“De overheid zit echt met onze sector in haar maag” (Pieter Lubberts, Fieldlab Evenementen)

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

In het afgelopen jaar hebben we Fieldlab Evenementen op de voet gevolgd en waren we onder de indruk van de gedegen onderzoeken, de test events en de waardevolle resultaten. We waren dan ook hoopvol dat we een mooie evenementenzomer tegemoet gingen. Helaas bleek het tegendeel waar en kon een groot deel van de evenementen en festivals niet doorgaan.

Hoog tijd dus om Pieter Lubberts van Fieldlab Evenementen te vragen hoe hij de afgelopen maanden heeft ervaren en wat we vanuit de overheid kunnen verwachten.

Allereerst, hoe gaat het met je?

“Goed, ik ben net terug van drie weken vakantie. Zowel ik als mijn vriendin werken in de evenementenbranche en we zouden een drukke zomer hebben. Daarom dat we bewust in Vinkeveen een huisje met een steiger en bootje hadden gehuurd, zodat we eventueel nog naar een meeting zouden kunnen gaan. Maar goed, dat bleek dus allemaal niet nodig.”

Wat is er vanuit Fieldlab de afgelopen maanden gebeurd?

“We dachten eind mei; ‘De resultaten zijn ingeleverd. Die worden overgenomen dus ons werk zit erop.’ Als programmateam bleven we overigens wel in de lucht, zodat we stand-by stonden voor eventuele vragen en extra aanvullingen. Toen tijdens de persconferentie op 9 juli duidelijk werd dat meerdaagse events niet door mochten gaan, waren we met stomheid geslagen. We hebben samen met de Alliantie met veel papierwerk en gesprekken geprobeerd de overheid te overtuigen dat het wel kan.”

Vrouw ingepakt met geel tape met stop erop en een bord met coronavirus

Hoe komt het dat de overheid ondanks de heldere resultaten uit het onderzoek toch onze branche een halt heeft toegeroepen?

“De overheid houdt zich vast aan de adviezen van het OMT dat zorgen heeft over de Deltavariant. Afgelopen weken probeerden ze ons steeds duidelijk te maken dat ze op 9 juli de juiste beslissing hebben genomen. Hun redenatie is de angst voor besmettingen bij 19 tot 35-jarigen, vaak ook festivalbezoekers. Het probleem is dat zij de events op één hoop gooien met nachtclubs en horeca. Terwijl wij er juist 18 maanden over hebben gedaan om te vertellen en aan te tonen wat evenementen zijn en waar de verschillen liggen. Je kunt dit niet over één kam scheren, maar dat doen ze dus wel.”

Waar is het volgens jou fout gegaan in de beleidskeuzes van de overheid?

“Als Fieldlab hebben we events onderzocht. Later is ons gevraagd volgens hetzelfde principe de mogelijkheden binnen nachtclubs te onderzoeken. Die resultaten waren we echter nog aan het verwerken. Toch besloot de overheid alles open te gooien, zonder limieten. Ook onze aanbevelingen over ‘testen maximaal 24 voor einde event’ en de ventilatie-normering zijn niet overgenomen. Daarnaast ging het ook echt mis bij ‘Dansen met Jansen’.”

En nu?

“Op dit moment lopen er hele moeilijke en moeizame gesprekken. Het is ook niet meer uit te leggen. Tijdens de persconferentie van 31 mei wordt door Hugo de Jonge uitgesproken dat alle resultaten uit Fieldlab worden gebruikt en uiteindelijk hebben ze alles naast hen neergelegd. Uiteraard is er geen discussie dat de scholen open moesten, maar wat ons betreft kan dat parallel aan het openen van onze branche. Samen met Eventplatform en Alliantie zijn we continu in gesprek om de overheid te overtuigen. Ik kan je verzekeren dat wij stevige kritiek hebben geuit op basis van de feiten en resultaten.”

Hoe kijk jij aan tegen de aanzwellende kritiek vanuit de samenleving?

“Ik kan mij die kritiek heel goed voorstellen. Je merkt gelukkig dat ze in Den Haag wel gevoelig zijn voor acties zoals Unmute Us. Ze horen overduidelijk de schreeuw vanuit de sector. Het uitblijven van een reactie vind ik dan juist extra stuitend.”

UNMUTE US protestmars Amsterdam- foto Kirsten van Santen

Waarom komen ze niet met een reactie?

“Ze weten niet wat ze met ons aan moeten als sector. We hebben een heel goed programma met feitelijke resultaten. Maar ze laten nu geen echt beleid zien. Het is uiteraard gemakkelijk om kritiek te uiten op de overheid, maar we zijn achttien maanden als partners met elkaar omgegaan. Dan mag je je partner wel meer serieus nemen. Ze negeren ons ook echt niet. Dat zou een verkeerd beeld geven. Maar ze handelen er ook niet naar.”

Klopt het dat België gebruik maakt van de Fieldlab resultaten voor de heropening van de branche?

“Ja, wij hebben destijds ook presentaties gegeven aan de Belgische overheid en veel van die inzichten zijn overgenomen. Sterker nog, we hebben over de hele wereld presentaties gegeven. Van China en Japan tot Denemarken, Duitsland en Amerika. Het is gewoon niet te bevatten dat het initiatief van Fieldlab uit Nederland komt, maar wij als land er juist niets mee doen.”

Kunnen we dit gesprek nog positief afsluiten?

“We moeten de blik op de toekomst houden. We komen hier uit. Dat is zeker, maar ik durf geen uitspraak meer te doen over ‘het wanneer’. Deze branche is te mooi om verloren te gaan, dus wij doen er alles aan deze in stand te houden.

Ik merk het ook aan mijn eigen bedrijf waar we producties voor volgend jaar aan het voorbereiden zijn. We bezig zijn met de laatste opbouw-activiteiten voor de Dutch Grandprix en we zijn een vluchtelingenkamp in Nijmegen aan het opbouwen zijn. Als je dan kijkt naar het leger, besef ik mij hoe goed wij als branche zijn in logistieke zaken en het halen van deadlines. Wat dat betreft lopen we in Nederland als evenementensector voorop en zouden we op verschillende manieren goed ingezet kunnen worden in de wereld.”

Beeld: Daan Koenderink en Kirsten van Santen