Een eerlijk verslag over de productie van het internationale King of the Court toernooi in Qatar

Wilco Nijland van Sportworx neemt ons mee…

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

We schreven in het verleden al eens over King of the Court. Een prachtig sporttoernooi dat midden in coronatijd in het episch centrum van Utrecht werd georganiseerd.

Dat was een uitdagende productie. Maar als we het persoonlijk verslag van Wilco Nijland, CEO van Sportworx, moeten geloven zijn de Finals (het sluitstuk van de wereldcompetitie) in Qatar de overtreffende trap. Lees je mee in dit tweeluik?

Dag 1: aankomst in Doha, Qatar

“Als het goed is ben ik de komende 10 dagen in Doha, Qatar. Hier organiseren we samen met de Qatarese Volleybal Bond, de King of the Court Finals van 2021.

Ja idd het is nu 2022, maar het gaat nog om de Tour van 2021. We moesten iets schuiven in de kalender zodat de toplocatie op Aspire Zone Foundation beschikbaar was, vandaar dat dit event van 5 t/m 8 januari georganiseerd wordt.

Dat organiseren doen wij met Sportworx niet helemaal zelf, maar Emmeke Kusters, Sophie van Gestel en ik coördineren het wel. We vliegen in totaal met meer dan 30 personen naar Doha en hier komen nog eens 70 atleten, 20 coaches en 20 genodigden bij. In Doha krijgen we op locatie assistentie van ruim 150 mensen en maak je geen zorgen, dat zijn geen slaven die ons stadion bouwen.

Ik zal dagelijks een korte update sturen met de meest opvallende punten van die dag. Leuke zaken om te delen, maar ook wat er misging achter de schermen en wat er allemaal komt kijken bij een dergelijke organisatie. Helemaal in deze coronatijd waarin Omikron het organiseren niet makkelijker maakt. Een soort van kijkje in de keuken dus.”

King of the Court Quatar Finale
King of the Court Quatar Finale

Dag 2: reisbureau spelen

“Ik heb beloofd om eerlijke achtergrondverhalen te delen van wat we hier meemaken en het was een mega heftige dag (vooral nacht), maar we hebben het geflikt!

Toen we gisteren aankwamen op Hamad International Airport loodsten Emmeke Kusters en ik de gehele groep door de douane, richting onze bus om via een testlocatie, naar ons hotel te gaan. Maar op de luchthaven kregen we al bericht dat er grote stress was: twee Amerikaanse speelsters en twee Amerikaanse crewleden bleken niet alle documenten te hebben om naar Qatar te kunnen reizen.

Het is ook niet makkelijk om in te reizen, want je hebt een negatieve PCR, vaccinatiebewijs (twee shots), visum en quarantaine-uitzondering nodig. Dit alles moet je uploaden via een website en dan krijg je, na maximaal twaalf uur, een officieel inreisdocument gemaild. Er was iets misgegaan in Qatar, maar wij wisten niet wat en deze vier mensen moesten we omboeken voor een dag later. Dit kost geld, stress en dat allemaal midden in de nacht na een lange reis.

Wat bleek: de fout was gemaakt bij 24 mensen die een paar uur later moesten vliegen. 24! En dus geen 4! Als die niet zouden kunnen reizen, zou het een drama zijn voor velen. ‘Reisbureau Van Gestel en Kusters’ ging als een dolle aan de slag om de Qatari te helpen met de procedures en iedereen te mailen. Pas twintig minuten voordat de eerste (een Spaanse coach) moest vliegen, was het gelukt. Wij hebben ongeveer 2,5 uur kunnen slapen.

De volgende ochtend snel met collega’s kijken hoe ver ze waren met de bouw van het stadion en na een uurtje het volgende slechte nieuws: twee atleten testen positief op corona bij aankomst in het hotel.

Dan gaan alle alarmbellen af en moeten protocollen in werking gezet worden en dat kost tijd en gedoe, helemaal na een korte nacht. Later meer hierover.”

King of the Court Quatar Finale mensen in wachtkamer
King of the Court Quatar Finale Stadion
King of the Court Quatar Finale Stadion
King of the Court Quatar Finale Stadion

Dag 3: stress rondom corona

“Gisteren heb ik de procedure verteld om Qatar binnen te kunnen reizen tijdens deze pandemie. Veel papierwerk inleveren en dan wachten op een goedkeuring van de overheid hier. Maximaal twaalf uur kan dat duren, maar we hebben nu gezien hoe dit sneller kan.

