nog meer, omdat elke ruimte een eigen verhaal ademt. Enerzijds door de historie als voormalig tabaksveiling. Anderzijds omdat deze theaterlocatie is getransformeerd naar een boutique locatie. Een nieuwe term misschien in evenementenland. Maar als je kijkt wat er in TOBACCO aan kunst wordt getoond, van schilderijen met een ondeugende Amsterdamse knipoog tot fotokunst van Erwin Olaf tot moderne videomapping op onze wijnkelder muren, dan snap je wel wat ik bedoel met deze omschrijving van een boutique venue. Vous êtes bien-venue.”

Kunst met soms dus een scherp randje?

“Zeker, maar alleen omdat we graag willen verrassen en we ons natuurlijk bevinden aan het buitenkantje van het wallengebied. Door af en toe een beetje te schuren verleid je opdrachtgevers om veel meer out-of the box te denken. Het levert mooiere events op en daar houden we zo van.”

Zijn het die details die TOBACCO zijn unieke uitstraling geven?

“Onder andere ja. Sterker nog; ‘detail, details, details’ is één van de vier pijlers van waaruit we al onze werkzaamheden aanvliegen. Want daarin maak je het verschil tussen een goed of een geweldig event. Dat is onze missie en overtuiging.”

Klinkt goed. Wat zijn de andere drie pijlers?

“Dat is allereerst ‘Goed voor Amsterdam’, zowel vanuit duurzaamheid als vanuit cultureel oogpunt. Verder werken we vanuit de gedachte ‘We willen geen one-night stand zijn, maar een relatie’. Oftewel, we willen in een samenwerkende rol zorgen voor memorabele events en bij voorkeur met opdrachtgevers die uit liefde voor het pand en medewerkers terugkeren. Vandaar dat we bijvoorbeeld met Valentijn al jaren onze secret lovers uitdagen om een relatie aan te gaan. Juist ook diegenen waar we een blauwtje bij hebben gelopen. We geven ze dan graag de kans op een second love…. De laatste is dat we ‘Niets voor minder doen’. Niet voor niets hebben we Dennis Huwaë – Michelin sterrenchef Daalder – al jaren als onze huiscateraar.”

Wat voor type events doen het perfect bij TOBACCO?

“Dat is het beste in drie groepen te verdelen: diners, feesten en congressen. Wat betreft de diners: we hebben een vlakke vloer theater, waarbij het podium gemakkelijk kan worden verwijderd. Dat leent zich bij uitstek voor mooi gedekte ronde dinertafels. We werken daarbij zoals gezegd met Daalder, een Amsterdams restaurant met een fel schijnende ster. Zo kunnen we voorzien in high class diners, maar ook andere vormen van diners bieden, zoals walking dinners en veelzijdige food stations als het budget misschien net iets lager ligt. Voor ieder wat wils. We hebben overigens geen vaste huiscateraar, dus je mag ook jouw eigen cateraar meenemen. Vrijheid en veel blijheid bij ons.” 

 “Onze negen verschillende zalen, met ieder een eigen sfeer, zijn bij uitstek geschikt om na het diner te genieten van een drankje, terwijl wij de grote theaterzaal razendsnel ombouwen voor een feestavond. Er is al enorm veel techniek standaard aanwezig, dus dat is binnen een half uurtje gefixed.”

“Last but not least hebben we de congressen tot zo’n 250 personen in plenaire theateropstelling en hebben we de mogelijkheid voor verschillende break-out sessies. We zitten midden in Amsterdam, omringd door top hotels, rondvaart companies en eventuele teambuilding activiteiten in het centrum met onze collega’s van Uitjesbureau. Perfect dus voor één, maar juist ook meerdaagse congressen. Het verrassende van TOBACCO is dat je op dinsdag en woensdag misschien een congres hebt met ‘de grijze pakken wereld’ en er de dag daarna een voorstelling of concert plaatsvindt waar iedereen helemaal losgaat. Een volgende dag staat alles weer klaar voor een productpresentatie. Dat is TOBACCO. Als je wilt komen op zondag 9 juni, dan komt Ellen ten Damme bij ons. Je bent van harte uitgenodigd.

Wow, ik zou bijna een aanvraag doen, zo goed weet je het te brengen.

“Haha, dank je. Maar ik meen het. Ik werk hier nu vier weken en wordt elke dag meer verliefd op de locatie. Je komt echt terecht in de wondere wereld van TOBACCO. Dat gun ik iedereen die hier op locatiebezoek komt.”

Dus wat zeg je tegen alle event managers in Nederland?

“Kom eens langs en laat je verwonderen. Dan mag je trouwens meteen een gokje wagen. Toen we dit oude veilinghuis kochten, was er een grote kluis aanwezig. Daarvan zijn we de code kwijt, dus we weten niet wat er precies in zit. Iedereen die langskomt mag een keer een code intoetsen. Ontcijfer jij het mysterie?”

Haha, dat is TOBACCO ten voeten uit! 

Beeld: TOBACCO Theater, Rebekka Mell, Berbe Rinders