Uniek Nederlands festival daagt (corporate) events uit met haar visie

Mandala Festival staat voor verrassing, verbazing en verademing

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Op uitnodiging van Extrema bezocht event inspiration vorig weekend de vierde editie van Mandala Festival. Na de beukende beats van Defqon 1 een dag eerder (yep, we zijn echt overal te vinden!), was ik erg benieuwd naar het originele concept van Mandala. Eenmaal een paar uur over het terrein rondlopend, is de conclusie: ‘wauw, wat gaaf dat een dergelijk festival bestaansrecht heeft.’ Met daarna meteen de gedachte dat de basisprincipes van het muziek- en theaterfeest erg interessant zijn om in te zetten op andere (corporate) events.

Mandala Festival is uniek in zijn soort. Het is een vierdaags event waarin niet organisator Extrema, maar een groep creatieven in the lead is. Dat levert een community op waar artiesten, leveranciers en bezoekers in volledige harmonie samen eten, feesten, slapen en ontspannen op een bijzonder festivalterrein.

Wil je liever meer weten over het toffe Burning Man?

Een atypisch event op onverwachte locatie

Als locatie is gekozen voor een terrein bij het dorp Wanroij; wie kent het niet?! In dit Brabantse gehucht ligt een verdacht mooi recreatiegebied, inclusief camping (De Bergen). Gelegen rondom een klein meer inclusief zandstrand in het hart van een bosrijke omgeving, voelt dit event vanaf het ontvangst meteen ‘anders dan anders’. Matige bewegwijzering (het was zoeken naar de te kleine bordjes), een parkeerterrein pal naast de ingang, uiterst gastvrij personeel, en een entree zonder grote decorstukken of branding over dit festival of aankomende events. Zaken die ik doorgaans anders ervaar bij buiten-events. Het bracht mij meteen in een andere wereld; het was totaal anders dan het retestrak geproduceerde en erg aan commercie-onderhevige Defqon.

Mandala Festival podium entertainment Mark Richter Beeld: Mark Richter

Geen sleur(hut) op de camping

De aan een hek bevestigde plattegrond toont een uitgestrekt terrein verdeeld in twintig tribes; gebieden gebouwd door kustenaars, entertainers en artiesten, elk met zijn eigen charme. Bewegwijzering is er nauwelijks; het daagt daarom uit tot ontdekken.

Wat het meest opviel is het gevoel van vrijheid. Tentjes van bezoekers staan overal op het terrein verspreid, afgewisseld met op het oog in het wilde weg geplaatste foodtrucks, podia en bijzondere kunstwerken. Hier zie je geen standaard ‘weg-te-gooien’-vouwtenten, maar vooral een variëteit aan rijkelijk gedecoreerde tenten, bijzondere tot slaapaccommodatie omgebouwde voertuigen, enkele verdwaalde tipi’s en ja, ook nostalgische sleurhutten. Bijna allemaal voorzien van handgemaakte versiering, gekleurde opblaas-attributen, zwervende gitaren, en wat niet meer. Iedereen creëerde zijn of haar eigen mini-domein, die tezamen wonderlijk genoeg één geheel vormde. Ik waande mij als Alice in Wonderland in een merkwaardige hippie-wereld waar gezinnen, jonge stellen, vriendengroepen, cultuurliefhebbers en zelfs enkele naar de flower powertijd verlangende gepensioneerden totaal ontspannen samenleefden.

Mandala Festival foodtruck tentjes overnachting Mark Richter Beeld: Mark Richter

Van festival naar corporate

Wat kan de (corporate) eventwereld hiervan leren? Vooral de vrijblijvendheid die in alles werd ervaren. Geen in beton gegoten programmering of commercieel zo’n aantrekkelijk mogelijk opgezette terreinindeling. Het gaat bij Mandala Festival echt om het genieten; die momenten komen het best tot stand door de constante ontdekkingstochten over het terrein.

Creëer tijdens jouw evenement of congres ruimte voor het ontdekken. Geen concept waarin je de customer journey tot in detail uitgedacht hebt. Vergeet ook de hoge kosten voor onnodige branding of dure techniek en programmering. Voorzie in basisvoorzieningen en entertainment en kijk maar eens wat er gebeurt. De boel eens de boel laten. Je zult zien hoe sterk dat bijdraagt aan onverwachte ontmoetingen en memorabele momenten. De programmering op een pallet geverfd, is stiekem net zo effectief! Een rent a friend-service zorgt voor reuring én spontane kennismakingen.

In het verlengde daarvan; door het weglaten van de commerciële (lees: gelikte) uitstraling, word een event sneller omarmd en creëer je ambassadeurs voor je merk. Voor Mandala was dat overduidelijk zichtbaar juist door de afwezigheid van branding en het feit dat je na afloop een refund kunt krijgen voor de resterende tokens op de wristbands. Extrema, chapeau!

Mandala Festival pallet programmering events
Rent a friend service Mandala Festival events

Visie zet de toon

Afsluitend concludeer ik dat ik de (live) muziek van dit festival helemaal niet benoemd heb, ondanks een affiche met mooie dance- en bandnamen. En dat zegt eigenlijk alles over Mandala Festival. De muziek is belangrijk, maar die tref je op elk van de vele festivals ieder weekend. Naar Wanroij ga je voor de unieke beleving; een gecreëerde sfeer die niet gecreëerd lijkt, maar puur lijkt te zijn ontstaan door die honderd creatieve liefhebbers die met hun tribes hele bezoekersgroepen meenemen in een onvergetelijk weekend. De tegendraadse, integere visie is commercieel uitgedacht, maar treffend authentiek uitgevoerd. Ik zou eventmanagers echt willen aanraden dit eens goed op je in te laten werken en het toe te passen op een zakelijk event, een congres of een personeelsfeest. Gasten zullen positief versteld staan en al snel willen ‘meedoen’ vanwege de laagdrempelige sfeer – dat werkt overigens ook bevordelijk op sprekers of dagvoorzitters.

Een mandala staat als het ware voor de blauwdruk van de oneindigheid van het bestaan. Ik hoop dat Mandala Festival in het landschap van eendagsworst-festivals net zolang blijft doorleven!

Overige inspiratie die gespot is op Mandala Festival komt binnenkort online.

Mandala-Festival-avond-licht-sfeer-Kim-Balster Beeld: Kim-Balster