Venues

​​“De brand heeft ons een unieke kans gegeven” (Justin van Hooijdonk, NBC Congrescentrum)

Een nieuwe toekomstbestendige propositie

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Op 7 september 2022 woedde een grote brand bij het NBC Congrescentrum met enorme schade tot gevolg. Een dramatisch moment waardoor 3.500 zaal-reserveringen en bijna 500 evenementen bij collega-locaties moesten worden ondergebracht.

Inmiddels zijn we een half jaar verder en hebben eigenaar Justin van Hooijdonk en zijn team niet stil gezeten. Tijdens EventSummit afgelopen donderdag werden de eerste plannen gedeeld. Tijd dus voor een goed gesprek met eigenaar Justin van Hooijdonk!

Justin, hoe gaat het ermee?

“Heel goed. Het is verschrikkelijk wat er vorig jaar is gebeurd. Maar na de eerste zorgen zijn we al snel gaan kijken welke mogelijkheden dit voor de toekomst biedt. Het pand was voor 90% verwoest. We konden het kale pand opnieuw opbouwen of deze kans aangrijpen om de locatie klaar te maken voor de komende twintig jaar. We deden veel goed, maar door de indeling van het pand liepen we ook tegen beperkingen aan.”

Wat hebben jullie toen gedaan?

“We zijn vanuit een blanco canvas begonnen en hebben ons bedrijf onder de loep genomen. Er vonden in oktober en november meer dan honderd interviews met opdrachtgevers plaats, zodat we een goed beeld kregen van de behoeftes. Dat heeft geresulteerd in een ‘nieuw NBC’ met een nieuwe propositie: We are back, but different! Daarmee bedoelen we dat we hetzelfde familiebedrijf blijven met dezelfde hospitality, maar op een locatie waar we veel vernieuwing doorvoeren zodat opdrachtgevers nog beter worden bediend.”

Vooraanzicht nieuw NBC Congrescentrum

Wat gaat er zoal veranderen?

“Dat is teveel om op te noemen. Maar we bouwen er bijvoorbeeld zo’n 3.500 vierkante meter ruimte bij, er komen nieuwe zalen en de Grand Hall en Event Hall krijgen een enorme upgrade. Ook creëren we meer mogelijkheden voor bijeenkomsten van circa 100 tot 500 personen.”

Dat klinkt goed! Waar moeten we beginnen?

“Laten we starten met onze nieuwe hospitality area. Daar ben ik erg trots op, want die levert ons 3.000 vierkante meter extra ruimte op, inclusief daglicht. Er zitten paneelwanden in, waardoor we drie losse event areas kunnen creëren met elk een eigen entree.

Los van de fysieke eigenschappen hebben we ook naar alle processen gekeken. Waarom een receptie plaatsen als daar elke dag een registratiebalie voor wordt gezet. Dus weg daarmee, wij gaan gasten op een totaal andere wijze ontvangen. Zo hebben we naar alles gekeken; hoe kunnen we de branche prikkelen en een stap voorwaarts doen zodat we de komende twintig jaar bestendig zijn en opdrachtgevers zo goed mogelijk kunnen helpen bij de organisatie van hun evenementen.”

Hospitality area nieuw NBC Congrescentrum
Registratie nieuw NBC Congrescentrum
Entresol en hospitality nieuw NBC Congrescentrum
Entree nieuw NBC Congrescentrum
Winebar nieuw NBC Congrescentrum

Kan je daar wat voorbeelden van geven?

“Kijk naar het aspect duurzaamheid. Wij waren in een ver verleden een oude sporthal die we steeds hebben weten te verbeteren tot eventlocatie, maar op een gegeven moment kun je niet nog meer doen op het gebied van duurzaamheid en comfort. Dan zit je aan je maximale capaciteit. Nu willen we de meest duurzame locatie van Nederland worden. Bij de sloop is alles cradle to cradle gedemonteerd en wordt zoveel mogelijk circulair ingezet in de nieuwbouw. Alles is straks perfect geïsoleerd en door de grote glazen gevel creëren we daarnaast natural heating.

Verder hebben we een eigen koeling- en warmtesysteem ontwikkeld, genaamd ‘follow the crowd’. Hiermee kunnen we spelen met de capaciteit tussen de zalen en 70% van de energiebehoefte besparen. Tevens ligt het dak vol met zonnepanelen. Heel fijn, maar die leveren vooral tussen mei en september veel energie op. Precies wanneer het tijdens de zomervakantie laagseizoen is. Daarom zijn we aan het kijken naar windturbines die niet 25% – zoals bij zonne-energie – maar 90% rendement hebben op jaarbasis.”

Tuin nieuw NBC Congrescentrum

Wordt er ook op andere manieren naar duurzaamheid gekeken?

