Streaming like a boss: hoe doe je dat?

Robert de Vries vertelt je over zijn ervaring met digitaal!

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Event filmen tijdens event met telefoon - Nicolas LB

Streaming? Een jaar geleden wisten we misschien niet eens wat het woord betekende. Nu zit de hele eventwereld vol gas op streaming. Waar we vroeger bezig waren met de doorstroming van massa mensen en een wel of niet werkende microfoon, zijn we nu bezig met internetverbindingen en pre-recorded keynotes. Wat hebben we geleerd in de afgelopen tijd en hoe gaan we streamen like a boss?

Geen laptop sprekers meer

De spanningsboog van een kijker is minimaal. Dat weten we inmiddels. ‘Vroegah’, toen we nog live bij elkaar kwamen om naar sprekers te luisteren, was de spanningsboog van het publiek al laag. Online is er alleen maar meer afleiding en minder sociale druk om écht op te letten. Dus…. We moeten ze prikkelen, entertainen en visueel aangehaakt houden. Gaat dat lukken met een spreker die thuis achter zijn laptop zit met een boekenplank op de achtergrond? Nee, dan haken we snel af. Probeer dus ook de kwaliteit van de spreker te regisseren. Dat deden we eerder ook al, toen zorgden we voor een spectaculair podium en verlichting. Laat de sprekers dus naar een studio komen en neem daar desnoods de lezing op, zodat deze daarna nog eventueel aan te vullen is met inspirerende content. Zo houden we onze gasten aangehaakt en gefocust.

Event Inspiration - Opstelling met drie stoelen op coronaproof afstand voor een congres of online event met roze uitlichting(Foto-LJM_LennertAntonissen)

Waar blijven de mensen?

Jullie herkennen dit. We zijn al een dag druk bezig met het opbouwen van de livestream. Het voelt bijna als een echte eventproductie. Alle oude, vertrouwde leveranciers zijn erbij. Man, wat hebben we dit gemist! Op de dag van productie ontstaat die oude vertrouwde kriebel. De mensen komen er zo aan! Maar nee, de mensen komen dus niet. De energie van de gasten heeft een enorme terugslag op de productie. Het houdt het team scherp en gefocust, maar al snel wordt er opgemerkt dat bij het productieteam en de medewerkers het gebrek aan publiek een gemis is. Zorg dus als organisator dat je gedurende de livestream ook voor het team zorgt. Hou ze aangehaakt. Hou ze gemotiveerd. Hoe? Hang een groot scherm op waar visueel wordt gemaakt hoeveel mensen er meekijken, maak het realistisch.

Backstage Q broadcasting studio

Testen, testen en nog eens testen

Nog nooit was de techniek zo belangrijk. Natuurlijk, een uitvallende microfoon tijdens de speech van de directeur was vervelend, maar toen liepen de mensen niet direct weg. Een technische fout tijdens een livestream is dodelijk! Per seconde zullen er mensen afhaken. Ook al zegt de meneer van de techniek nog zo vaak dat hij denkt dat het wel goed komt: testen, testen en nog eens testen. Je wil met je eigen ogen gezien hebben dat het werkt.

Neem een tv-presentator als moderator

Het omgaan met een camera en het praten tegen een zwart gat, is een kunst apart. Veel dagvoorzitters floreren door de energie vanuit de zaal. Zoals eerder gezegd, die energie ontbreekt bij een livestream en dat kan ten kosten gaan van de energie van de dagvoorzitter. Neem een ervaren tv-presentator als dagvoorzitter of een moderator die gewend is om met camera’s te werken. Dit gaan jullie echt terugzien in de kwaliteit.

effectgroep-event-presentator-in-spot-donkere-zaal-mensen-aan-tafels

Een paar eerste tips en tricks vanuit de eerste periode online. Stiekem hopen wij natuurlijk allemaal dat wij elkaar snel weer live gaan ontmoeten, knuffelen en netwerken. Maar tot die tijd zullen wij als professionele regelaars de online wereld omarmen en er meester in worden. Ik zal in de aankomende periode meer tips verzamelen en deze delen. Keep up, stay safe and stream like a boss ?.

Beeld: Lennert Antonissen, Q Broadcasting, Tycho’s Eye Photography