Met het verbod op events voor meer dan 100 personen en zelfs het terugdringen van contact met anderen, wordt de eventbranche in het hart geraakt! Er ligt een uitdaging voor ondernemers en freelancers om de komende tijd financieel goed te overbruggen, maar ook om het moraal (met het team) hoog te houden.
We vroegen Marièlle Beek, aanvoerder van East Side, hoe zij deze pittige periode ervaart.
Hoe gaat het bij jullie organisatie?
“We hebben eind februari, als één van de laatsten gok ik, een groot internationaal event georganiseerd. Voor volgend jaar staat een complex event gepland waarvoor nu veel ontwikkeling te doen is. Daarnaast werken we ook aan andersoortige projecten voor bijvoorbeeld het Drents museum. Hierdoor kunnen we nog enigszins aan het werk blijven. Dat vind ik erg belangrijk voor de moraal en fitheid van het team.”
Hoe gaat de communicatie met het team?
“Zolang ik aanvoerder ben, hebben we vijftien man in dienst. Nooit meer, nooit minder. We kiezen niet voor eigen groei. Wel voor groei in wat we doen. Wat er ook gebeurt, die groep wil ik bij elkaar houden. Daarnaast hebben we een breed netwerk om ons heen met freelancers. Ik heb meteen al hun rekeningen betaald en aangegeven dat ze moeten bellen wanneer ze in de problemen komen, zodat we een oplossing kunnen bedenken. Dat zijn we verplicht, want die schil is enorm belangrijk als je steeds vernieuwend wil blijven met de vaste club.”
“Voor freelancers wil ik een werkvoucher creëren voor werk dat ze later een keer gaan leveren.”
“We hebben voor de communicatie een aparte werk-app en corona-app. Dat is heel nadrukkelijk gescheiden. Om de dag maakt iemand uit het team een hilarische vlog, zodat de moed en spirit erin blijft. We hebben een wekelijkse Zoom-meeting, waarbij we ook echt afspraken maken over wie het gesprek leidt, dat iedereen voorbereid is en wie het verslag na afloop uitwerkt en doorstuurt.”
Wat een mooie gedachten!
“Het lijkt mij eerder vanzelfsprekend. Kijk eens op abstracter niveau naar de wereld om ons heen. Er is meer sprake van collectivisme. Leiders staan op. Samenwerkingsverbanden ontstaan, niet enkel om je eigen hachje te redden. Think global, act local.
Wat bijzonder is om te zien, zijn de rotte pitten die nu boven komen drijven. Bedrijven die betalingstermijnen van 50 naar 150 dagen zetten. Of aandeelhouders die hun dividend opeisen, waardoor bedrijven overheidssteun nodig hebben. Dat is schandalig en wordt gelukkig niet meer gepikt!
Het moet op wereldniveau om, waarna het lokaal anders moet worden ingericht. Misschien moet ik straks wel denken: ik heb een aanvraag in Brabant, ga jij hem als Brabants bureau maar organiseren.”
Klinkt wat idealistisch, niet?
“Iedereen moet het voor zichzelf nagaan, maar ik ga meer uitgesproken zijn over de dingen die beter kunnen, maar tegengehouden werden omdat veranderen eng is. Het aantal bedrijven die in de verandering mee willen gaan, wordt steeds groter. Hoe groter de massa, hoe meer er weer meegaan.”
“Gematigd collectivisme, daar ga ik voor.”
Hoe gaat het contact met jouw opdrachtgevers?
“Ik ben gewarmd door de eendracht en samenwerking. We kijken gezamenlijk naar de mogelijkheden over wat we wel en wat we niet kunnen doen. Niemand gaat in de juridische modus. Dat is fantastisch! Wat dat betreft hoop ik dat advocaten straks minder werk krijgen.”
Coen Sipkes, eigenaar van NEOC, heeft een vraag voor je: “Wat voor invloed heeft corona op het deel van de werkzaamheden dat niet direct door de maatregelen van de overheid wordt beïnvloed?”
“We zijn wat atypisch als East Side (in samenwerking met Perspekt), omdat we naast events dus ook werken aan films, games, tentoonstellingen en andere vormen van communicatie. Dus we gaan door, zij het op een lager pitje. Daarbij maken we continu afspraken met klanten en leveranciers over betalingen. Natuurlijk heb ik ook uitgebreide cashflowberekeningen gemaakt. Niet rekening houdend met de tegemoetkomingen vanuit de overheid, houden we het nog een tijdje vol. Daarbij hebben we ook voorgesteld om het vakantiegeld te bevriezen, zodat we liquiditeit houden voor bijvoorbeeld noodzakelijke bankgaranties bij nieuwe aanvragen. Iedereen had daar overigens unaniem begrip voor.”
