Hoe SKALAR te omschrijven? Weet je hoe een kiwi smaakt?

Sensationele licht- en kunstinstallatie in de Gashouder

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Skalar - licht - muziek - installatie - spiegels - art

We mogen in de eventbranche best trots zijn op onszelf. Voor de mooie events die we organiseren, maar ook voor diegenen die het aandurven om (inter)nationale producties naar Nederland te halen. Duncan Stutterheim is zo iemand. Hij kocht, samen met zijn vrouw en een vastgoedpartner, de Westergasfabriek en had het lef om meer dan een maand lang de Gashouder te sluiten voor een kunstproject. En wat voor één; wij kregen samen met een handje vol pers, de exclusieve preview van SKALAR te zien. 

Als je het hebt over impact maken en over inspiratie opdoen, dan staat SKALAR hoog op het lijstje. Na een succesvolle premiere in Berlijn is deze kunstinstallatie op een iconische plek in Amsterdam te bewonderen. We zeggen het heel af en toe, omdat we er niet graag mee strooien, maar dit is verplicht kost voor een eventmanager. Wauw!

Wat is SKALAR precies?

Met die vraag opende Duncan zijn welkomstwoorden. Het antwoord wat hij op die vraag steevast geeft is; “weet je hoe een kiwi smaakt? Inderdaad, niet te beschrijven, maar ow zo geweldig.”

Iets concreter is SKALAR te omschrijven als een bijzondere ervaring waarbij een mix van bewegende spiegels, perfect gesynchroniseerde lichtstralen en soundscapes samenkomen. En dat in één van de mooiste locaties van Nederland, de Gashouder.

SKALAR - licht - muziek - installatie - spiegels
SKALAR-5 - licht - muziek - installatie - spiegels

Zintuigelijke inspiratie voor op jouw volgende event

Lichtkunstenaar Christopher Bauder en muzikant Kangding Ray hebben elkaar voor de tweede keer gevonden voor dit waanzinnige project. Bijzonder aan deze editie is de ronde vorm van de locatie. In tegenstelling tot de Berlijnse editie, die in een rechthoekige ruimte plaatsvond, is er nu voor het licht geen begin en eind. Als werktitel werd dan ook SKALAR360 aangehouden, wat absoluut recht doet aan de beleving!

Bij binnenkomst voel je de grootsheid. De enorme lege zaal, geheel in het donker, met onder het dak de silhouetten van ontelbare spiegels en lampen is ronduit indrukwekkend. En dan moet de show nog beginnen. Wat volgt is een 45 minuten durende ervaring waarin je de creativiteit voelt. Van zachte, natuurlijke bewegingen tot harde cuts in licht en geluid. Alles beweegt omhoog en omlaag, het geluid voel je door je lichaam heen donderen en zelfs de spiegels zijn voorzien van verlichting. 

Een, terechte, kritische note van een bureau-eigenaar uit de branche was dat de show nog sterker zou zijn met de toevoeging van live-elementen. Tja, daar leven wij natuurlijk voor! En het geluk is dat er vier live-shows ingepland staan. Maar ook ‘zonder live’ maakt SKALAR veel impact. Na afloop kijk je heel anders naar de mogelijkheden van stagedesign en het gebruik van licht en geluid. Of zoals de twee bedenkers zelf aangeven: “Light, movement & sound; it’s all abstract, but we created human emotions with them.” En dat ervaar je! Een bezoek meer dan waard!  

Zie hieronder een korte impressie van de versie in Berlijn:

Beeld: Tim Buiting