Zodiac is als musical, maar ook als eventlocatie uniek in zijn soort

Bizarre mogelijkheden in oude gevangenis

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Wij werden uitgenodigd door Unlimited Productions om Zodiac De Musical te komen bekijken en een artikel te schrijven over wat wij niet enkel van de productie, maar ook van de locatie vonden. Deze musical is namelijk speciaal geschreven om plaats te vinden in de Koepelgevangenis in Breda en Unlimited Productions is als partner aangehaakt voor de technische productie van zowel de musical als de exclusieve events die hier kunnen plaatsvinden.

Nou weten we uit ervaring hoe tof deze locatie van zichzelf is, maar we konden niet voorzien wat Unlimited Productions ermee heeft gedaan om het om te toveren tot musicial- en exclusief af te huren eventlocatie.

Sterke setting, krachtige boodschap, bijzondere locatie

Om meteen met de deur in huis te vallen; bovenstaande trailer doet volgens ons absoluut geen recht aan de impact die zowel de musical als de locatie op ons heeft gemaakt. Dat komt vooral door de opstelling, bestaande uit vier tribunes die elk neerkijken op het in het midden geplaatste podium. Hierdoor wordt in de scenes slim gespeeld met de ruimte, want de actie vindt niet alleen voor je, maar ook om je heen plaats. Even indrukwekkend is de technische set-up, waaronder volledige projectie met zeven projectoren op de Koepel, een tegengesteld bewegende dubbele draaischijf op het podium en het gebruik van drones voor magische momenten.

Met zo’n sterke basis is het maar hopen dat het verhaal in dezelfde slagkracht meegaat. En dat doet het! Vergis je niet; Zodiac is geen zoetsappig verhaal zoals we die bij de producties in onder andere Scheveningen en Utrecht gewend zijn. Zware hedendaagse thematieken komen aan de orde en zullen voor sommigen even slikken zijn. Maar heel eerlijk; het is juist die boodschap, ondersteund door de setting en techniek, waardoor deze musical echt impact maakt!

Exclusief gebruik of (gedeeltelijke) uitkoop voor bedrijven

Waar je in de eerder genoemde steden terechtkomt in een ruimte van fluweel en chique afwerking, staat rauwheid en het unieke karakter bij deze setting in de Koepelgevangenis voorop. Maar dan wel op het hoogste niveau, want wie even uitrekent wat er qua techniek aanwezig is, schrikt zich rot. Inderdaad, Unlimited Productions doet het goed of doet het niet! En goed is het.

Even wat feitjes:

  • 350 m2 speeloppervlak
  • 6 verschillende speelplekken
  • Podium van 14 meter doorsnede
  • 2 draaiplateaus
  • 120 speakers
  • 475 meter LED-verlichting (in decor)
  • 75 drones
  • 7 projectoren
  • Meer dan 300 netwerkaansluitingen

Het allermooiste; jij kunt er met jouw organisatie gebruik van maken voor een huurtarief waar je normaal nooit zo’n setting inclusief techniek voor zou kunnen krijgen. Neem met maximaal 1.400 gasten plaats op één van de 1.800 theaterstoelen (met dank aan de brandweer voor de extra ruimte die je als gast ervaart) voor jouw congres, productpresentatie of awardshow. Met een middenpodium en veel AV-mogelijkheden (ook het inhangen van een standaardscherm) creëer je zo een heel dynamisch event.

Natuurlijk is het extra leuk als je na het middagevent wat eet in het naastgelegen Zodiac Zero Waste Restaurant om in de avond te genieten van de musical, al dan niet in gehele uitkoop (maandag tot en met woensdag) of voor een select gezelschap (donderdag tot en met zondag).

Zodiac dans met drone
Zodiac acteurs op podium

Van monument tot theater

We zeiden het al; Unlimited Productions stapt niet zomaar in een project. Dat het een uitdaging was, bleek uit het gesprek wat wij met Olivier Monod de Froideville, CCO van 360 Experience Group, waar Unlimited Productions onder valt. “Wat te denken van het geluid in een 31 meter hoge koepel. Om dat goed te regelen, hebben we gewerkt met Jeroen ten Brinke, één van de meest ervaren geluidsontwerper van Nederland. Het is en blijft een koepel, maar door elke tribune een eigen geluidssysteem te geven en met akoestische doeken te werken heeft hij dat heel goed opgelost.

Het feit dat een gevangenis is gebouwd zodat je er moeilijk uit kan, betekent ook dat je er heel moeilijk in komt. De hele productie is door een deurtje van 1,62 x 2,0 meter gegaan. Laten we zeggen dat dat erg intensief was. Nog een uitdaging: het pand stamt uit eind 1800 en er waren geen bouwtekeningen aanwezig. Daarom zijn we alles opnieuw gaan inmeten en berekenen om te kijken of dakbelasting mogelijk was. Dat bleek uiteindelijk niet zo te zijn, dus hebben we een best wel unieke constructie bedacht waarop alles aan poten hangt. Daarbij moesten we rekening houden met de glazen vloer, waarvan niet bekend is welk type glas het is, waardoor we voor de zekerheid de hele kelder hebben gestut. En zo kan ik nog wel even door gaan.”

Met deze informatie in het achterhoofd is het extra bijzonder wat Unlimited Productions met andere partners in de Koepelgevangenis heeft neergezet. En oprecht kunnen we zeggen dat zowel de musical als de opstelling een onuitwisbare indruk op ons heeft achtergelaten. Dus houd je van theater, check dan Zodiac de musical (dikke tip; boek een plek op tribune Vuur) en kijk samen met Unlimited Productions welke mogelijkheden de locatie voor jouw events biedt. De voorstelling is nog te zien tot eind september, dus wees er snel bij!

Beeld: Nico Alsemgeest