Onze contactpersonen hier van Aspire Zone Foundation en de volleybalbond kennen beiden één persoon die werkt bij het Ministerie van Health. Die persoon is megadruk, maar zo nu en dan neemt hij de telefoon op en geeft dan handmatig een goedkeuring voor iemand die dat met spoed nodig heeft. Vandaag was dat weer het geval bij twee relaties van Nightwatch Drink. Maar deze keer was onze contactpersoon even niet bereikbaar. Met nog vier minuten op de klok voordat de incheckbalie van Qatar Airways op Schiphol sloot, kregen we hem te pakken en jawel: de mannen konden sprinten om hun vliegtuig naar Doha te halen. Het is bizar hoe dit hier, vooral heel last-minute, geregeld wordt.

Wat ook bizar is, was het aantal coronabesmettingen onder beachvolleybalspelers in de afgelopen week. Van de zeventig atleten die deelnemen aan de King of the Court Finals, moesten maar liefst zestien afzeggen vanwege positieve testuitslagen. Zij konden dus niet afreizen naar Doha. Vervangers werden mega snel gevonden, want we werken met een reservelijst, waar zeventien teams op stonden en die maar wat graag mee willen doen.

Elke speler krijgt ‘startgeld’ om reiskosten te dekken, en van 3 tot 9 januari worden hun hotelkosten in een 5* hotel + full board catering gedekt. En daarnaast is er prijzengeld te verdienen. De winnaar kan naar huis gaan met maximaal $ 18.000,- en twee horloges!

Vandaag stond ook in het teken van generale repetities. En vandaag hadden we een content shooting day.”

King of the Court Qatar Finale spelers
King of the Court Qatar Finale spelers
King of the Court Qatar Finale spelers
King of the Court Qatar Finale spelers
King of the Court Qatar Finale spelers
King of the Court Qatar Finale spelers

Dag 4: we zijn gestart

“Wat was dit voor het hele team een gaaf moment! We werken met een grote groep mensen naar het event toe en wanneer we de stem van presentator Guido Mopman horen, de tonen van de scheidsrechtersfluit en de eerste opslag zien, dan kunnen we een deel van het werk achterlaten en valt er een kleine last van de schouders af.

Dan doel ik vooral op het enorme harde werken van ‘Reisbureau van Gestel en Kusters’; alle mensen zijn goed aangekomen in The Torch Doha en nu kan de blik echt op het organiseren van het event: King of the Court Finals 2021!

In deze update wil ik graag wat meer vertellen over ons stadion hier op Aspire zone Foundation. Wij vinden het super van belang dat we een stadion bouwen dat ervoor zorgt dat het publiek dicht op het veld zit. Dat de spelers de sfeer voelen van een gladiator pit: het echte arena gevoel.

Nu kennen meerderen van jullie ons coronaproof stadion wat we onder andere samen met Sightline Productions ontwikkeld hebben, maar dat vonden onze partners hier nog een te grote stap voor de lokale bevolking. We hebben gekozen voor een mix van skyboxen en normale tribunes, maar wel alles dicht op het veld, met een intiem gevoel. Kennethe Verwaal en Arnoud Wildschut zijn verantwoordelijk voor de operationele zaken rondom het veld en stadion en de heren en hun teams zijn tevreden 😉

Wat ik persoonlijk dan zo schattig en leuk vind, is dat mijn twee jongste kids zo meeleven en altijd het stadion met duplo nabouwen. Als vader geeft dat een fijn gevoel. De kleinste versie is het Doha stadion en de grote die staat in de Gemeente Utrecht.

Op de foto’s zijn ook wat indrukken te zien van de set-up aan de buitenkant van het stadion. Er zijn vijf verschillende ingangen (VIP, spelers, crew en publiek) en de afwerking van de ‘look en feel’ is van hoog niveau. Er kunnen 1.250 mensen per sessie in het stadion, maar zoals jullie zien hebben we helaas te maken met restricties qua hoeveelheid mensen die überhaupt binnen mogen komen hier op Aspire.

Laatste weetje van achter de schermen: we wisten dat men het hier niet zo nauw neemt met deadlines. Dus de stroom komt wel, de bedrukte doeken ook. Internet voor het scorebord geen probleem, maar om dit nou vijftien minuten voor de start van het event pas in orde te hebben, dat had wat ons betreft wel iets eerder gemogen #stress #rustigblijven #komtgoed”

In het tweede deel van dit tweeluik gaat Wilco verder in op de PR en activaties rondom King of the Court en over het verloop van het toernooi zelf.

Stadion King of the Court Qatar
Stadion King of the Court Qatar
Stadion King of the Court Qatar
Stadion King of the Court Qatar
Stadion King of the Court Qatar

Beeld: Pim Waslander, Robert Meeuwsen en Wilco Nijland