Venues

11x reden waarom je naar Jaarbeurs moet gaan voor een duurzaam congres

Een duurzame ambitie waar je (d)U tegen zegt!

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Steeds meer bedrijven beseffen het belang om een congres duurzaam te organiseren. Heel goed! Maar naar welke locatie moet je vervolgens gaan om die visie kracht bij te zetten? Dan kan je kijken welke locaties een Green Key certificaat hebben en daarmee aantonen dat ze zich inzetten voor duurzame bedrijfsvoering.

Maar zelfs dan is er gelukkig nog keuze. Aan de absolute top kom je onder andere Koninklijke Jaarbeurs tegen. Wij geven je 11 redenen waarom ze hun Golden (!) Green Key certificaat vol trots in beheer hebben.

Veel hoger kan de lat niet

Je hebt duurzaam, je hebt duurzamer en je hebt Jaarbeurs. Klinkt als een marketingtekst, maar als je hun ambitie leest dan snap je waarom we het zeggen. In 2030 wil deze locatie namelijk de meest duurzame organisator en facilitator van beurzen en events zijn in Europa. Helder toch?!

Om dat te bewerkstelligen wordt er gehandeld volgens drie beloftes:

  • Jaarbeurs gaat voor CO2-positief
  • Samen met verschillende branches wordt gebouwd aan duurzame beurzen en events
  • Jaarbeurs draagt actief bij aan sociale en duurzame initiatieven in de stad

De ‘meest duurzame’ word je niet zomaar. Daarom dat Jaarbeurs tal van maatregelen heeft genomen (en blijft nemen) om het doel te behalen. Super interessant, zeker als je een duurzaam congres wilt organiseren!

Transitiediner - Jaarbeurs

1) Van cups naar mokken

In januari 2024 moeten papieren bekertjes door nieuwe wetgeving vervangen worden voor een duurzaam en te recyclen alternatief. Bij Jaarbeurs worden al herbruikbare mokken ingezet, zodat er helemaal geen afval is.

2) Samenwerking met Trees for All

Voor elke boeking plant Jaarbeurs een boom en krijgen opdrachtgevers de mogelijkheid extra bomen bij te planten. Extra leuk: je kunt sprekers op jouw event symbolisch een boom cadeau doen. Hiervoor worden certificaten aan de spreker uitgereikt. Veel beter dan het inmiddels toch wel ongepaste flesje wijn.

Duurzaamheidslogo - Jaarbeurs

3) Perfect bereikbaar per OV

Door de super centrale ligging pal naast Utrecht Centraal is het bijna onmogelijk om het excuus van het gebruik van de auto in te zetten als bezoeker.

4) Kom je toch met de auto…

Natuurlijk, autorijden valt niet te voorkomen. Maar door het betalingsproces van de parkeerterreinen digitaal te maken scheelt dit per jaar 200.000 te printen papieren tickets!

5) Duurzame catering smaakt echt lekkerder

Bij Jaarbeurs gaat duurzame catering veel verder dan het inzetten van vega(n) catering en de inzet van lokale ingrediënten en duurzame leveranciers. De locatie stuurt opdrachtgevers aan in het zo goed mogelijk doorgeven van bezoekersaantallen om zoveel mogelijk waste te voorkomen.

Jaarbeurs-duurzaamheids-by-MichielTon

6) Voorkomen van voedselverspilling

Om het bovenstaande punt extra kracht bij te zetten, wordt er samengewerkt met Winnow. Zij voorzien in slimme afvalbakken die precies meten wat er wordt weggegooid, zodat hier meer grip op gekregen wordt. Het groene afval dat overblijft wordt overigens verwerkt in een composteermachine.

7) Samenwerking met Voedselbank of Too good to go

Overgebleven catering dat door anderen nog genuttigd kan worden gaat naar de Voedselbank of Too good to go; het voorkomt voedselverspilling, maar zorgt er ook voor dat het voedsel terechtkomt bij mensen die iets minder te besteden hebben.

8) Afvalstromen scheiden

In totaal wordt gewerkt met 14 afvalstromen, zodat zo veel mogelijk circulair kan worden verwerkt. Zo wordt koffiedrab verwerkt tot compost, oud papier wordt nieuw papier en van oud plastic worden nieuwe verpakkingen gemaakt.

9) Dopper Water Taps

In het Beatrixgebouw staan sinds oktober 2022 diverse Dopper Water Taps; de nieuwste innovatie in de strijd tegen wegwerpplastic. Daarmee is bovendien de verkoop van plastic waterflesjes in het vergader- en congrescentrum gestopt. Nice!

Jaarbeurs - Dopper waterpunt

10) Hoe inclusief ben jij?

Duurzaamheid gaat niet enkel om het ‘vergroenen’ van een event. Ook inclusiviteit speelt een belangrijke rol. Kan iedereen zich welkom voelen en is bijvoorbeeld het personeel divers en inclusief? Jaarbeurs werkt graag samen met Academie Spelderholt; een plek waar jongeren met een beperking leren, wonen en werken. In overleg met de opdrachtgever kan een aantal studenten het horecateam tijdens congressen en andere evenementen versterken.

11) Internationale UFI Sustainable Development Award 2022 gewonnen

Jaarbeurs is in bezit van deze prestigieuze prijs doordat ze door UFI wordt gezien als voorbeeld voor de wereldwijde beurs- en evenementenbranche. Wow!

12 t/m …

Heel eerlijk, we kunnen nog wel even doorgaan met de lijst, want ook voor beurzen zijn veel duurzame initiatieven ontplooid. En wat te denken van circulaire deelnamepakketten voor exposanten, de inzet van een duurzaamheidsprijs voor standhouders, een statiegeldsysteem op drinkbekers bij publieke events, een pilot om met deelfietsen de locatie te bereiken, het doneren van laptops aan studenten, ouderen en werkzoekenden. Afijn, zo kunnen we nog wel even doorgaan!

Ga je voor een duurzaam congres, dan hoort een bezichtiging van de toffe locaties van Jaarbeurs bovenaan je lijst te staan.

Jaarbeurs-gerecht-op-bord-Red-hat-by-MichielTon

Beeld: Jaarbeurs / Michiel Ton