Venues

DeLaMar helpt je deze 8 theaterfeiten en -jargon nooit meer te vergeten

Toffe inzichten van een gave eventlocatie

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
DeLaMar vooraanzicht met tram

Wist jij dat het theater volhangt met jargon dat enkel en alleen geldt voor deze type eventlocaties? Want waarom noem je het geen podium en waarom zijn de stoelen in het theater vaak rood?

Wij gingen met DeLaMar door het theaterwoordenboek en haalden er acht bijzondere feiten uit waarvan we verwachten dat veel event managers wel eens de fout maken. Wij in ieder geval wel. 😉

Noemen jullie het geen backstage ingang?

Nee, een theater heeft geen backstage-ingang, maar een artiesteningang. Zowel artiesten als crew komen daar door naar binnen om vervolgens niet in de foyer, maar in de artiestenfoyer te kunnen ontspannen. Kan je je als event organisator ook een dagje artiest voelen! 

DeLaMar heeft uiteraard ook een artiesteningang. De plek waar jij als organisatie (of de sprekers) een warm ontvangst krijgt en waar je met het productieteam bijeen kunt komen voor de welverdiende ontspanning of met spoed ingelaste meeting. Wil je het concept eens helemaal omgooien? Organiseer dan een event dat volledig ‘backstage’ plaatsvindt. Met een ontvangst in het artiestenfoyer, een plenaire presentatie op het podium en de kleedkamers als subruimtes. Open de ‘gordijnen’ en laat een band of koor vanaf verschillende stoelen een toffe act uitvoeren. Omgekeerde wereld, met maximaal effect.

Wist je trouwens dat je bij DeLaMar ook per boot via de grachten kunt arriveren. Over een gave entree gesproken!

Waar is kleedkamer 13?

Noem het bijgeloof, maar in theaters bestaat kleedkamer 13 niet. Om dezelfde reden zeg je nooit ‘succes’, maar altijd ‘toi toi toi’.

DeLaMar heeft in totaal 20 kleedkamers, nou ja, 19 dus. En een productiekantoor speciaal voor jou als organisatie. De ruimtes zijn voorzien van spiegels, goed licht, toiletten, douches en uiteraard de nodige food & drinks.

DeLaMar zaal vol

Huh, welk gordijn moet open?

Zit je als gast in het theater dan is het zicht op het ‘podium’ vaak afgeschermd door het ‘gordijn’. Nee, dat noem je dus blijkbaar een voordoek. Weer wat geleerd! 

Bij veel evenementen in DeLaMar is het podium en daarmee ook het stagedesign meteen zichtbaar. Dat kan natuurlijk, maar denk er ook eens aan om het voordoek gesloten te houden, zodat je met een bijzondere opening het event start. Zo blijft alles net even langer een verrassing en krijgen gasten nog meer het gevoel in een memorabele voorstelling te belanden.

Evenementenlocatie Amsterdam theater DeLaMar Wim Sonneveld zaal

Nee, dat is geen podium

Hadden we het net over een podium. Dat is dus hartstikke fout. Het heet namelijk ‘het toneel’. Dat wisten wij dus echt niet.

Wat we gaaf vinden is dat er bij DeLaMar naast zakelijke evenementen natuurlijk ook veel theaterproducties plaatsvinden. Vaak ook voor langere tijd. Omdat die pas in de avond plaatsvinden, is het mogelijk dat jouw event kan plaatsvinden in het decor van bijvoorbeeld een spectaculaire musical of show. 

Omdat deze locatie is ingericht op zulke grote producties, zijn ze gewend en ervaren om grote decorstukken door een relatief kleine ruimte te werken. Dat betekent dat je zelfs een auto het podium op kunt rijden. Dat is niet veel theaters gegeven! Ook tof trouwens is met zijn allen dineren op het toneel.

DeLaMar techniek

Wat is koperen Kees?

Hoor je theatertechnici trouwens praten over koperen Kees, dan hebben ze het niet over hun collega. Nee, dan gaat het om het merkteken aan de voorzijde van het toneel dat het vaste referentiemeetpunt is voor het plaatsen van decor, licht, geluid en rigging. Funfact; het merkteken is meestal van messing in plaats van koper gemaakt. En de naam komt van Kees van der Wilk die lang geleden de eerste technische inventarisaties heeft uitgevoerd.

Ook het voordeel van die hoogwaardige producties die vaak langskomen bij DeLaMar: alle hoge kwaliteit techniek is in huis aanwezig, dus er hoeft niets extern ingehuurd te worden. Dat heeft weer tot gevolg dat het technisch team perfect op de hoogte is van alle mogelijkheden. Hoe fijn is dat?!

DeLaMar Theater rode stoelen

Ow, daarom zijn de stoelen rood

Heel af en toe zie je een theater waar het anders is, maar in de regel zijn alle theaters (en bioscopen) van rode stoelen voorzien. Waarom dat is? Rood is de kleur die het snelst wegvalt als het licht uitgaat.

Dat zorgt ervoor dat bij DeLaMar, met 949 stoelen in Wim Sonneveld zaal en 601 stoelen in Mary Dresselhuys zaal, zelfs in een kleinere opstelling de zaal enorm intiem aanvoelt. Kwestie van de lichten op de lege plekken uitdoen. Ook voor sprekers is dat heel prettig, want je krijgt niet alleen alle aandacht, maar kunt het ook precies geven op de plek waar de gasten zitten.

Wij ontvangen geen gasten

En waar we net ‘gasten’ zeiden, moeten we dus eigenlijk ‘bezoekers’ zeggen. Want in het theater komen bezoekers. Of dat nou voor een voorstelling of voor een zakelijk event is. Als de gong gaat hoor je trouwens ook niet zeggen dat ‘het event zo gaat beginnen’, maar dat ‘we aanvang gaan geven’. 

Bij het personeel van DeLaMar zit hostmanship tot diep in de vezels geworteld. Daar wordt zwaar op getraind en dat ervaar je. Niet alleen als bezoeker tijdens een voorstelling, maar juist ook tijdens de events overdag. Dat komt doordat er met een eigen poule wordt gewerkt en daarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen de events en voorstellingen. Heerlijk!

Hoezo is het zowel verdieping 1 als 2?

Niet zozeer theater jargon, maar wel een grappig feit; DeLaMar bestaat uit drie aaneengesloten gebouwen die volledig zijn gerenoveerd. Daarbij is ervoor gekozen om veel open foyers te creëren. Het gevolg is dat je aan de ene kant op verdieping 1 staat terwijl dat aan de andere kant verdieping 2 heet. De verdiepingslijnen zijn namelijk intact gebleven en met een kleine opstap met elkaar verbonden. Klinkt verwarrend, maar is het absoluut niet. Sterker nog; het geeft het pand enorm veel karakter!

Thanks DeLaMar voor deze opgedane kennis. Wij gaan binnenkort een Triviantje verdienen als er een theatervraag komt. Wil je nog meer weten over feiten, jargon of mogelijkheden bij DeLaMar, bel ze gerust op!

Beeld: @Twycer / DeLaMar