Hoe gaan de werkzaamheden nu?
“Wat mij wel opvalt is dat elke vorm van crap eruit is. Er is geen politiek gedoe, er zijn geen verborgen agenda’s en er is bijna geen haantjesgedrag. Iedereen gaat resultaatgericht op het einddoel af. Aan de andere kant kost de ontwikkeling van concepten zo’n 30% meer tijd, omdat je elkaar niet live ziet.”
Heb je daarin nog contact met directe collega’s?
“Via IDEA heb ik contact met wat collega-bureaus. Daarnaast bel ik vooral veel met toeleveranciers en klanten. De enige weg is om veel met elkaar te praten en te delen. Maar je moet als ondernemer vooral je eigen mensen uitzoeken die je kunnen helpen. Of je businessmodel en je netwerk gezond is, wordt nu keihard getest.”
“Goed ondernemerschap gaat juist in slechte tijden blijken.”
Welke tip geef jij aan ondernemers uit de branche?
“Blijf in beweging, beslis snel en focus. Ik ben ontzettend blij dat ik snel gehandeld heb, waardoor ik eerder dan sommige anderen heb kunnen schakelen, zoals de betalingen van facturen en het uitbreiden van onze ICT naar de cloud.
Ik realiseer me zeer dat we ook stomweg geluk hebben met de projecten die nog lopen en net afgerond zijn. Het komt net uit, als het maar niet te lang duurt. Als IDEA-bureau met ‘financieel gezond’ als eerste pijler in haar keurmerk, hoeven we dus nu niet de 4k directe TOGS-steun aan te vragen.
Verder is het vooral serieus hopen dat iedereen gezond blijft en de maatregelen van de overheid volgt. Ik heb vorig jaar kanker gehad en ben nu gelukkig weer gezond. Het heeft mij gebracht dat ik fatalistisch ingesteld ben en dat geeft rust. Het heeft geen zin om tig scenario’s uit te rekenen of verschillende beleidsplannen te schrijven. Je moet gewoon snel handelen, als de kans zich voordoet of je hem kan creëren.”
Hoe zie je de toekomst?
“Niemand weet wanneer het is afgelopen. Maar ik verwacht dat goed leiderschap een groei maakt en dat duurzaamheid in de breedste zin van het woord veel belangrijker wordt.
Goldwin geeft aan dat we op een kruispunt staan. Het wordt de mooiste of lelijkste eeuw ooit. De mooiste kan het worden, als we bereid zijn samen aan echte oplossingen te werken. Doen is de beste manier van denken. Ga het gewoon doen. Ik ben niet activistisch maar wel enorm gedreven om in elk opzicht gezond verder te komen!”
Wat betekent dit op de lange termijn voor events?
“We gaan live nog meer waarderen, maar gaan ook beseffen dat het een schaars goed is, die energie kost en vervuilend is.”
“Events krijgen in de toekomst een hogere kwaliteit. Geen one-offs, maar meer campagnematig.”
“Events worden duurzamer. Niet alleen in locatie- en cateringkeuze, maar ook in gedrag en andere facetten. Bezoekers gaan elkaar online in het voortraject al leren kennen. Je meld je aan voor een case of workshop door je goed in te lezen, zodat je als gast echt voorbereid naar een event gaat. Achteraf krijg je de informatie op functionele wijze nog eens tot je, zodat het echt beklijft. Ik wil mijn uiterste best doen om met East Side nog verder deze kant op te gaan. Ik kan mij goed voorstellen dat we de functie ‘eventcommunity manager’ een vast teamlid wordt. Zo krijgen events nog meer functie en inhoud en worden ze strategischer ingezet.
Met East Side willen we onszelf de verplichting opleggen om op minstens tien punten duurzaam te zijn bij de organisatie van events. Wat dat betreft ben ik trots dat we IDEA-lid zijn, maar zou ik onszelf willen uitdagen heel snel een zesde selectiecriterium concreet toe te voegen en daar naar te handelen, namelijk duurzaamheid in de breedste zin van het woord.”
Wat zou je tegen jouw collega’s in de branche willen zeggen?
“Blijf gezond in alle opzichten. En laat de post-coronaperiode de mooiste ever worden!”
Wie zou ik volgens jou moeten interviewen en wat zou je hem of haar willen vragen?
“Ik zou graag willen dat je Simon Renes van effectgroep interviewt. Ik hecht waarde aan zijn mening als collega, omdat hij net even anders denkt. Hij hakt grote problemen klein en is altijd open en eerlijk in zijn antwoorden. Mijn vraag aan hem zou zijn; wat ga je anders doen in het post-corona tijdperk?”
Beeld: East Side