Tot voor kort hadden vega cateraars met de eventindustrie niks te schaften. Op een gemiddeld evenement kregen veganisten en vegetariërs dan ook niet veel soeps, laat staan een lekker broodje. Tijden veranderen. Organisatoren merken dat steeds meer mensen vragen om vega, ieder zo met zijn eigen beweegredenen. Sommigen sparen het liefst de beestjes, anderen liever de planeet. De een doet het voor zijn geweten, de ander stiekem een beetje voor zijn imago. Want vega is inderdaad hip! Waar het vroeger geassocieerd werd met militante azijnpissers op geitenwollen sokken, zijn de nieuwe vaandeldragers van de vegabeweging juist likkebaardende hipsters vol tatoeages. Bijkomend voordeel: die kunnen verdomd lekker koken. Vandaag kijken we wat er zoal op het vega menu staat in de categorie vette vleesvervangers. Switchen naar een vleesloos menu heeft immers pas echt impact als zelfs de ferventste vleeseters hun vingers erbij aflikken.
Trouwens, de aandelenkoers van eerste multinational in louter vleesvervangers, Beyond Meat, is sinds de recente beursgang op Wall Street bijna 10 keer over de kop gegaan. Dat is in de vleesverslaafde Verenigde Staten geen geringe prestatie! Zou dit duiden op een wereldwijde trend richting bewustere voedselproductie en dito consumptie?
Alle ballen verzamelen
Terug naar eigen land. De meest Nederlandse snack is misschien wel de bitterbal. Gelukkig bestaan daar legio vegetarische alternatieven voor. Serveer je die graag als nachtelijke snack op je personeelsfeest en heb je een frituurpan tot je beschikking? Dan kun je natuurlijk je lokale supermarkt leegtrekken voor de gangbare merken zoals Kwekkeboom, Mora of Van Dobben. Alledrie scoorden in een recente test meer dan voldoende. Trakteer je je collega’s liever op iets ambachtelijkers, probeer dan eens de met bieten gevulde Bieterbal, de met oesterzwammen gevulde Ballen van Brans of de met zeewier gevulde ballen van Olijck. En dan zijn er nog de vele exotische varianten van bitterballenexpert Chef Thor. Ook leuk: organiseer zelf een blinde test met je collega’s en achterhaal of de vleesbitterbal inmiddels achterhaald is of dat ie het nog steeds wint van de bekokstoofde vleesvervangers. De hamvraag is natuurlijk welke vegabal de voorkeur geniet van de carnivoren in je gezelschap. Dan weet je meteen welke inkopen voor herhaling vatbaar zijn.
Een kentering in je catering
Heb je geen zin of tijd om zelf je vleesloze inkopen te doen? Dan zoek je natuurlijk een pionierende cateraar die zijn weg kent in het oerwoud van de plantgebaseerde gerechten en ze op de allersmakelijkste wijze weet te serveren. Neem bijvoorbeeld het Karma Kartel, die strikt veganistische foodconcepten in de eventmarkt zetten. De bekendste daarvan is Karma Shoarma, waarmee ze, als ware het ware artiesten, op festivals door het hele land “geboekt” worden, getuige de tourdates op hun website. Steun je liever de cateraar uit de buurt, wat natuurlijk wel een duurzame gedachte is, check dan deze lange lijst van veganistische en vegetarische cateraars. Zat lokale partijen die voor jouw partijtje passende vleesloze lekkernijen op tafel kunnen zetten.
De toekomst op tafel
Kan je niet kiezen, of wil je je publiek juist wat te kiezen geven? Laat je aanbod dan verzorgen door the Food Line-up, die speciaal voor grotere events een gevarieerde selectie uit zo’n 150 cateraars maakt, waarvan een groot deel vega. Of je vraagt ze naar hun duurzaamste paradepaardje: Brasserie2050. Zo krijg je letterlijk de oplossingen voor het mondiale voedselvraagstuk boven tafel, zoals ze die eerder op Lowlands presenteerden. In die oplossingen zit zelden vlees. Alle boerenprotesten ten spijt, je hoeft geen visionair politicus te zijn om je te realiseren dat grootschalige vleesproductie niet echt meer van de toekomende tijd is. Wie echt een bord vlees voor zijn kop heeft en geen toekomst zonder vlees voor zich ziet, maar toch lekker duurzaam wil doen, kan nog altijd aankloppen bij de Keuken van het Ongewenste Dier. Door plaagdieren op de menukaart te zetten, kaarten zij de absurditeit van onze huidige vleesconsumptie aan. Ze verkopen bitterballen van schipholganzen, borstfilets van stadsduiven en illustere My Little Ponyburgers. Of je schakelt ze in als cateraar en bestelt een Groot Plaagdieren Diner. Wel op tijd bestellen. Plaagdieren liggen kennelijk niet voor het oprapen!