“Zeker. Eén van de grootste waste producten is signing, want die worden doorgaans maar één keer gebruikt. Onze locatie krijgt straks 150 digital schermen voor zowel signing als branding. Ook perfect in te zetten bij standhouders van beurzen.”

Bedoel je dat beurzen of evenementen gestandaardiseerd worden?

“Nee absoluut niet. We kunnen door de data van alle evenementen die bij ons hebben plaatsgevonden perfect zien wat de behoefte is van opdrachtgevers. Die informatie hebben we gebruikt om het straks bij het NBC nog gemakkelijker te maken een event te organiseren.

De basisvoorzieningen zijn straks zo goed dat je meteen los kunt als eventorganisator en eventueel tweaken heel eenvoudig wordt gemaakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld met vaste rigging waardoor beursstands geplaatst kunnen worden zonder onnodige verplaatsingen of handelingen van een rigging-leverancier. Of doordat we onze locatie voorzien hebben van vaste RGB-ledverlichting. Met één druk op de knop kan een hele ruimte in jouw specifieke kleur uitgelicht worden. Daarnaast gaan we veel werken met digitale plattegronden in het voortraject zodat men op voorhand goed weet wat ze kunnen verwachten en er niet op het laatste moment een ombouw moet plaatsvinden omdat men het toch liever anders ziet.”

Grand Hall - visuele impressie NBC Congrescentrum -
Grand Hall - visuele impressie NBC Congrescentrum
Event Hall - visuele impressie NBC Congrescentrum

Herkennen we straks de grote eventhallen terug?

“De Event Hall en Grand Hall behouden hun naam, maar worden nog spectaculairder. In de Event Hall bouwen we het podium in de breedte, zodat we een 45 meter groot scherm hebben en de achterste bezoeker niet 40, maar slechts 20 meter van de spreker af zit. Iedere spreker wil namelijk zijn publiek in de ogen kunnen kijken en dat kan hier nu doordat we de afstand tussen spreken en publiek verkleinen. Verder is de ruimte op te splitsen, zodat ook doelgroepen van 300 tot 500 perfect bij ons terecht kunnen. In de Grand Hall blijven we in de lengte projecteren, zodat je daar conceptueel je eigen stempel kunt drukken.”

Hoe zit het met de meetingrooms?

“We hadden 34 zalen, waaronder hele kleine ruimtes voor een paar personen. Die zijn samengevoegd of gesloopt zodat we 22 nieuwe zalen overhouden met een capaciteit van 50 tot 200 personen. Daarnaast kunnen we zalen samenvoegen, zodat je ook hier plenair 400 gasten kunt ontvangen. Alle ruimtes zijn voorzien van state-of-the-art techniek, zoals licht, audio en drie LED-schermen voor presentatie en branding. Zo worden subsessies qua look & feel ook naar een hoger niveau getild.”

Creative Hub - NBC Congrescentrum

Ik heb iets gehoord over een Creative Hub. Wat is dat?

“De Creative Hub maakt kleinschalige bijeenkomsten in festivalstijl heel toegankelijk voor opdrachtgevers met een geringer budget en een doelgroep tot circa 100 tot 150 personen. Wij hebben een hub gecreëerd met een plenaire ruimte en acht thematische break outs, zodat opdrachtgevers zelf niet met decoratie hoeven te slepen. Deze hub ligt direct aan een afgesloten tuin, zodat je de drang van gasten om naar buiten te gaan voor een frisse neus kunt omarmen. Er staat zelfs een buitenbar voor de afsluitende borrel of een verfrissende lunch.”

NBC staat bekend om haar hospitality. Hoe komt dat straks terug?

“De gastvrijheid wordt alleen maar beter. Duurzaam ondernemen begint voor ons bij de mens. Zowel voor als achter de schermen. We hebben ons interne opleidingsprogramma helemaal herschreven. Door de nieuwe basis faciliteiten kan ons personeel nog gemakkelijker werken en is de service minder afhankelijk van het individu, maar wordt de kwaliteit gewaarborgd door het collectief. Ook de faciliteiten voor de crew worden opnieuw opgetuigd, met een goede check-in, lunchruimte, briefing room et cetera. Alle crew eet ook gewoon mee, dus als technicus niet meer een hele week nasi met saté.”

Winter Vibes - NBC Congrescentrum

Wanneer zijn jullie weer open?

“We gaan vanaf 1 maart 2024 weer open, maar een deel kunnen we eerder gebruiken. Daarom gaan we in de Grand Hall een winterlandschap bouwen in de maand december. Alles zit erin en tegelijkertijd is het goed schaalbaar voor verschillende groepsgroottes en kan het waar nodig getweaked worden.”

Beeld: NBC Congrescentrum – de visuele impressies geven de look & feel van het nieuwe NBC weer. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.