Escaperooms voor je event: laat je gasten er samen uitkomen

Welk avontuur past het beste bij jouw gasten?

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Escaperooms zijn in Nederland nog een betrekkelijk nieuw fenomeen. Zo’n zeven jaar terug opende de eerste locatiegebaseerde opsluitgame, al gauw gevolgd door tientallen anderen. Het leek alsof Nederland door een hype gevangen was genomen. Anno 2020 is het wel duidelijk dat escaperooms niet meer weg te denken zijn uit Nederland. Je kunt op zo’n driehonderd locaties een escaperoom vinden, in zelfs de kleinste Hollandse gehuchten. Enkele van die escaperooms behoren qua spelkwaliteit tot de wereldtop. En met de komst van mobiele escaperooms weekt het genre zich nu los van zijn locatie. Voor de eventindustrie is dat natuurlijk razend interessant. Vandaag in de aanbieding: diverse escaperooms die jij voor je evenement kan inzetten en soms zelfs aan je event aan kan laten passen. Laat jij je met je maten op maat opsluiten? 

Dat escaperooms een perfecte activiteit voor een bedrijfsuitje zijn, dat wist je waarschijnlijk al. Ze lijken wel gemaakt voor teambuilding, aangezien je samen spelenderwijs complexe problemen moet oplossen in een omgeving die geheel omsloten is, oftewel immersief. Wablief? ‘Immersive experiences’ is in evenementenland een relatief nieuwe toverterm. Het laat zich vrij vertalen naar buitengewone belevenissen. En zoals we op een Middeleeuws Pools kasteel leerden, zijn zulk soort belevenissen gewoon maakbaar. 

Spelenderwijs wijzer

Veelvuldig tovenaarsleerling van dit internationale kasteelcollege voor experience designers is Victor van Doorn, wiens prijswinnende escaperoom in de Amsterdamse Beurs van Berlage steevast tot de beste van Nederland wordt gerekend.  Voor eventmanagers is er goed nieuws: onlangs richtte het bedrijf van Victor een nieuwe tak op die zich geheel gaat richten op events. Je kan Sherlocked Events vragen om de bewezen technieken van de escaperooms, zoals gamedesign en roleplaying, toe te passen om de ervaring van jouw event naar een spannender niveau te tillen. Een buitengewone belevenis op maat dus, waarbij je jouw gasten uitdaagt met een spannend spel of engageert met een interactief verhaal. Zo stond Sherlocked Events al aan de wieg van een verborgen pauzegame in het decor van een seminar, een competitief investeringsspel voor een tech conferentie en zelfs een educatief spel om grote groepen pubers te interesseren voor technische onderwijs. Geen uitdaging te gek voor deze te gekke uitdagingenontwerpers! 

Mobiel en voorgeïnstalleerd met veiligheidsupdates

Een ervaring op maat ontwerpen kost natuurlijk geld en tijd, dus het is niet voor elke eventmanager weggelegd om zijn gasten op zo’n epische wijze weg te stoppen in een spel. Gelukkig zijn er legio mobiele escaperooms die je gasten een kant-en-klare ervaring voorschotelen en die zich al hebben bewezen op andere events. Neem bijvoorbeeld de drie vrachtwagens van Escape Room Designer BV die elk hun eigen spel herbergen. In de grootste moet je namens de Nederlandse Inlichtingendienst een bom van buitenlandse cybercriminelen onschadelijk maken. In een tweede vrachtwagen kun je meespelen in een simulatie van een levensgevaarlijke werkplek waarin je je geen enkele misstap kunt permitteren. En voor de derde heb ik automatisch een zwak, omdat die gebouwd is in het soort bus waarin ikzelf ook woon: een dubbellucht Mercedes. In wat vroeger een geldtransportwagen moet zijn geweest, draait het spel ook weer om cybersecurity, waarbij je achteraf met een expert in gesprek gaat over de mogelijke gevaren ervan in het dagelijkse leven. Serious business!

Escapen door het hele land

Wie zelf mobiel is en bijvoorbeeld een bedrijfsuitje organiseert, kan terecht bij een escaperoom op een vaste locatie, zoals de eerder genoemde Sherlocked in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Rest nog de honderden escaperooms in de rest van het land. Hoe een keuze te maken? Begin je zoektocht in je eigen buurt; hier vind je handige overzichten van zo’n beetje alle locaties in Nederland en in België, plus informatieve reviews van mensen die er al zijn geweest. Noemenswaardige voorbeelden zijn de Prison Escape in de prachtige Bredase Koepelgevangenis, waar ooit misschien wel de bekendste gevangenisontsnapping van de vaderlandse geschiedenis plaatsvond. Inclusief maatwerk, want je kunt de locatie inclusief de spannende prison-ervaring afhuren voor jouw event. Hou je meer van fysieke actie dan is Prison Island van onze partner DeFabrique wellicht geschikter, want die hebben het genre gecombineerd met Fort Boyard-achtige opdrachten. Persoonlijk favoriet, en bovendien hooggewaardeerd door andere bezoekers, is de escaperoom op het gekraakte terrein van Vrijland Arnhem. Hier kruip je in de huid van de krakers die moeten samenwerken in hun strijd tegen de ME die ze komt ontruimen. Net echt!

Beeld: Sherlocked, Prison Island en Escape Nederland