Over de behoefte om comfortabel de behoefte te doen

Doen wij dat in Nederland liever duur dan duurzaam?

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Sanitaire voorzieningen outdoor events

Wie op een evenement midden in de natuur naar de WC moet, vreest al gauw voor het ergste: zo’n plastic dixi met een chemisch geurtje, dubieuze reinheid en een krakkemikkige constructie. Maar vandaag de dag kun je als Nederlandse organisator een royaal sanitair bieden aan je gasten, waar je evenement ook plaatsvindt. En veel toiletten zijn gewoon als verplaatsbare cabines te huur. Topshit!

LEES OOK: Dixi’s kan je ook interessant maken

Zo levert Euro Toilet mobiele VIP units, compleet met gouden kranen en LED-verlichting. Ze zijn vooral geschikt voor overdekte ruimtes. Als je op zoek bent naar een luxe oplossing voor buiten, dan huur je bij Van Overbeek modern ogende VIP units waarin de LED verlichting evenmin ontbreekt. Ze bieden daarnaast een ‘FLEXX Room’, aangeprezen als een ‘eigen wereld’ die modulair aan te passen is aan de ruimte en uitstraling van je evenement. Opvallend is dat deze vacuüm gespoeld zijn, dat is qua geur een stuk aangenamer en zorgt voor veel minder waterverbruik (0,8 liter in plaats van zes tot acht liter op een regulier toilet).

Sanitaire voorzieningen outdoor events

Ook het milieu ontlasten

Een bijkomend voordeel van vacuümtoiletten is dat zowel je waterverbruik als je hoeveelheid afvalwater drastisch vermindert. Grote festivals als Lowlands en Pinkpop zijn er inmiddels groot fan van. Bovendien is het bij dit soort toiletten makkelijker om waardevolle grondstoffen zoals stikstoffen en fosfaten te winnen uit de uitwerpselen, iets wat in de stedelijke rioolwaterzuivering al op grote schaal gebeurt. Het klinkt misschien vies, maar het levert echt een schoner milieu op!

Compost, de toekomst

Dat sanitair niet altijd een last maar ook een kans kan zijn, zagen we bij de eco-hippies van het snikhete Boom Festival. Al in 2006 begonnen ze met het aanbieden van composttoiletten en nu zijn ze internationaal koploper op het gebied van duurzaam sanitair. Hierbij valt de ontlasting in een tank met voorgeprepareerde ‘starter’ die compostproces op weg helpt. De bezoeker sluit het toiletbezoek af met een schepje zaagsel en doet dan de klep weer dicht. Het vergt dus een beetje discipline van de bezoeker, maar het resultaat mag er wezen: 348 compost-toiletten voor 40000 bezoekers, weinig stank, geen chemicaliën en nul waterverbruik. Elke editie wordt het (ooit kurkdroge) festivalterrein groener, want de compost dient als mest voor hun prachtige tuinen. Het zijn ware oases tussen het woestijnstof. Wow!

Is Nederland er klaar voor?

Door regelgeving is het in Nederland lastig om composttoiletten op events in te zetten. Misschien voelen we de nood (nog) niet zo. Maar we hoeven niet ver de grens over voor andere festivals met interessante initiatieven. Zo experimenteert het Belgische Dranouter al met composttoiletten. Het Deense Roskilde Festival had in 2015 een wereldwijde primeur met z’n campagne “Van pis naar pils”, waarbij twee edities later de ingezamelde urine als gebiercycled pils terugkwam. In Frankrijk kun je de Uritonnoir bestellen, die dit principe ook mogelijk maakt voor Nederlandse brouwers. Maar vooralsnog is het in de waterrijke lage landen nog wachten op sanitair dat niet alleen comfortabel is, maar ook echt duurzaam. Een gat in de markt?

Beeld: Van Overbeek