De termen ‘diversiteit’ en ‘inclusie’ komen steeds vaker voor tijdens strategie sessies, netwerkgesprekken en ook in onze artikelen. Logisch, het zijn belangrijke onderwerpen die gelukkig steeds meer aandacht krijgen in de evenementenbranche.
Dat is niet anders bij DeLaMar Hoewel, zij lijken nog net een stapje verder te gaan. In de benadering én in de uitvoering. Nice!
Deze werkgroep maakt er werk van
“Veel mensen hebben een mening over de termen diversiteit en inclusie. Kijkend naar hoe dit in de praktijk soms uitpakt, begrijp ik dat. Wij willen het veel positiever benaderen en vieren daarom de verschillen. Bij ons betekent dit, dat we kijken hoe toegankelijk ons theater is voor ons personeel, voor de organisaties en producenten die ons theater huren en natuurlijk de gasten,” aldus Marit Adriaanse, Projectmedewerker Sales & Events.
Daarvoor is een werkgroep in het leven geroepen die het hele theater onder de loep heeft genomen. Waar mogelijk zijn aanpassingen doorgevoerd of wordt gekeken hoe hier in de toekomst aan gewerkt kan worden. “We doen achter de schermen net zoveel als voor de bezoeker. Daarin zijn we erg kritisch. Zo kan je een locatie wel rolstoelvriendelijk noemen, maar zonder invalidentoilet voel je je als rolstoelgebruiker nog steeds niet welkom.” We mogen het misschien niet zeggen in Amsterdam, maar ‘geen woorden maar daden’ komt wel in ons op, als je ziet wat er allemaal gedaan wordt om de verschillen te vieren.
Hoe vier je de verschillen?
De werkgroep heeft alle processen en ruimtes bekeken en de nodige aanbevelingen gedaan. Dat heeft geresulteerd in onder andere:
- Toiletten voor man, vrouw én alle genders. Inclusief dispensers bij de toiletten waar je gratis menstruatieproducten kunt verkrijgen.
- Een ingerichte prikkelarme ruimte, gebedsruimte en kolfruimte.
- Steunen van de code ‘diversiteit en inclusie’ die is gemaakt voor de cultuursector. Dit vertaalt zich ook in het kritisch bekijken van de aanvragen. Enkel als deze bij de waarden van DeLaMar passen, wordt een offerte geschreven.
- Omdat niet iedereen de wettelijke feestdagen viert, heeft het personeel een ‘keuzebudget’ voor de feestdagen. Zo kunnen ze dat ruilen voor een dag die past bij hun cultuur of religie.
- Personeel kan bijzonder verlof opnemen ongeacht de gezinssamenstelling.
- Waar mogelijk worden er bij voorstellingen tickets aangeboden met een ticketprijs die ook toegankelijk is voor inwoners van Amsterdam met een laag inkomen.
- Er wordt gewerkt met het werkgevers servicepunt, zodat ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt welkom zijn als werknemer. In het verlengde hiervan werkt het theater ook met JINC.
- DeLaMar werkt samen met Stichting Komt het Zien! (blinden & slechtzienden) / Stichting Vier het Leven (ouderen) / Gebarenpodium (doven & slechthorenden).
- Op zaalplattegronden zie je duidelijke specificaties van de theaterstoelen en verschillende plekken in de zaal; dit is prettig voor mensen met hoogtevrees, met overgewicht, lange en kleine mensen of mensen die slecht ter been zijn.
“Dit is voor ons geen finishlijn. Elk jaar blijven we leren en gaan we vooruit. Mede door de enquête die we periodiek onder het personeel uitsturen en die ze anoniem kunnen invullen. We willen echt kunnen toetsen dat wat we doen werkt en waar we het nog beter kunnen doen.”
Met zo’n intrinsieke motivatie zouden wij (net als de verschillen, ook) ons event graag bij DeLaMar vieren!
Beeld: DeLaMar Theater, Twycer