“Als we geen concrete stip zetten, blijven we zwalken” (Ruben Brouwer, MOJO)

Over test-events, de overheid en een Nationaal Evenementenplan

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Op de dag dat in de Ziggo Dome voor 1.300 gasten een test dance-event wordt georganiseerd, wordt ook het Nationaal Evenementenplan gelanceerd. Het moet die belangrijke stip op de horizon zijn, waar we ons als branche aan kunnen ophalen.

Ruben Brouwer (directeur MOJO) is als bestuurslid van VVEM medeverantwoordelijk voor dit initiatief. Tijd om, tijdens het test-event, met hem wat dieper in te gaan op het voorstel.

Hoe kijk je terug op de eerste zes test-events?

“Heel positief. Er is veel goede aandacht voor geweest. Met helaas ook wat uitspraken die de plank mis sloegen. Maar het is zeker goed voor het perspectief. Het is een eerste kleine stap. Er moeten nog veel stappen gezet worden. En wij willen naar een zomer waarin we op een goede manier evenementen kunnen organiseren.

Stap 1 Nationaal Evenementenplan

Afgelopen weekend is het Nationaal Evenementenplan geïntroduceerd. Hoe is die tot stand gekomen?

“Het is echt een initiatief vanuit de Alliantie van Evenementenbouwers en Eventplatform. Op dit moment vinden de test-events plaats. Ondertussen wordt het vaccinatiebeleid uitgerold. We hebben straks 400.000 sneltesten per dag. We gaan warmere dagen tegemoet waardoor de virusactiviteit lager is. Dus wij zeggen; als je al die dingen bij elkaar optelt, dan moeten we naar 1 juli toewerken om dan weer events te kunnen organiseren zonder anderhalve meter, op de manier zoals ze bedoeld zijn.

Zover zijn we nu nog niet, maar we denken met een aantal tussenstappen dat dat moet lukken. Denk daarbij aan het Eurovisie Songfestival en het EK voetbal. Zo kunnen we langzaam capaciteit opbouwen.”

Stap 2 Nationaal Evenementenplan

Is de datum van 1 juli gekozen, omdat dan ook het garantiefonds ingaat?

“Dat heeft er zeker mee te maken, maar ook met ons eigen idee dat dat het begin van de zomer is. Als je ziet wat er vorig jaar aan ziekenhuisopnames was, dan was dat super laag. Wij denken dat die datum, in combinatie met alle andere zaken die spelen, moet kunnen.”

Stap 3 Nationaal Evenementenplan

Hoe ziet de opschaling eruit richting 1 juli?

“Deze test-events in de Ziggo Dome zijn voor 1.300 gasten. Volgende week in Biddinghuizen is dat al 1.500 personen. Het songfestival is in mei. Daar kunnen we hopelijk de capaciteit steeds verder omhoog gooien. Gijs de Jong van KNVB gaf aan dat bij het EK gewoon 30.000 man op de tribune zitten in de Arena. Dat is niet de volle bezetting, maar al wel een flinke stap. Zo moeten we omhoog gaan. Om dit te halen moeten we echt met de overheid in gesprek om deze tussenstappen te kunnen doen.”

Stap 4 Nationaal Evenementenplan

Hoe kijkt de overheid naar het plan?

“We hoopten dat de overheid zo’n plan zelf zou verzinnen. In Engeland gebeurt dat. Daar hebben ze gezegd; ‘Als alles goed gaat, dan gaan op 21 juni de restricties eraf’. We hopen dat we met dit plan voet aan de grond krijgen bij de overheid. Daar zullen we de komende weken en maanden nog hard mee aan de bak moeten. Maar we moeten dat perspectief gaan scheppen. De zomer is er vorig jaar uitgeknald. De behoefte bij bezoekers, en de branche, is enorm. Als we niet durven om een concrete stip te zetten, dan blijft het zwalken. Ik snap dat de overheid nu elke keer drie weken vooruitkijkt als het gaat om de maatregelen die je nu neemt. Maar je moet ook durven om wat verder vooruit te kijken. Gelukkig zijn er een aantal partijen uit de Tweede Kamer die het een goed plan vinden.”

Stap 5 Nationaal Evenementenplan

Kan onze branche nog een rol spelen in het opengaan van de samenleving?

“Als je een tijdelijke testsamenleving wilt creëren, dan heb je deze evenementen ook nodig als incentive; een trigger om mensen te laten testen. In de afgelopen vier test-evenementen zijn er 23 mensen van tevoren getest die positief bleken. Als je deze events niet gehad had, dan waren die mensen of niet of veel later getest en hadden het virus kunnen verspreiden. We kunnen de overheid ook echt helpen om het virus op te sporen. Zo kunnen we onze verantwoordelijkheid pakken.”

Hoe gaat MOJO om met haar eigen events voor deze zomer?

“Wij zijn bij MOJO per event aan het kijken of we dezelfde datum kunnen houden of dat we moeten verplaatsen om meer save te zitten. Dat hangt ook van het garantiefonds af en daar is 15 maart meer duidelijk over.”

Is dit test-event voor jou geslaagd?

“Deze dag is sowieso al geslaagd. Het feit dat we dit hebben kunnen doen, is al een overwinning. En zeker als iedereen straks ook nog eens met een goed gevoel naar huis gaat.”

Beeld: Andreas Terlaak (header)